Úvod Kultura Pohádkový svět s ptákem Blbounem
KulturaTipy DÁMY

Pohádkový svět s ptákem Blbounem

32
Knížka plná dobrodružných pohádek s ptákem Blbounem

Oblíbené pohádkové příběhy o Karkulce, Sněhurce nebo Budulínkovi zná určitě každý z nás. Co když se ale hlavní hrdinové dostanou do kouzelného lesa náhodou a do cesty se jim přimotá neuvěřitelný průvodce, který žije už jen v pohádkách? S ptákem Blbounem nejapným se putování lesem stává cestou plnou dobrodružství a nečekaných setkání, při kterých se nikdo nudit nebude.

Spoluautorka knihy Renata Petříčková prozradila, kdy a jak vlastně vznikl nápad napsat veselé příhody, ve kterých bude Jeníčka a Mařenku provázet pták Blboun: „Poté, co jsme s Michalem Vaněčkem napsali dvě knížky příběhů z kutnohorského podzemí, napadlo nás, že bychom mohli změnit prostředí a vydat se do světa klasických pohádek. Jedna ze scén z knihy vznikla již v létě 2010, kdy jsem nemocnému synovi vyprávěla tak, že jsem netušila, jaká bude další věta. Najednou plul po obloze mrak a na něm seděl čert, který jakýmsi nedopatřením spadl přímo na zápraží perníkové báby. To ostatní jsme potom už s Michalem Vaněčkem promýšleli ve chvíli, kdy se tato scéna jaksi ,implantovala‘ do děje.“

Za svou nejoblíbenější pohádku označuje spoluautorka Perníkovou chaloupku, ale dodává, že v knize si určitě zvýšenou pozornost zaslouží příběh Smolíčka: „Myslím, že se v Blbounovi povedla i neobvyklá zápletka u Smolíčka a jelena se zlatými parohy. Jeskyňky jsme postavili do úplně jiného světla a sama jsem se u toho nesmírně bavila.“ Ta taky dodala, že výběr ilustrátora – Ondřeje Zahradníčka – byl již od začátku jasný a ztvárnění příběhů bylo pro něj výzvou šitou na míru.

 


Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...