Úvod Lifestyle Cestování Na Festival čokolády!
CestováníTipy DÁMY

Na Festival čokolády!

79

cokoladataborMuzea čokolády nejsou až zas tak nic mimořádného, chlubí se jimi řada měst v ČR i v zahraničí.  Ale Muzeum čokolády a marcipánu najdeme pouze v Táboře. V provozu je od roku 2012, z jiných muzeí sladkostí je největší v republice a jedním z největších v Evropě. Mimo jedinečných expozic nechybí interaktivní dílna pro návštěvníky, kteří si mohou vyzkoušet vlastnoručně výrobu marcipánu, ani vlastní výrobna skvělých pralinek a dalších čokoládových pochoutek.
Ty si lze v muzeu nejenom zakoupit jako slaďoučký dárek nebo suvenýr z výletu do legendárního husitského města, ale příjemné je i posezení ve zdejší cukrárně. Muzeum čokolády a marcipánu také stálo za myšlenkou založit v Táboře koncem letošního listopadu tradici Festivalu čokolády.

Špičková čokoláda ve všech formách a podobách

Deset tisíc pralinek, pochutiny z tuny nejkvalitnější čokolády, nugátový kebab a mnoho a mnoho dalších lákadel nabízí největší čokoládový festival u nás, který se bude konat o prvním adventním víkendu v historickém centru Tábora, v kulturním domě Střelnice.
Základem akce bude trh pro mlsné jazýčky, který návštěvníkům nabídne teplou čokoládu, pralinky, tabulky, čokolízátka, ovoce v čokoládě i čokoládovou řeku, přehlídku cukrářského zdobení i čokoládové kalíšky s vybranými likéry.
Jak nám řekla Ing. Lenka Horejsková, tisková mluvčí festivalu, tímto ale výčet nekončí. Návštěvníci si ze třídenní akce ( 28.-29.-30.11 2014) mohou odnést i originální vánoční dárky v podobě čekoportrétu, fondue i květiny z plastické čokolády. „Hned třináct vzorků klasických i ochucených, origine a plantážních čokolád poteče v čokořece, ze které můžete do sytosti ochutnávat a vyhodnotit tu nejlahodnější,“ dodává Lenka Horejsková. „Bude mezi nimi i Mokakaia francouzského čokolatiera Michaela Cluizela, která se chlubí mezinárodním prestižním oceněním Čokoláda roku 2013.
Milovníci sladkých dezertů si jistě nenechají utéci kulinářskou show předních českých kuchařů a cukrářů, malování čokoládou ani soutěžní přehlídkou dortů studentů táborské Střední školy obchodu, služeb a řemesel.
Doprovodný program je bohatý, právě tak jako možnosti degustace všech vystavovaných pochoutek. Festival vyvrcholí ojedinělou módní přehlídkou čokoládových klobouků s překvapením. V neděli pak mohou návštěvníci mj. sledovat i jak vzniká čokoládová socha.

IMG_1627Prezentace Muzea čokolády a marcipánu Tábor

V sobotu 29.11 bude během doprovodného programu ve velkém sále kulturního domu v čase 12.00 – 12.30 návštěvníkům čokofestivalu představeno jmenované muzeum. Pro naše čtenáře se základními informacemi přicházíme s předstihem. Muzeum čokolády a marcipánu vzniklo před třemi roky v centru městské památkové rezervace na ploše přes tisíc metrů čtverečních, kde svého času bývala galerie tří generací výtvarníků z rodu Kodetů. Od října 2012 se středověký trojdům změnil díky živé pralince Petře Kovandové, cukrářky a muzejnice povoláním, v království dobrot. Pro Tábor, kde je z turistického hlediska téměř vše, představuje toto muzeum sladkostí příslovečnou třešničku na pomyslném dortu.
Při návštěvě Muzea čokolády a marcipánu návštěvníci najdou poznání, odpočinek i zábavu, o gurmánských zážitcích ani nemluvě. Rozšíří si zde obzory expozicí historie výroby čokolády a kakaa, ohromná je expozice marcipánových modelů, čokoládová fontána či unikátní sbírka pana Krámského z pražského Klubu sběratelů kuriozit, čítající přes 700 obalů od čokolád i model zpracování oblíbené pochoutky od kakaového bobu až po výslednou sladkost. Jedinečná je procházka pohádkovým sklepem, dílna pro modelování marcipánu i vlastní výroba čokoládových bonbónů. Nechybí ani komorní kinosál na promítání filmů o čokoládě či butik s čokosuvenýry. Tím ale ještě prohlídka muzea nekončí.
Dalším lákadlem je kupříkladu marcipánový model táborského náměstí a dalších městských dominant i téměř dva metry vysoká skleněná fontána na čokoládu ze sklářské dílny proslulého Bořka Šípka nebo věž z čokoládového městečka Orion – dvacet let stará kulisa ze známé televizní reklamy na vánoční sladkosti. A což teprve socha v životní velikost hokejisty Jagra? Kladeňák občas dělá potíže, neboť sladký materiál, z něhož je vykouzlen, má tendenci odtávat. Snad i proto je u něho varování pro návštěvníky: Prosíme – neolizovat!

Více na: www.muzeumcokoladyamarcipanu.cz

 

Ivan Černý    Foto: Edita Volkova

Populární články

Související články

Cestování

Za kulturou, zážitky i tajemstvími infocenter

Turismus v České republice takříkajíc jen kvete. Relaxační i zážitková patří u nás...

CestováníKnihy

Práce jako na kostele, chtělo by se říci…

Před krátkým časem byl dokončen unikátní knižní projekt Stavitelé katedrál, který nemá ve...

CestováníKnihy

Tisíc tváří Středočeského kraje

Středočeský kraj má celou řadu výjimečností. Je největším v České republice, je nejstarším...

CestováníUmění

Křišťálová chlouba severočeských Kunratic

Jmenovanou obec najdeme v líbezné krajině Novoborska, nedaleko Cvikova. První písemná zmínka o...