Jestliže se snažíme stravovat a žít zdravě, mělo by být samozřejmostí, že pro nás bude alkohol tabu. Existují však situace, kdy je obtížné se mu zcela vyhnout. Jarní zahrádky lákají k požití oroseného půllitru piva, při společenských událostech bývá alkohol běžnou součástí zábavy. Máme pocit, že jedna sklenka nás nezabije, ale ne vždy u ní zůstane. Jak vlastně na alkohol reaguje náš metabolismus a kolik kalorií s ním přijmeme? Skutečnost je horší, než si míníme připustit.
Jedno pivo přesahuje příjem zdravé svačiny
V rámci diety se alkohol vůbec nedoporučuje. „Jde o tak zvané prázdné kalorie, které nemají žádný nutriční přínos. Jeden gram čistého alkoholu má 29 kilojoulů, 17 kilojoulů má gram sacharidů nebo bílkovin a 37 kilojoulů má gram tuku. Alkohol se tak energeticky téměř vyrovná tuku, což je pro něj velmi nelichotivé srovnání. Jedním půllitrem desetistupňového piva přijmeme asi 840 kilojoulů, dvěma decilitry vína 500 kilojoulů, což už odpovídá energeticky výživné svačině,“ upozorňuje Katarína Jirková, specialistka na výživu a hubnutí z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.
V případě tvrdého alkoholu představuje 0,5 dl 450 až 500 kilojoulů, například u slivovice se jedná o 463 kilojoulů, u whisky pak o 492 kilojoulů. V případě likérů činí energetický příjem ještě o 100 kilojoulů více. „Světová zdravotnická organizace v zásadách zdravé výživy doporučuje příjem alkoholu omezit na příležitostnou konzumaci maximálně 20 gramů alkoholu denně, konkrétně 16 gramů u žen a 20 gramů u mužů, což odpovídá sklence vína či jednomu 12° pivu. Destiláty a ještě kaloričtější likéry radí vynechat úplně,“ uvádí Jirková.
Jak na alkohol reaguje organismus?
Kromě prázdných kalorií se v alkoholu skrývají i další rizika, která ohrožují naši postavu. Tělo ho totiž vnímá jako toxickou látku, a proto se ho snaží z organismu co nejrychleji odbourat. Na spalování potravin, které jsme zkonzumovali, mu tím pádem už nezbývají kapacity. S větším množství se koncentrace alkoholu v těle zvyšuje, zatímco rychlost odbourávání zůstává stejná. „Další jídlo, které přijmete spolu s alkoholem, se ukládá do tukových zásob, protože v první řadě se musí odbourat alkohol. Alkohol zpomaluje metabolismus potřebných živin a navyšuje denní příjem energie,“ vysvětluje další nežádoucí následky požívání alkoholu Katarína Jirková. Další nebezpečí přináší alkohol v podobě naší oslabené vůle. Už po sklenici piva mizí schopnost sebekontroly, kdy si dokážeme poručit, co jíst a co ne. S alkoholem navíc roste chuť na pochutiny, jako jsou oříšky, brambůrky a slaná či mastná jídla, která jsou v dietním režimu zcela nevhodná. Další pivo je už jen krůček k tomu, že polevíme a vábení chutí neodoláme.
Co si smíme dovolit
Dietu neošálíme ani nealkoholickým pivem nebo ochucenými pivy a radlery s nízkým obsahem alkoholu. „Pivo je sladový nápoj s objemem alkoholu menším než 0,5 %, ale s vysokým obsahem sacharidů okolo 40 gramů na litr. Při hubnutí bychom se měli všem jeho podobám vyhnout,“ upozorňuje Jirková. Jiný nápoj než suché bílé víno, ideálně v podobě střiku v poměru 1 : 1, se zkrátka s dietním režimem neslučuje. „Možnost příležitostné konzumace alkoholu je stejně jako jídelníček při snaze redukovat váhu vhodné konzultovat s odborníkem, který vám poradí s dávkováním i množstvím. Vždy je to individuální, záleží také na okolnostech na tom, v jaké fázi hubnutí se klient nachází. Na začátku diety rozhodně doporučujeme alkohol zcela vyloučit,“ uzavírá Jirková z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment. Nakonec uděláme nejlépe, když sáhneme po čerstvé pramenité vodě. Můžeme z ní vykouzlit i lahodný osvěžující nápoj, když ji ochutíme plátkem citronu a lístky máty, meduňky nebo jiných bylinek.