Úvod Krása a zdraví Otužováním k maximální imunitě
Krása a zdravíTrendy zdraví a krásy

Otužováním k maximální imunitě

29

Otužování – už to slovo ve vás vyvolává mrazení? Řada lidí už při zmínce o otužování „dává zpátečku“. Je však třeba zmínit, že otužování nemusí být tak hrozné, jak se na první pohled může zdát. Aby bylo otužování účinné a přineslo vám maximum, je třeba dbát především na postupnost. Začínáme od méně intenzivních prostředků a pokračujeme k intenzivnějším, postupně zvyšujeme i dobu otužování.

Jaké jsou přínosy  otužování?

•    Otužování umožňuje lépe se přizpůsobit teplotním výkyvům okolí.
•    U nemocí z nachlazení platí, že otužilý člověk má větší naději, že neonemocní.
•    A pokud už přece onemocní, pak má nemoc lehčí průběh a dříve odezní.

Nadměrné oblékání (pokud se navíc spotíte) a přetápění místností (zvlášť ložnic) získanou otužilost snižují. Špatnou zprávou je, že pokud s otužováním přestanete nebo jej na delší dobu vynecháte, obranyschopnost se rychle snižuje a musíte začínat od začátku. Vodu při otužování ochlazujeme postupně, rozhodně nezačínáme s vodou ledovou.

Otužilcova trojice

•    Ranní studená sprcha sice vyžaduje kuráž, přesto je to jeden z nejúčinnějších způsobů otužování. Navíc vás rychle osvěží a probere do nového dne.
•    Plavání skýtá vynikající příležitost k otužování. Samo o sobě nám přináší příjemný pohyb.
•    K otužování je také vhodné saunování. To je výborné k celkové podpoře imunity organismu, sauně by se však spíše měli vyhnout lidé s vysokým tlakem a srdečními chorobami.

Přeci jenom vás přemohl kašel?nachlazení

I při poctivém otužování se může stát, že na vás infekce zaútočí a vkrade se k vám nepříjemný kašel. A pokud už se tak stane, určitě uvítáte nějakého toho „pomocníka“ z lékárny, nezapomínejte ale, že je třeba zvolit toho správného podle typu kašle. Ze začátku onemocnění přichází suchý kašel, který je způsoben otokem a překrvením sliznice, je nepříjemný a dráždivý. Suchý kašel nemá pro pacienta žádný pozitivní efekt, především ho vysiluje. Je tedy ideální ho tlumit pomocí tzv. antitusik, vhodné je například nekodeinové antitusikum Levopront  ve formě sirupu i kapek je vhodné i pro děti již od dvou let, jeho výhodou je, že netlumí dechové centrum.
Po několika dnech přechází suchý kašel na kašel vlhký. Vlhký kašel usnadňuje odstranění nahromaděného hlenu v dýchacích cestách. Zde je vhodné vykašlávání podporovat za pomocí dvou typů léčiv: expektorancií a mukolytik. Rady, tipy a odpovědi na téma kašle najdete na  www.lecimekasel.cz.

Populární články

Související články

Krása a zdraví

Představujeme jedinečné Ozdravné centrum FUZHI

V čase respiračních chorob, dlouhotrvajícího boje s pandemií covidu a dalších nástrah, oslabujících naší...

Krása a zdravíWellness

Věnujte v novém roce více času péči o tělo a mysl

Že je novoroční předsevzetí považováno za klišé? Ne tak docela. Zvolíte-li si...

Trendy zdraví a krásyWellness

Lázeňská sezóna 2021 zahájena!

Jako v ostatních případech, i světově proslulé Mariánské Lázně do toho svátku zdraví...

Krása a zdravíTrendy zdraví a krásyWellness

Nechte se hýčkat

Hotel Mandarin Oriental, Prague nabízí ve svém SPA exkluzivní světoznámou britskou kosmetiku značky...