Vánoce se pomalu blíží a s nimi i úvahy, jakým cukrovím tentokrát ozdobit sváteční tabuli. Ať už chystáte jen pár kousků nebo každoročně lámete rekordy v počtu druhů a množství cukroví, určitě vyzkoušejte oblíbený recept šéfcukrářky Wine Food Marketu Jany Rodové na Truffle s grappou. Jednoduché, rychlé a hlavně – výtečné! Potřebujete jen kvalitní ingredience a chvilku času.
200 g čokolády
75 g cukru krupice
75 g másla
3 lžíce kakaa (na posypání)
5 lžiček grappy Nonino
100 ml smetany ke šlehání
Postup:
Do kastrůlku vlijeme smetanu a přidáme k ní grappu, máslo a cukr. Na mírném ohni směs lehce zahříváme, dokud se všechno nerozpustí a dokonale nepromíchá. Jakmile se tak stane, stáhneme z ohně, přidáme na kousky rozlámanou čokoládu a mícháme do té doby, než se nerozpustí. Tuto směs vlijeme do čokoládových kalíšků (k dostání v obchodě) nebo do košíčků z lineckého těsta. A necháme zatuhnout. Před podáváním odzdobíme kakaem.
„Pokud se vám nechce připravovat košíčky z lineckého těsta, můžete do směsi přidat o něco více čokolády, aby byla hustější, a pak z ní vytvarovat nepravidelné kuličky, které následně obalíte v kakau,“ prozrazuje na závěr svůj tip šéfcukrářka Wine Food Marketu Jana Rodová.