Úvod Lifestyle Cestování Kutná Hora ovíněná
CestováníGurmán

Kutná Hora ovíněná

76
????????????????????????????????????

dsc_0034Do města dvou katedrál, středočeského architektonického skvostu na seznamu kulturního dědictví UNESCO, se nejezdí pouze za památkami, ale v poslední době i v rámci takzvané gastroturistiky. Kutnohorsko totiž patří mezi přední české vinařské oblasti a produkuje skvělá lokální, především suchá vína. Ty zde mají milovníci tohoto dobrého moku možnost ochutnat kupříkladu pod úžasnou klenbou domu ze 13. století vinotéky U svaté Barbory s výhledem na gotickou Kamennou kašnu. Těžko si přát hezčí kulisu ke skvělému gurmánskému zážitku.
Místní vinařská tradice sahá až do středověku. Svědčí o tom nejenom Vávrův legendární film Cech panen kutnohorských, kde víno teče proudem, ale i koncem minulého století obnovené vinice, včetně té na svazích přímo u Svatoborské katedrály. V současné době zde o přízeň zákazníků soutěží čtyři místní vinaři. Na letošním zářijovém kutnohorském vinobraní zaujala především lahodná novinka zvaná Cuveé v bílém i červeném provedení z produkce someliéra a degustátora Jiřího Kociána, vlastnoručně dnes hospodařícího na třech vinicích. Pod označením Cuveé se nesou velice citlivě volné, a pro tento účel i pěstované odrůdy Phoenix, Mopr a Solaris.
Kociánovo Cuveé je jižního typu, má lehké avšak plné tělo a především jeho růžové provedení lahodí dámským rtíkům. Víno se vyznačuje krásnou harmonií vůní po muškátovém květu a bělomasých broskví s přechodem do čerstvě požatých mladých kopřiv. V chuti naopak překvapí svojí vyvážeností a příjemně pohladí na jazyku s nasládlým koncem. Dochuť vína je dlouhá s výraznou kořenitostí. Dámy pozor, toto víno se velmi dobře hodí k české kuchyni, s typem smetanových omáček.dsc_0074

Z vinárníka vinař, či naopak?

Vinotéku U svaté Barbory v atraktivní zóně historického města založil Pražák Jiří Kocián před devíti lety. Splnil si tak první část svého životního snu, podnikat v oboru, který bez nadsázky miluje. Za úkol si předsevzal především propagovat česká a moravská vína, nikoli zahraniční, jak často bývá zvykem. Čas na realizaci druhé části svého snu, mít vlastní vinici a tvořit vína dle svých představ, přišel před dvěma roky a vyvrcholil letošním červencovým Kociánovým svátkem, kdy ve své vinotéce křtil svá první nová vína Cuveé v lahvích s etiketami dle svého návrhu.
Jak lehko se řekne a jak těžko realizuje. Osud svého času přivedl Jiřího Kociána až na jižní Slovensko, kde poznal, jaké radosti a uspokojení práce na vinici i u lisu a ve sklípku vinařství přináší. Tady také kouzlu vinic a výroby vína zcela propadl. Též zde uzrálo jeho rozhodnutí se této profesi celoživotně věnovat. Po návratu do Čech hledal to pravé místo, kde by se mohl realizovat. Až ho našel v Kutné Hoře, která mu učarovala svou architekturou a bohatou historií. Ve své vinotéce se snaží Jiří Kocián o špičkovou kulturu pití tohoto ušlechtilého moku a jako správný degustátor má duši i vyjadřování básníka, když popisuje a vysvětluje ochutnávané vzorky.
Jako patriot a vášnivý příznivec odkazu Karla IV. Jiří Kocián podporuje malé a střední vinaře Čech i Moravy a zve je k sobě do sklepa, aby mohli Kutnohorňanům představit své výpěstky, čímž se Vinotéka U svaté Barbory u místních obyvatel proslavila. Dokonce založil tradici každoroční akce pod názvem Festival burčáků a vín z České republiky.

dsc_0104Divinum vinum

Dalším velkým koníčkem Jiřího Kociána je výtvarné umění. Básníky, spisovatele, muzikanty i sochaře a malíře odjakživa víno inspirovalo. Tak se zrodil ve spolupráci s kutnohorskou ArcusGallery projekt komorních výstav výtvarného umění ve jmenované vinotéce na téma víno a vše, co s ním souvisí. Při vernisáži jsou představováni vystavující umělci, nechybí degustace vybraných značek ani diskuze nad sklenkou. A od letošního podzimu bude program galerie rozšířen o besedy s významnými osobnostmi naší literatury a publicistiky. Více na: www.gastro-travel.cz nebo: www.vinoteka-kutnahora.cz.

Kutnohorská réva

První zmínky o pěstování vína na Kutnohorsku pocházejí již z desátého století. Velice vyhlášená byla tato oblast ve středověku a dnes se díky nadšencům typu Jiřího Kociána vrací jejích sláva. Zdejší réva vyniká svou mineralitou a kořenitostí, která pramení z kamenitého či štěrkopískového podloží, bohatého na minerální složky. Vinice z této oblasti jsou jako jediné v Čechách obhospodařovány systémem ekologického vinohradnictví. Od roku 2009 nesou kutnohorská vína označení BIO. Další zajímavostí je hospodaření s prvky biodynamiky, což znamená, že se na vinařství pohlíží jako na živý organismus.

Ivan Černý
Foto: Jan Parkman

Populární články

Související články

Cestování

Za kulturou, zážitky i tajemstvími infocenter

Turismus v České republice takříkajíc jen kvete. Relaxační i zážitková patří u nás...

CestováníKnihy

Práce jako na kostele, chtělo by se říci…

Před krátkým časem byl dokončen unikátní knižní projekt Stavitelé katedrál, který nemá ve...

CestováníKnihy

Tisíc tváří Středočeského kraje

Středočeský kraj má celou řadu výjimečností. Je největším v České republice, je nejstarším...

CestováníUmění

Křišťálová chlouba severočeských Kunratic

Jmenovanou obec najdeme v líbezné krajině Novoborska, nedaleko Cvikova. První písemná zmínka o...