Úvod Vztahy Děti Tak trochu jiná knížka
DětiKnihy

Tak trochu jiná knížka

34

0---0-0franta-recenze5Na literární kolbiště současných českých autorů literatury pro děti před krátkým časem vstoupila nová tvář – Petra Vychytilová (nar. Karlovy Vary 1974). A hned její debut v edici Miraculum Octavum Mundi (Kutná Hora 2015) zaujal jak rodiče, hledající pro své ratolesti „ něco hezkého ke čtení“, tak i odbornou kritiku. Velkoformátová publikace s přitažlivým názvem Nastydlá strašidla, se ihned zařadila mezi to nejlepší pro děti na prvním školním stupni, co v současnosti vyšlo.

Tak trochu jiná holčička

Dětský svět je plný snů a představ, o kterých mnozí rodiče nemají ani tušení. Skrývají se v něm malé i velké radosti či starosti. Některý človíček do něho utíká před tíhou reality z nepříliš dobrého prostředí, ve kterém žije, jiný v něm nachází radost z nečekaných dobrodružství a pěknou zábavu. To je právě příběh sedmileté Anetky a jejího menšího brášky, po přestěhování z původního bydliště, kdy se ještě děvčátko nesžilo s novými kamarády z okolí, jak by se čekalo. Ale nebojte se, není to šikana, jak se dnes začíná hovořit dokonce již v souvislostech s prvňáčky. Nastydla_strasidla-kniha_komplet-page-001
Anetka se jen umí ponořit do svého světa, kam dospěláci sotva umí nahlédnout. A tak je obklopena kamarády ze světa pohádek – vílou, skřítkem i strašidly, zkrátka bytostmi z jiného světa. Draky a princezny sice v knížce nenajdeme, vodník, meluzína či bílá paní ale nechybí. Ovšem bez rachfle nebo třeba veonetky to nejde. Ti všichni společně prožívají čtvero ročního období, co měsíc, tak jiný příběh a jiné zážitky.

strasidla-imprim-page-097Milé až něžné psaní

Příběhy to však nejsou samoúčelné, nýbrž vždy mají nejenom pointu, ale i jakýsi vzkaz či poučení, které snadno najdeme, umíme-li číst mezi řádky. To ovšem platí především pro rodiče či babičku s dědou, od kterých se předpokládá, že si zvečera, před uložením ke spánku, najdou čas dětem či vnoučkům alespoň kapitolku z hezké a napínavé knížky předčítat. Druháci a třeťáci už to zvládnou sami, také těm jsou Nastydlá strašidla určena především.
Jmenovaná kniha se od většiny jiných liší pochopením pro dětskou duši, která především v tomto věku potřebuje pohlazení a oporu od svých nejdražších. Autorka, sama matka tří ratolestí a specialistka na práci s dětmi různých věkových skupin (včetně artterapie) o tom ví své. I proto vznikla tato jedinečná moderní pohádková knížka, která však není o tom, že by si „tunel vyšel na procházku, a přejela ho povidla“, jak svého času řekl v jiné souvislosti rozhlasový Hajaja, herec Vlastimil Brodský.0---0-krest-03
Knížka je zdařile proložena krátkými autorčinými verši, které text s půvabnými ilustracemi, rovněž z kumštýřské dílny Petry Vychytilové, svazují do příslovečného uzlíku. A my se jen můžeme těšit na její další volné pokračování ve druhém svazku, na kterém se již pracuje.

Ivan Černý
Foto archiv

Populární články

Související články

KnihySport

Černí andělé jsou holky!

Legendární dámský házenkářský klub Baník Most oslavil před krátkým časem 70 let...

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...