Úvod Kultura Bigbeatová rebelka Zuzana Michnová zahájí letošní ročník Rebelujících dam české hudby
Kultura

Bigbeatová rebelka Zuzana Michnová zahájí letošní ročník Rebelujících dam české hudby

30

Letošní ročník koncertního cyklu Rebelující dámy české hudby zahájí ve čtvrtek 23. února zpěvačka a skladatelka Zuzana Michnová, která k rebelujícím dámám českého folku a folkrocku patří již odpočátku 70. let.

Původně chtěla být malířkou nebo herečkou.  Pokud se týká její druhé touhy, zahrála si  v několika českých filmech menší role, ale malířství zůstalo její velkou zálibou dodnes. Hlavní roli v jejím životě však hraje muzika. V roce 1971 vytvořila s banjistou a zpěvákem Jiřím Jeřábkem folkové duo, které vzápětí rozšířil na trio vynikající bluesově cítící kytarista, zpěvák a hráč na foukací harmoniku Petr Kalandra. V roce 1973 nahradil Jeřábka invenční autor, kytarista a zpěvák Oskar Petr a soubor s názvem Marsyas byl na světě. Po emigraci Oskara Petra hráli v Marsyas od konce 70. let Pavel Skála a Jiří Vondráček, kterého později nahradil Jaroslav Olin Nejezchleba. V polovině 80. let Zuzana Michnová zdařile vybočila i mimo Marsyas a natočila ve spolupráci s kytaristou a skladatelem Michalem Pavlíčkem svůj sólový projekt Rány. V 90. letech přišla mateřská pauza, pak producentské a manažerské aktivity. V novém tisíciletí se opět začala objevovat před mikrofonem. Nedávno se spojila s Oskarem Petrem a společně s kapelou Petr Kalandra Memory Band se rozhodli navázat na tradici Marsyas. Na svých vystoupeních představují průřez tvorbou všech tří původních protagonistů této legendární kapely. V loňském roce vyrazili na velké turné po celé republice a další  koncertní  činnost plánují i na letošní rok. Oskar Petr zpívá své nejznámější skladby jako Zmrzlinář či Karolína a Zuzana Michnová vzpomíná na písně S Louisem, Marsyas a Apollón nebo Země Bójů.
Petr Kalandra Memory Band
Její výrazný sytý hlas jde do bohatých harmonických souzvuků i do průrazných sólových melodií. Její frázování rytmů a rýmů hladce klouže nad hudebním doprovodem jako ladné a zároveň energické tahy štětcem po plátně. Sestavu doplňuje mostecký zpěvák, skladatel a textař Míra Kuželka, který zdařile interpretuje písně Petra Kalandry. Všichni pak spolu zpívají Břímě, Hrnek, Dopisy, Solnej Sloup a další slavné pecky. Přijďte si zavzpomínat na chvíle, kdy jsme díky Marsyas brali život Jen tak aV přítmí jsme hledali Kousek přízně. Zuzaně to stále zpívá velmi dobře.
Koncerty probíhají ve Velkém sále Městské knihovny v Praze, a to vždy od 19:30 hodin. Předprodej vstupenek je zajištěn v sítích Ticketpro, Ticketportal a na pokladně Městské knihovny v Praze a cena se pohybuje od 250 do 280 Kč.
Kompletní program devátého ročníku „Rebelujících dam“ najdete na adrese www.taktika-muzika.cz.

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...