Sbíhají se Vám chutě na něco delikátního? Anebo byste chtěli svoji drahou polovičku překvapit luxusní večeří z pohodlí domova? Herečka a kuchařka Markéta Hrubešová se dala dohromady s Kuchařem roku Patrikem Bečvářem. Spolu s nimi se můžete naučit jak vykouzlit kohouta na víně anebo připravit paštiku z drůbežích jater. Vaření na špičkové úrovni se však nemusíte bát, recepty zvládnou i začátečníci. A my Vám nyní představíme čtyřchodové menu Markéty a Patrika.
Nebojíte se nových receptů? Chcete vyzkoušet něco nového, chutného a přitom se pobavit? Tak právě pro Vás je určen nový seriál TV Paprika o vaření. Recepty krok za krokem vás provede krásná herečka, autorka kuchařek Tak vařím já a Rebelka, Markéta Hrubešová a punc „vysoké kuchařské“ dodá Patrik Bečvář, šéfkuchař restaurace Zlatá Praha v hotelu InterContinental. Ti si pro vás připravili exkluzivní 4chodové menu, které zvládnete i doma. Nejen že se naučíte novým receptům, navíc se dozvíte i řadu zábavných historek a zážitků z domova i zahraničí.
Markéta Hrubešová: hrášková pěna se slaninovým chipsem
I z dobře nám známých receptů můžeme vykouzlit pokrm hodný několika hvězdičkové restaurace. Z hrášků celkem lehce vytvoříme pěnu, kterou doplníme křupavými slaninovými chipsy. Vaříme z ingrediencí nám dobře známých a dostupných. Polévka je snadná a rychle hotová za 15-30 minut.
Suroviny (4 osoby): • 200 g zeleného hrášku (může být i mraženého) • 1 šalotka • 1 lžíce vinného octa • 1 stroužek česneku • 0,5 dl smetany • 4 plátky anglické slaniny • sůl • pepř • olivový olej • na ozdobu lžíce zakysané smetany a 2 plátky černého chleba
Postup: Nejprve si připravíme slaninové chipsy. • Rozehřejeme troubu na 180C. • Na plech dáme pečící papír a položíme na něj 4 plátky anglické slaniny. • Přikryjeme druhým kusem pečícího papíru a dalším plechem. • Pečeme asi 10 až 15min. Dále hráškovou pěnu. • Na trošce olivového oleje zpěníme nakrájenou jednu šalotku a jeden stroužek česneku. • Po asi 2 minutách přidáme 200 g hrášku a osolíme. • Přidáme 1 lžíci vinného octa a necháme chvilku odpařit. • Restujeme asi 3 min. • Přidáme 0,5 dl smetany a směs vymixujeme dohladka. • Zdobíme nočkem ze zakysané smetany a slaninovým chipsem.
Markéta Hrubešová: Cizrnové pyré s krevetovým špízem
Další delikatesu vykouzlíme opět z luštěnin, ale tentokrát z cizrny. Pyré doplníme krevetami na špejlích. Tento předkrm není opět kuchařsky náročný, navíc nemusíte stát ani dlouho u plotny. Recept vám zabere 15-30 minut.
Suroviny (2 osoby): • 10 předvařených krevet • 1 plechovka cizrny • 1 stroužek česneku • 2 lžíce olivového oleje • 2 stvoly citrónové trávy • půlka citrónu • sůl • pepř • 1dl vývaru
Postup: Nejdříve si připravíme pyré. • Do větší mísy vsypeme sceděnou a propláchnutou plechovku cizrny (několik zrnek si necháme na ozdobu). • Přidáme 1dl vody nebo vývaru, 1 stroužek česneku, asi 2 lžíce oleje, citrónovou šťávu a trochu soli. • Vymixujeme dohladka. Pak si připravíme krevety. • Z citrónové trávy sloupneme vrchní vrstvu, na takto připravené špízy napíchneme 10 krevet. • Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a krevety na něm zprudka orestujeme. • Stačí jim cca 2 minuty z každé strany. • Stáhneme z ohně. • Podáváme s miskou pyré.
Patrik Bečvář: Vepřové medailonky, hlíva ústřičná s rukolou a topinamburové pyré
Možná ne úplně jasný vám bude celý název tohoto pokrmu, jak za chvíli zjistíte, příprava není vůbec složitá a recept ocení jak gurmáni, tak celá rodina. Překvapí vás možná surovina s názvem topinambur. Jedná se o znovu objevenou kořenovou zeleninu, vhodnou pro diabetiky, obsahující velké množství draslíku, fosforu a vitamínů skupiny B. Recept Vám překvapivě zabere 15-30 minut.
Suroviny (2 osoby): • 300 g vepřové panenky • 100 g hlívy ústřičné • 50 g rukoly • 150 g topinambur • 50 g másla • 100 ml smetany • 2 větvičky tymiánu • 1 stroužek česneku • 10 g kapary • 2 lžíce oleje
Postup: • 300 g vepřové panenky očistíme od blan. • Dvě větvičky tymiánu, 1 stroužek česneku a 10g kapar nakrájíme najemno. • Uvaříme 150 g topinambur ve slané vodě, slijeme a rozmixujeme se 50 g másla. • Dochutíme solí a pepřem. • Vepřovou panenku nakrájíme na medailonky, které osolíme a opepříme. • Na pánvičku dáme 2 lžíce oleje, poté panenku zprudka opečeme z každé strany 2 -3 minuty a vyndáme. • Na stejné pánvičce opečeme 1 stroužek česneku s 1 lžící kapar. • Zalijeme 100 ml smetany a dochutíme solí, pepřem.
Patrik Bečvář: čokoládový fondant s vanilkovým sabajonem
Chováte vášeň pro čokoládu? Tak tento recept, jak vystřižený z luxusní restaurace, si můžete teď udělat i v pohodlí domova. Dekadentní fondant s tekutým jádrem a vanilkou se vám jednoduše rozplyne na jazyku. Ingredience jsou lehce dostupné a potěší všechny mlsouny. Recept Vám zabere 5-15 minut.
Suroviny (2 osoby): • 50 g 75 % hořké čokolády • 45 g cukr moučky • 40g másla • 125g vejce • 50 g žloutků • 45g hladká mouka • 4 ks žloutku • 70 g cukru • 125 ml sektu • 1 ks vanilkového lusku
Postup: • Na fondant si rozpustíme 50 g hořké čokolády se 75 procenty kakaa a 40g másla. • Sundáme z ohně a přidáme 2 celá vejce, 3 žloutky, 45 g moučkového cukru a 45g hladké mouky. • Vše promícháme do hladka. • Těsto dáme do vymazané formy a pečeme na 180 C po dobu 6 minut. • Mezitím v misce ušleháme 4 žloutky se 70 g cukru a semínky z jednoho vanilkového lusku. • Misku postavíme na rendlík s vroucí vodou tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny. • Postupně všleháme 125 ml sektu a ve šlehání pokračujeme tak dlouho, dokud není zabaglione husté a krémovité.