Úvod Vztahy Děti Čtyřicátiny Maxipsa Fíka
DětiVýstavy

Čtyřicátiny Maxipsa Fíka

33

Již příští týden začíná výstava Divoké narozeniny Maxipsa Fíka aneb Jiří Šalamoun dětem, která se uskuteční v bubenečské Galerii Villa Pellé od 10. května do 12. července 2016. Magický fantazijní svět jednoho z nejvýznamnějších ilustrátorů druhé poloviny dvacátého století Jiřího Šalamouna (* 1935) přitahuje děti i rodiče několika generací a je zdrojem poezie, radosti, hravé nostalgie, ale
i ironie a černého humoru. Jiří Šalamoun ve svém díle originálně propojuje svět dětské fantazie se zkušenostmi dospělých. A tak na výstavě budou Maxipsu Fíkovi dělat rovnocennou společnost originály ilustrací ke knihám Poslední Mohykán, Hobit, Pan Tau, Tracyho tygr nebo loutkovým hrám. Filmové příznivce jistě potěší kolekce Šalamounových filmových plakátů.
Pro Jiřího Šalamouna je svět knih, snů i každodenní reality celoživotní a nevyčerpatelnou studnicí inspirace. Autor, jehož první slovo v dětství bylo „baba“ neboli tužka, dokázal dát každé knize další a navíc originální rozměr. To vše najdeme samozřejmě také v Šalamounově nejznámějším díle. Pokud řekneme jméno Elster, nejspíše nikomu nic neřekne. Bylo to však jméno bobtaila, anglického ovčáckého psa, který k Šalamounovým doputoval ze Švédska, a stal se inspirací a předlohou k postavě Maxipsa Fíka spisovatele Rudolfa Čechury, pokud ne nejslavnějšího, tak jistě nejvtipnějšího českého psa. Autor však sám dobrácké psisko nijak neupřednostňuje a uvádí, že vždy měl nejvíc rád právě tu postavu, která byla rozkreslena na jeho pracovním stole.

FIK2_filmSmallDoprovodný program

Komentované prohlídky výstavy s kurátorem Janem Rousem: 26. 5. a 16. 6. od 18.00

VEŘEJNÉ TVŮRČÍ DÍLNY
MUMRAJE aneb NEDĚLNÍ TVŮRČÍ ODPOLEDNE V ZAHRADĚ

sobota, 14. 5. – Maxipes Fík slaví narozeniny ve Světě knihy – s malířkou Mirkou Vitáskovou 17.00–19.00 I pro děti od 4 let
Přijďte si vytvořit narozeninové leporelo! Jednoduchá technika a mnoho zábavy. Společné i samostatné vytváření příběhu na motivy ilustrací Jiřího Šalamouna. Kterak se ztratil Pan Tau, o čem Fík ani nesnil, indiánský běh a mnohé další inspirace.

neděle, 15. 5. – PANÁČEK – s malířkou Miladou Gabrielovou 14.00–16.00 / pro děti od 4 let
Už / ještě máte svého tahacího panáka? Workshop s pohyblivými papírovými figurkami pro všechny věkové kategorie. Z připravených dílů si spojíte a dokreslíte svou figurku. Náročnější si ji mohou sami navrhnout. Nejnáročnější ji mohou opatřit „tahacím“ závěsem. Inspirovat se můžeme šalamounovskými postavami.

neděle, 22. 5. – MUMRAJ V ZAHRADĚ I. 14.00–18.00 / pro všechny
Oslava Fíkových narozenin v plném proudu. Přijďte si vyzkoušet, jak Maxipes skáče, a nazujte si vlastní skákací boty! Vytvořte s námi maxipuzzle či maxikomiks! Stavíme Hobitíny, animujeme s Ultrafun. V rámci tvůrčí dílny se naučíme, jak se dělá flipbook, miniaturní filmová knížečka, která umí rozfázovat pohyb skoro jako animovaný film. S Viviánou na liáně si můžeme ušít panenku Áju, možná i Fíka. Hrát a vyrábět papírové postavičky můžete v Agátině světě. Překvapením je tajemný MagicBox, který najdete přímo v galerii a se kterým zažijete spoustu tvůrčí zábavy.

pátek, 27. 5. – Pop-up s Albatrosem – se studentkami ilustrátorky Barbary Šalamounové, 9.30–11.00 / pro děti od 8 let
Myslíte si, že obrázky musí být jen placaté? Přijďte se k nám naučit kouzlit s papírem, a uvidíte!

neděle, 5. 6. – Zažijte UltraFun s Maxipsem Fíkem! 14.00–17.00 / pro děti od 5 let
Workshop animace určené nejen dětem, ale i dospělým. Program zahrnuje všechny postupy a principy tvorby animovaného filmu, od storyboardu, výtvarných návrhů přes samotnou animaci až po finální postprodukci.

sobota, 11. 6. – Pražská muzejní noc aneb v zajetí morytátů, překvapivý program. 19.00–1.00

neděle, 12. 6. – Papírové kino – s ilustrátorkou Alžbětou Zemanovou, 14.00–16.00 / pro děti od 4 let
Papírové kino? Ano! Hrdinou může být Maxipes Fík či jiná vámi vytvořená postava. Pohyb v knížce zvané flipbook nám pomůžou urychlit razítka, která si sami uděláte.

neděle, 19. 6. – MUMRAJ V ZAHRADĚ II. 14.00–18.00 / pro všechny
Pokračujeme v oslavách a vytváření zahradního maxikomiksu, vytváříme hravá leporela, pokračujeme ve stavbě Hobitínů všeho druhu. Animujeme krátké filmy s Ultrafun. S Tracyho tygrem se touláme po ulicích velkoměsta. S Viviánou na liáně pokračujeme v tematickém panenkování. Popovídat o životě s Maxipsem Fíkem si budete moci s Josefem Dvořákem. Nejen pro nejmenší jsou připraveni Ententýky a jejich nová atrakce. Opět je tu i tajemný MagicBox a jeho interaktivní kreslicí tužky.

 

Foto: Smart Communication

 

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...