Úvod Výstavy Vánoční témata Marie Fischerové-Kvěchové
Výstavy

Vánoční témata Marie Fischerové-Kvěchové

27
Autoportrét
Autoportrét

Milovníci a znalci výtvarného umění dobře vědí, o čem je řeč, dalším připomeneme, že jmenovaná česká malířka a ilustrátorka (nar. 1892 v Kutné Hoře, zem. 1948 v Černošicích) je vedle Josefa Lady umělkyně vskutku národní. Tato absolventka Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze je známá především jako autorka a ilustrátorka knih pro dětí, věnovala se též figurální a portrétní tvorbě, zvládala i krajinomalbu či sgrafita, byla též zdatnou textilní výtvarnicí.

Její dílo našlo uplatnění i v oblastech užitého umění. Častou inspirací bylo Marii Fischerové-Kvěchové  lidové umění, které uplatnila ve spoustě studií a kreseb lidových krojů či v ilustracích lidových písní. Její tvorba, především grafika a pohlednice, jsou dodnes cenným sběratelským artiklem. Finančně dostupné jsou především faksimile kreseb a kvašů dle originálních grafik, které se předloze, vyvedené na ručním papíru a opatřeny číslováním, stávají nejenom hezkým a uměleckým dárkem, ale i vhodným dekoračním doplňkem dětského pokoje, či jiného rodinného interiéru v rámci doslova několika desetikorun.

U stromečku, Spící Ježíšek, Na saních nebo Lidové koledyDSCF0822

V tvorbě pro děti vždy tato umělkyně předčila své vrstevníky a kumštýřské kolegy. Její líbezné obrázky mají nezaměnitelný rukopis a malířský charakter. Každé dílko rozdává radost a pohodu, čiší z něho laskavost i láska k našim nejmenším. V současném čase před štědrovečerním pak jen můžeme poradit váhajícím, trápících se otázkou, čím oblažit, potěšit či obdarovat své drahé, jednoduchou nápovědou: Věnujte faksimile Marie-Fischerové Kvěchové s tématikou Vánoc. Jedná se o speciální polygrafické zpracování originálních akvarelů z konce třicátých let, především z roku 1937, dnes již rovněž sběratelskou záležitost.

Děti jsou středobod mého vesmíru…

V tomto smyslu se svěřila svého času v jednom z dopisů Janu Preislerovi, svému profesoru z UMPRUM. Nepřeháněla, díky svému muži, lékaři Janu Fischerovi se dostala do prostředí nemocnice, kde vznikaly její první kresby novorozenců. Manželé měli spolu tři děti, holčičky a zprvu především těm pro radost kreslila nejrůznější venkovské výjevy a obrázky, kde se to hemžilo husopaskami, kluky v záplatovaných kalhotách, králíčky a kůzlaty, jak jsme se mohli před časem přesvědčit na skvělé výstavě souborného díla této malířky v roztockém muzeu.
Její milé až něžné ilustrace známe kupříkladu z Babičky Boženy Němcové, nebo Broučků Jana Karafiáta. Kreslila a malovala ale i nástěnné obrazy pro školy, dokonce vytvářela návrhy dětského oblečení a jídelních servisů, vystřihovací dětské panenky, navrhovala obrázky na hrací kostky pro nejmenší. Marie Fischerová-Kvěchová se nevyhýbala ani tradičním křesťanským hodnotám a především pro děti malovala nejrůznější roztomilé buclaté andělíčky či Madony a vystřihovací betlém.
2Kromě světa dětí byla ale malířčinou inspirací příroda. Zahradu a okolí rodinné vily mnohokrát zachytila v akvarelech a kresbách. Též velmi ráda cestovala. Navštěvovala především etnografické oblasti Čech a Moravy, odkud přivezla velké množství skic lidových krojů. Za etnografickými reáliemi jezdili manželé Fischerovi i na Slovensko, Podkarpatskou Rus či do Bulharska.
Jedním z významných ocenění tvorby této umělkyně, která odešla z tohoto světa v požehnaném věku 92 let, byla Zlatá medaile na výstavě dekorativních umění v Paříži roku 1925.
Na přiložených snímcích vidíme jak autoportrét malířky, tak její dobový snímek. Faksimile vyšla v edici Miraculum Octavum Mundi. Pro čtenáře webu Dáma-online je připraven malý předvánoční dárek. Když do poznámky objednávky faksimile Marie Fisxcherové-Kvěchové v internetové Galerii myrro vypíší heslo 1703, tak dostanou slevu 20% z celkové ceny objednávky. Sleva se nevztahuje na poštovné a končí v neděli 20. ledna 2018.

Připravil Ivan Černý
Foto archív Miraculum Octavum Mundi

 

DSCF0826

andelicek_brunetka

 

 

 

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...