Slovenské hory a především termální prameny jsou u obyvatel České republiky tradičně velmi oblíbené. Bratrskou Slovenskou republiku rok co rok
navštěvuje spousta českých turistů a SR zaujímá první příčku na žebříčku oblíbenosti našich sousedů. Svojí roli při tom hraje nejenom společná historie, absence jazykové bariéry a krátké vzdálenosti, ale i známá slovenská pohostinnost. Naše dnešní pozvánka je na poznávací i zdravotní pobyt nejstarších, zároveň však nejmladších slovenských „kúpelí“ v „regiónu Hont“, odkud je to již jen pár kilometrů do Banské Štiavnice či Budapešti, kam se též jezdí z lázní Dudince, o kterých je řeč, na fakultativní výlety.
Relax značky Made in Slovakia
promenády vzpomínaných Dudinců na jižním Slovensku, a je jako eso v rukávu trumfem populární pražské CK ATIS, specialisty na welness a dovolené s koupáním. Jako navlečené perličky na šňůrce náhrdelníku jsou zde pak další hotely: Minerál, Prameň i Diamant, Smaragd či Rubín. Spojují je dvě hlavní třídy, plné korzujících lázeňských hostů a turistů, řešící důležitou otázku, co s načatým večerem. Věnovat se sportovnímu vyžití nebo kulturním programům jednotlivých lázeňských hotelů, či si při harmonice nebo „guslách“ posedět v některé „pivnici“, jak zde říkají vinnému sklípku s výborným lokálním vínem. To se tady pěstuje již od dob starých Římanů, jejichž legie se zde po úmorných pochodech Evropou a ukrutných bitvách v horkých léčivých pramenech zotavovaly.
Nejteplejší a nejslunečnější
nejmladší slovenské lázně. Dudince, ležící 16 km od hranic s Maďarskem, byly totiž na léčebný pobyt přizpůsobeny až v šedesátých letech minulého století, kdy se začalo s výstavbou „kúpelnových domov“, o čemž vypráví informační panely na jedné z promenád s popisem historie budování těchto lázní, které získaly statut lázeňského města až v roce 1983. Léčí se tady nemoci pohybového aparátu, nervová, srdeční a cévní onemocnění i Bechtěrevova nemoc a revmatická artritida. Zdejší klima, termální vody, fyzioterapie, balneologie a léčebná rehabilitace účinně regenerují fyzické a duševní síly klientů, a proto se zde již po týdenním pobytu skutečně mládne. Uhličito-siřičité složení zdejší vody je ojedinělé. Prameny podobného složení lze najít pouze na dvou místech na světě! Ve Francii, v lázních ve Vichy, a pak v dalekém Japonsku.Za prameny poznávací stezkou
Na začátku hlavní dudínské promenády je památník, věnovaný zakladatelům místních lázní. Podstavce se jmény slovutných balneologů, lékařů a inženýrů zdobí jejich bronzové busty. Na první z řady informačních cedulí se dozvídáme názvy termálních pramenů, jako kupříkladu Tatarský, Oční nebo třeba Šípková Růženka. Hezkou procházkou s plánkem v ruce je putování poznávací stezkou. U každého z označených pramenů láká k posezení

pohodlná lavička a tablo s informačními texty o prameni a jeho historii. Velkou senzací je pak poslední zastavení – doposud zachované přírodní římské lázně. Jedná se o několik vytesaných bazénů v tvrdé hornině. I když je po řadu staletí ohlodává zub čas, pořád jsou v řadě z nich jasně zřetelné schody, kamenná sedátka i brouzdaliště či kamenné vany. Zkraje tohoto přírodního areálu je stojan s nápaditou informační kovovou knihou, jejíž obsah osvětluje historii tohoto místa. I proč se mu ještě pořád lidově říká „močadla“, ve středověku se totiž tyto bazény používaly při máčení lnu v přípravě k jeho zpracování.
Na zdraví a dovidenia

Jak říkají historici, v baleních pro císařskou rodinu byla převaha vína, na vývoz do Ameriky a Egypta minerálky. V dnešních sklípcích, kam si chodí lázeňští hosté a turisté posedět, už minerálku do vína nelijí – pokud tedy o to nepožádáte. Ale ředit místní tramín, muškát nebo veltlín by byla hrozná škoda. Zbývá dodat, že kupříkladu v „pivnici“ zvané Vino Štefko Dudince, se v útulném a pohostinném sklípku (www.facebook/vino štefko) pravidelně pořádají řízené degustace s výkladem o 14 vzorcích i zakousnutím za pouhých 13 euro na osobu. V rámci jedinečné gastroturistiky zde můžeme ochutnat nejenom skvělé Veltlínské zelené či Rizling Rýnský ale i lahodný Iršai Oliver či rosé Alibernet , nebo třeba i ledové Rulandské Biele… co odrůda, to tekutá delikatesa.
Degustační hladinka je slušná, víno není jen tak rozbryndáno po dně skleničky, jak to tak někdy bývá u nás v Čechách. A malé velké překvapení závěrem – po ukončení degustace další konzumace na účet podniku! To se hned tak nevidí. Tak na zdraví a shledání v Dudincích, dámy a pánové.
Více na: www.atis.cz.
Foto archív

