
Známá restaurace Duplex představila nové menu. To připravil izraelský mistr na pokrmy a současný šéfkuchař restaurace Eldad Sasson, který kraloval již mnoha světovým kuchyním.
Jak jste se k této profesi vůbec dostal?
Narodil jsem se v izraelské Galileji do rodiny, která vlastnila a provozovala restauraci. Moje matka Hannah pracuje celý život jako šéfkuchařka – vařila například pro ministerské předsedy Jicchaka Šamira, Ariela Šarona či Šimona Perese a mne od útlého věku zasvěcovala do tajemství dobrého jídla. To první jídlo jsem zvládl připravit už jako čtyřletý, ovšem mámina kuchyň to dost odnesla.
To jste začal skutečně brzy. A vaše profesionální cesta?
Ve třinácti letech jsem začal vařit, i když bez kuchařské licence, v nově otevřené druhé restauraci svých rodičů. Tím vlastně začala moje kariéra. Vyzkoušel jsem si všechny práce, které provoz takového podniku obnáší. Po skončení vojenské služby, v jednadvaceti letech, jsem odjel do Ameriky. Tam jsem sbíral své první zahraniční zkušenosti. Po návratu do Izraele jsem se rozhodl splnit si svůj sen a vystudoval jsem Tadmor Culinary Institut a začal tak dráhu profesionálního kuchaře.
Říká se, že jste šéfoval mnoha světovým kuchyním, dáte nám nahlédnout do vašeho profesionálního světa?

Během studií byla mou specializací francouzská kuchyně ve všech jejích podobách. Po skončení studia jsem pracoval dva roky ve francouzské restauraci Palm Branches v Tel Avivu. Poté jsem rok získával kuchařskou praxi také v restauraci Wissotzky T House v Haifě, která byla zaměřená na britskou kuchyni. Se svou matkou jsem pak založil cateringovou společnost. Po dvou letech samostatného podnikaní jsem přijal nabídku stát se šéfkuchařem luxusního hotelového resortu Carmel Forest Spa Resort v Izraeli. Za čtyři roky tam jsem prošel kulinářskou změnou. Se svými kuchařskými kolegy z Thajska jsem pro restauraci tohoto hotelu vytvořil prvotřídní Asian fusion menu. Po čtyřech letech v Carmel Forest Spa Resort jsem přijal nabídku být jedním ze šéfkuchařů v izraelské pobočce restaurace Sushi Samba, kde jsem pracoval dva roky. Následně jsem byl rok šéfkuchařem na soukromé jachtě majitele jedné z největších hotelových sítí. Během tohoto působení jsem navštívil Itálii, Maroko, Turecko, Kypr a a poznal typické místní receptury daných kuchyní. Když jsem se vrátil do Tel Avivu, přijal jsem nabídku majitele italské restaurace UNO na pozici šéfkuchaře. Po roce jsem se nechal zlákat nabídkou majitelů pražské restaurace Duplex. Od července 2011 zde pracuji jako šéfkuchař a snažím se přinášet na český stůl netradiční spojení asijské a středomořské kuchyně.
A jaké speciality to jsou?
Třeba se necháte zlákat rybí specialitou, jako je například crudo z mořského okouna s ředkvičkami, cherry rajčátky, koriandrem a chilli – ponzu omáčkou či pečeného lososa s miso omáčkou, podávaného na másle restovaným bok choy a nakládanou asijskou zeleninou. Pro ty, kteří mají rádi spíše masové pokrmy si přijdou na své u jehněčí kotletky, podávané s jemnou polentou, baby špenátem a omáčkou z červeného vína. Neodolatelé jsou však i těstoviny, například pappardelle s kuřecím masem a limetkovo máslovou omáčkou, zázvorem, česnekem, bazalkou, koriandrem, červenou cibulí, cherry rajčátky, černými olivami a chřestem. Vybrat si můžete i z dalších pokrmů v netradiční kombinaci středomořské a asijské kuchyně.

Vedle zajímavých pokrmů a příjemné obsluhy návštěvníky zajisté potěší i výhled z Duplexu na Václavské náměstí, a to z teras podniku. Restaurace také každý všední den prodává Lunch Menu. V nabídce nechybí lákavě vypadající dezerty ke kávě. Vedle chutných obědů a večeří si lze v Duplexu užít večerní zábavu, a to v nočním klubu Duplex, jenž se nachází jedno patro nad restaurací a patří mezi členy The World´s Finest Clubs.
Duplex, Václavské náměstí 21, Praha 1, www.duplex.cz