Úvod Výstavy Pražské Výstaviště hostí 17. ročník středoevropských návrhářů
Výstavy

Pražské Výstaviště hostí 17. ročník středoevropských návrhářů

39

DSC_6105Návštěvníci této tradiční říjnové prezentace šperků, oděvů i užitkového designu od  nejlepších českých návrhářů, aranžérů a výtvarníků, mohou letos shlédnout i díla více než stovky zahraničních účastníků. Práce a nápady autorů z Rakouska, Polska či Belgie, Slovenska nebo Holandska, Finska a dalších zemí, mohou být pro ty naše inspirací, a samozřejmě, že to platí i v obráceném gardu.

Designová laboratoř budoucnostiDSC_6108

Letošní zadání – Svoboda  tvorby – je sice poněkud zavádějící, ale budiž. Důležitý je především samotný fakt, že tato výběrová mezinárodní přehlídka současného středoevropského designu nábytku, průmyslového designu, bytových doplňků včetně svítidel, skla, módy a šperků nabízí mimo přehlídky vkusu a nových trendů a vizí v této branži i kontraktační a marketingové prezentace, přímý prodej za veletržní slevy i setkání profesionálů. Generálním partnerem akce je ŠKODA s automobilem SUPERB BLACK CRYSTAL – hvězdou celé události. Kraluje u hlavního vchodu do Křižíkova pavilonu a přehlédnout ho nelze. Trůní si pod párem skvostných křišťálových lustrů z dílen světoznámé firmy PRECIOSA. Vůz je efektně „pocukrován“ českým křišťálem, třpytivé prvky, stejně jako nápad, dodala již jmenovaná společnost.

Hlavním magnetem je však expozice MoserMoser15-34

Mezi renomovanými značkami na první příčce bezesporu stojí legendární karlovarská sklárna. Její prezentaci najdeme v tzv. Superstudiu v pravém křídle průmyslového paláce na ochozech haly. Vystaveno je na dvě desítky děl originální kolekce DESIGN MOSER 2015. Jejich autory je osm předních českých výtvarníků. Moserovská sklovina se svými jedinečnými barvami nabídla tvůrcům nepřeberné možnosti k vytvoření nevšedních děl moderního designu. Návštěvníci, laická veřejnost i odborníci, jsou nadšeni kupříkladu monumentální ručně broušenou a lepenou vázou dvou barevných kombinací MOST, nebo set dvou váz a mísy STONES s jemnou kombinací zelených, modrých i i fialových barevných tónů, jejichž autorem je Lukáš Jabůrek. „SETKÁVÁNÍ“ měkkých a tvrdých tvarů popisuje profesor Milan Knížek, autor vázy SOFTHARD, jako antagonismus vnášející do interiéru potřebné napětí. Pro vázu STROM nalezl inspiraci ve svém okolí, do kterého však vnesl svůj obvyklý tvarový protest. Díla živého soudobého designu představují i další výtvarníci: Libor Doležal, Kateřina Doušová, Studio IRDS (Ingrid Hračková, David Suchoopárek , Jiří Šuhájek).Moser15-16
Mistrovskými uměleckými díly, které žádná jiná sklárna na světě nezvládá, a můžeme je vidět pouze v Moseru, jsou zlatem, platinou a barevnými emaily ručně malované vázy a poháry. V Superstudiu jsou vystaveny hned dvě. Vytvořeny byly podle moserovských vzorů z poloviny 19. století. Monumentální váza „CHRISTINE“ je vysoká úctyhodných 94 cm, druhý kousek, váza „MENUET“ měří na výšku 68 cm. Autorem řemeslně a umělecky náročné malby je sklářský výtvarník a malíř Jan Janecky. Na vázách pracoval několik měsíců. Samotné znovuzrození 150 let starých technik ručního malování představovalo nespočet hodin v malířské dílně takřka pět let.
Moser15-69„Znamení sklářského cechu je vodorovně položená osmička a kříž,“ vysvětlil nám při naší redakční návštěvě expozice Lukáš Jabůrek (na snímku vpravo), umělecký ředitel sklárny Moser. „Tyto znaky symbolizují nekonečné množství nápadů a námětů sklářské tvorby a víru ve sklářské řemeslo. Všechna vystavená díla, ať již ze soudobého nebo klasického designu, jsou skutečnými majstrštyky…“
A my dodáváme, že jejich tvůrci právem patří mezi mistry cechu sklářského, jak jsme se měli možnost přesvědčit na vlastní oči na 17. ročníku DESIGNBLOKU 2015.
Výstava se koná od 22. do 27.10 v Průmyslovém paláci Výstaviště Praha-Holešovice.

Ivan Černý
Foto Miroslav Feszanicz a archiv společnosti Moser

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...