Úvod Tipy DÁMY První český taveňák do trouby
Tipy DÁMY

První český taveňák do trouby

31

Tany Vegetable (1)

Tavené sýry jsou u nás velmi oblíbenou potravinou, každý Čech jich v průměru spotřebuje 2,6 kg za rok, což je dvojnásobek spotřeby ve většině zemí světa. V porovnání s přírodními sýry nabízejí řadu praktických výhod, zejména delší trvanlivost nebo snadnou roztíratelnost. Nyní přichází na trh novinka, rozpékací tavený sýr, který přináší další praktické výhody…
Jak rozpékací sýr používat? Předehřát troubu na 160 °C, namazat sýr na pečivo (nejlepší je bageta, která rozpečená úžasně křupe a výborně chutná), zapéct 5-7 minut v troubě a teplá večeře, rychlé pohoštění nebo prostě neodolatelná mňamka je na světě! Stane se, že nemáte čas uvařit, nestihnete nakoupit, na dveře zazvoní nečekaná návštěva… Nic vás nezaskočí, pokud budete mít v zásobě TANY Sýr do trouby a nějaké pečivo – klidně i starší, alespoň se rozpékáním zužitkuje. Tato novinka se skvěle hodí také ke grilování (rozpečený sýr na bagetě z grilu je luxusní záležitost) a báječně chutná i studená, třeba jako dip.
Novinka TANY Sýr do trouby, první český rozpékací tavený sýr, se vyrábí ve dvou příchutích:
se zeleninou (Vegetable) a se salámem (Salami). K dostání je v uzavíratelné vaničce o obsahu 125 g (pro 4 osoby).

Tany SalamiO tavených sýrech

Tavené sýry patří k nejmladším sýrům, poprvé byly připraveny v roce 1911 švýcarskou firmou Gerber. Nevznikly náhodným objevem jako sýry přírodní, ale byly plánovitě vyvíjeny s cílem získat trvanlivý sýr schopný skladování a transportu. Na začátku 20. století totiž měla Evropa nadprodukci sýrů a potřebovala je vyvážet na nové trhy, zejména do Ameriky.
Jenže tehdy nebyl dostatek chladírenských lodí a sýry dorazily do zámoří přezrálé, znehodnocené. Hledal se tedy způsob, jak zrání sýrů zastavit, a umožnit tím jejich dlouhodobý transport. Řešením byl právě tavený sýr, roztavená směs přírodních sýrů, která po vychlazení opět ztuhla, přičemž nový výrobek vykazoval i nadále příjemně sýrovou chuť a navíc získal dlouhou trvanlivost.
Dnes vznikají tavené sýry podobně. Přírodní sýry se rozemelou, smíchají s přísadami a zahřejí na 85-120 °C. Směs se tak roztaví na řídkou, pastovitou hmotu nebo na viskózní tekutinu, která se většinou ještě za horka balí a chladí. Předpokladem dobré jakosti výrobku jsou kvalitní a zdravotně bezpečné suroviny. Základ jakostní výroby tavených sýrů zpravidla tvoří přírodní sýry bezvadné chuti a vůně. Dalšími surovinami jsou máslo, tvaroh, sušené mléko a syrovátka, ale také ochucující složky a přísady jako zelenina, houby, maso, koření a další.

Populární články

Související články

KulturaTipy DÁMY

Nechcete být na Valentýna sami? Seznamte se v divadle!

Pro všechny, kteří nechtějí být na Valentýna sami, chystají Městská divadla pražská...

Tipy DÁMY

Kdo poslouchá, nezlobí

Zaposlouchat se s dětmi do krásných příběhů, kde dobro vítězí nad zlem...

CestováníTipy DÁMY

Na Festival čokolády!

Muzea čokolády nejsou až zas tak nic mimořádného, chlubí se jimi řada...

CestováníTipy DÁMY

Ve znamení Svatomartinského

V současné době končí velkolepá obnova nejrozsáhlejšího barokního komplexu v Čechách u Dvora Králové....