Úvod Lifestyle Cestování Milovníci českého chřestu budou mít brzy svátek
CestováníGurmán

Milovníci českého chřestu budou mít brzy svátek

73

Blíží se období sklizně českého chřestu. Jako každým rokem bude nejprve k mání bílý chřest, s odstupem pak i chřest zelený. Ten nejlepší pochází pochází z Mělnicka, k dostání bude nejprve u tamějších pěstitelů a následně na farmářských trzích i ve vybraných maloobchodních řetězcích. Mezi tradiční a nejčastější úpravy chřestu patří chřestový krém, chřest s ranými bramborami a holandskou omáčkou, chřestové saláty, nechybí nicméně odvážnější, ale přesto chutné kreace jako syrový chřest s jahodami a podobně. Několik receptů najdete i v tomto článku.

Chřestové slavnosti
Rozhodně si nenechte ujít Chřestové slavnosti, které se uskuteční v sobotu 7. května 2016 v Hostíně u Vojkovic od 9 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na gastronomické speciality, bohatý program pro děti, soutěž o nejlepšího Chřestožrouta, lidovou kapelu HRAJETO, ukázky pěstování a sklizně chřestu a v neposlední řadě i prodej chřestu za zvýhodněné ceny. A nyní několik slíbených receptů.

kolac06Slaný chřestový koláč se špenátem a šunkou

pro 4 osoby
Doba přípravy: 20 minut + 50 minut pečení

Ingredience:
10 – 12 výhonků bílého chřestu (může být i zelený nebo oba)
1 balení listového těsta (použijeme už rozválené) cca 300g
2 hrsti listového špenátu (cca 50 g)
200 g dobré šunky (např. Pražská)
150 g sýra ementál
250 ml sladké smetany
2 vejce
máslo na vymazání formy

1. Chřest uvaříme dle základního receptu.kolac02
2. Po zchlazení ve studené vodě chřest osušíme na kuchyňské utěrce.
3. Do máslem vymazané koláčové formy o cca 30 cm průměru rozprostřeme listové těsto, dno propícháme vidličkou.
4. Postupně dáme vrstvu špenátu, na kousky nakrájené šunky a sýra a zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně.
5. Rovnoměrně od středu do vějíře vyskládáme na koláč uvařený chřest.
6. Pečeme v troubě předehřáté cca 200 °C cca 45-50 minut – dokud sýr trochu nezhnědne.

Bílý chřest se strouhankou na německý způsob
Pro 4 osoby
Doba přípravy: 20 minut

Ingredience:
1 svazek bílého chřestu (16–20 výhonků),
160 g dobré, nejlépe domácí strouhanky,
100 g másla

1. Chřest uvařte dle základního receptu. Mezitím si na pánvi nasucho opražte strouhanku a rozpusťte máslo.
2. Vařený chřest servírujte posypaný opraženou strouhankou a přelitý rozpuštěným máslem. Navrch můžete přidat ještě pár hoblin parmezánu.
Podávejte například s novými bramborami vařenými ve slupce.

Chřest s holandskou omáčkou
Pro 4 osoby
Doba přípravy: 20 minut

Ingredience:
20–24 výhonků chřestu
(bílý, zelený nebo obojí),
3 žloutky, 50 ml vývaru,
50 ml bílého vína, bílý pepř, sůl,
100 g přepuštěného másla

1. Máslo přepusťte, chřest očistěte (odřízněte dřevnaté špičky, pokud používáte bílý chřest, tak jej asi centimetr pod hlavičkou oloupejte).
2. Ve vodní lázni rozmíchejte žloutky s vývarem, vínem, solí a pepřem. Šlehejte do zhoustnutí, poté do směsi zašlehejte přepuštěné máslo.
3. Současně uvařte chřest dle základního receptu.
4. Chřest naservírujte na nahřáté talíře a podávejte přelitý holandskou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou brambory ve slupce nebo toasty.)

Tradiční chřestový krém
Pro 4 osoby
Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:
10 – 12 výhonků čerstvého bílého chřestu,
1 jarní cibulka, nejlépe s natí, najemno nakrájená,
1 lžíce másla na zahuštění,
1,5 l vývaru, nejlépe drůbežího,
sůl a pepř na dochucení,
100 ml smetany na zjemnění,
muškátový oříšek, pažitka nebo zelená petrželka na ozdobu

1. Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky.
2. Do hrnce nalijte studený vývar. Přiveďte k varu, vsypte chřest a nasekanou jarní cibulku a povařte asi 20 minut (do změknutí).
3. Vyjměte několik kousků, použijete je nakonec na ozdobu. Polévku rozmixujte (můžete použít ponorný mixér), dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a zjemněte smetanou. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky, ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Po přidání másla již polévku nevařte!
4. Chřest, který jste si odložili stranou na ozdobu, nakrájejte nebo nahrubo nasekejte a vložte do horké polévky. Podávejte s křupavým čerstvým pečivem nebo krutony.

Zelený chřest na sezamu
Pro 4 osoby

Ingredience:
svazek zeleného chřestu,
pět stroužků nakrájeného česneku,
hrst sezamových semínek,
lžíce olivového oleje,
5 lžic sojové omáčky,
lžička sezamového oleje,

1. Sezamová semínka lehce opražíme na suché pánvi, dáme stranou.
2. Rozpálíme olivový nebo jiný rostlinný olej a přidáme chřest. Po minutě a půl až dvou minutách (u tlustšího chřestu) přidáme nakrájený česnek. Vše 30 sekund mícháme, aby se česnek nepřipálil.
3. Ubereme teplotu a přilejeme sojovou omáčku a lžičku sezamového oleje.
4. Odstavíme a promícháme se sezamovými semínky. Podáváme samotné anebo jako přílohu.

Bílý chřest s mátovým máslem

Bílý chřest spolu s mátově-citrónovým máslem se skvěle hodí k jakékoliv rybě. Když ale máte královskou zeleninu, použijte královskou rybu, candáta. Spolu s pyré z hrášku budete mít dokonalou kombinaci.
Pro 1 osobu
Doba přípravy: 10 minut

Ingredience:
0,5 kg bílého chřestu, hrst čerstvé máty
šťáva z jednoho citrónu, máslo,
sůl a čerstvě mletý pepř

1. Chřest oloupejte od hlavičky dolů, seřízněte 2-3 cm zdřevnatělých konců (ty vyhoďte), svažte provázkem nebo gumičkou a dejte vařit do osolené vody s trochou cukru a citrónem, hlavičky
chřestu nechte nad vodou. Vařte 4 minuty. Pokud vám voda ještě nevaří, dejte oloupaný chřest do vody s citrónem.
2. Rozpusťte si máslo, přidejte nasekané lístky máty a zakápněte šťávou z jednoho citrónu a ochuťte solí a pepřem. Tímto máslem zalijte chřest.

Quiche se zeleným chřestem a kozím sýrem

Možností, jak si uvařit chřest je spousta. Jednou z nich je si ho zapéct ve slaném koláči. Mladý hrášek není podmínkou, ale skvěle se k němu hodí, stejně jako kozí sýr a slanina.
Pro 4 osoby
Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:
Na těsto:
200 g hladké mouky, 150 g másla, 1 vejce, špetka soli
Na náplň:
5 vajec, 250 ml smetany ke šlehání,
400 g zeleného chřestu,
hrst mladého vyloupaného hrášku,
hrst nastrouhaného parmazánu,
100 g čerstvého kozího sýru,
150 g slaniny, 1 cibule, muškátový oříšek,
sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180 C.
2. Smíchejte všechny suroviny a utvořte hladké těsto. Vyválejte a vyložte formu na koláč.
3. Na pánvi osmahněte slaninu, přidejte cibuli na dlouho a orestujte. Nechte vychladnout.
4. Vejce prošlehejte, přidejte smetanu a ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
5. Zbavte chřest zdřevnatělých konců a nakrájejte na kousky, špičky dejte zvlášť.
6. Na těsto navrstvěte slaninu s cibulí, přidejte chřest, hrášek, kousky kozího sýru, zasypte parmazánem, zalijte směsí vajec a smetany, ozdobte špičkami chřestu a dejte péct na asi 40 minut.
7. Podávejte teplé nebo studené se salátkem nebo mikro bylinkami.

 

Foto: ČESKÝ CHŘEST

Populární články

Související články

Cestování

Za kulturou, zážitky i tajemstvími infocenter

Turismus v České republice takříkajíc jen kvete. Relaxační i zážitková patří u nás...

CestováníKnihy

Práce jako na kostele, chtělo by se říci…

Před krátkým časem byl dokončen unikátní knižní projekt Stavitelé katedrál, který nemá ve...

CestováníKnihy

Tisíc tváří Středočeského kraje

Středočeský kraj má celou řadu výjimečností. Je největším v České republice, je nejstarším...

CestováníUmění

Křišťálová chlouba severočeských Kunratic

Jmenovanou obec najdeme v líbezné krajině Novoborska, nedaleko Cvikova. První písemná zmínka o...