Úvod Osobnosti Celebrity Markéta Hrubešová a Patrik Bečvář vás naučí luxusní menu
CelebrityLifestyleTipy DÁMY

Markéta Hrubešová a Patrik Bečvář vás naučí luxusní menu

50

Sbíhají se Vám chutě na něco delikátního? Anebo byste chtěli svoji drahou polovičku překvapit luxusní večeří z pohodlí domova? Herečka a kuchařka Markéta Hrubešová se dala dohromady s Kuchařem roku Patrikem Bečvářem.  Spolu s nimi se můžete naučit jak vykouzlit kohouta na víně anebo připravit paštiku z drůbežích jater. Vaření na špičkové úrovni se však nemusíte bát, recepty zvládnou i začátečníci. A my Vám nyní představíme čtyřchodové menu Markéty a Patrika.
Nebojíte se nových receptů? Chcete vyzkoušet něco nového, chutného a přitom se pobavit? Tak právě pro Vás je určen nový seriál TV Paprika o vaření. Recepty krok za krokem vás provede krásná herečka, autorka kuchařek Tak vařím já a Rebelka, Markéta Hrubešová a punc „vysoké kuchařské“ dodá Patrik Bečvář, šéfkuchař restaurace Zlatá Praha v hotelu InterContinental. Ti si pro vás připravili exkluzivní 4chodové menu, které zvládnete i doma. Nejen že se naučíte novým receptům, navíc se dozvíte i řadu zábavných historek a zážitků z domova i zahraničí. 

HRÁŠKOVÁ PĚNA SE SLANINOVÝM CHIPSEMMarkéta Hrubešová: hrášková pěna se slaninovým chipsem 

I z dobře nám známých receptů můžeme vykouzlit pokrm hodný několika hvězdičkové restaurace. Z hrášků celkem lehce vytvoříme pěnu, kterou doplníme křupavými slaninovými chipsy. Vaříme z ingrediencí nám dobře známých a dostupných. Polévka je snadná a rychle hotová za 15-30 minut. 
Suroviny (4 osoby): • 200 g zeleného hrášku (může být i mraženého) • 1 šalotka • 1 lžíce vinného octa • 1 stroužek česneku • 0,5 dl smetany • 4 plátky anglické slaniny • sůl • pepř • olivový olej • na ozdobu lžíce zakysané smetany a 2 plátky černého chleba 
Postup: Nejprve si připravíme slaninové chipsy. • Rozehřejeme troubu na 180C. • Na plech dáme pečící papír a položíme na něj 4 plátky anglické slaniny. • Přikryjeme druhým kusem pečícího papíru a dalším plechem. • Pečeme asi 10 až 15min. Dále hráškovou pěnu. • Na trošce olivového oleje zpěníme nakrájenou jednu šalotku a jeden stroužek česneku. • Po asi 2 minutách přidáme 200 g hrášku a osolíme. • Přidáme 1 lžíci vinného octa a necháme chvilku odpařit. • Restujeme asi 3 min. • Přidáme 0,5 dl smetany a směs vymixujeme dohladka. • Zdobíme nočkem ze zakysané smetany a slaninovým chipsem. 

CIZRNOVÉ PYRÉ S KREVETOVÝM ŠPÍZEMMarkéta HrubešováCizrnové pyré s krevetovým špízem 

Další delikatesu vykouzlíme opět z luštěnin, ale tentokrát z cizrny. Pyré doplníme krevetami na špejlích. Tento předkrm není opět kuchařsky náročný, navíc nemusíte stát ani dlouho u plotny. Recept vám zabere 15-30 minut. 
Suroviny (2 osoby): • 10 předvařených krevet • 1 plechovka cizrny • 1 stroužek česneku • 2 lžíce olivového oleje • 2 stvoly citrónové trávy • půlka citrónu • sůl • pepř • 1dl vývaru 
Postup: Nejdříve si připravíme pyré. • Do větší mísy vsypeme sceděnou a propláchnutou plechovku cizrny (několik zrnek si necháme na ozdobu). • Přidáme 1dl vody nebo vývaru, 1 stroužek česneku, asi 2 lžíce oleje, citrónovou šťávu a trochu soli. • Vymixujeme dohladka. Pak si připravíme krevety. • Z citrónové trávy sloupneme vrchní vrstvu, na takto připravené špízy napíchneme 10 krevet. • Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a krevety na něm zprudka orestujeme. • Stačí jim cca 2 minuty z každé strany. • Stáhneme z ohně. • Podáváme s miskou pyré. 

VEPŘOVÉ MEDAILONKY, TOPINAMBUROVÉ PYRÉPatrik Bečvář: Vepřové medailonky, hlíva ústřičná s rukolou a topinamburové pyré 

Možná ne úplně jasný vám bude celý název tohoto pokrmu, jak za chvíli zjistíte, příprava není vůbec složitá a recept ocení jak gurmáni, tak celá rodina. Překvapí vás možná surovina s názvem topinambur. Jedná se o znovu objevenou kořenovou zeleninu, vhodnou pro diabetiky, obsahující velké množství draslíku, fosforu a vitamínů skupiny B. Recept Vám překvapivě zabere 15-30 minut.
Suroviny (2 osoby): • 300 g vepřové panenky • 100 g hlívy ústřičné • 50 g rukoly • 150 g topinambur • 50 g másla • 100 ml smetany • 2 větvičky tymiánu • 1 stroužek česneku • 10 g kapary • 2 lžíce oleje
Postup: • 300 g vepřové panenky očistíme od blan. • Dvě větvičky tymiánu, 1 stroužek česneku a 10g kapar nakrájíme najemno. • Uvaříme 150 g topinambur ve slané vodě, slijeme a rozmixujeme se 50 g másla. • Dochutíme solí a pepřem. • Vepřovou panenku nakrájíme na medailonky, které osolíme a opepříme. • Na pánvičku dáme 2 lžíce oleje, poté panenku zprudka opečeme z každé strany 2 -3 minuty a vyndáme. • Na stejné pánvičce opečeme 1 stroužek česneku s 1 lžící kapar. • Zalijeme 100 ml smetany a dochutíme solí, pepřem. 

ČOKOLÁDOVÝ FONDANT S VANILKOVÝM SABAJONEMPatrik Bečvář: čokoládový fondant s vanilkovým sabajonem 

Chováte vášeň pro čokoládu? Tak tento recept, jak vystřižený z luxusní restaurace, si můžete teď udělat i v pohodlí domova. Dekadentní fondant s tekutým jádrem a vanilkou se vám jednoduše rozplyne na jazyku. Ingredience jsou lehce dostupné a potěší všechny mlsouny. Recept Vám zabere 5-15 minut. 
Suroviny (2 osoby): • 50 g 75 % hořké čokolády • 45 g cukr moučky • 40g másla • 125g vejce • 50 g žloutků • 45g hladká mouka • 4 ks žloutku • 70 g cukru • 125 ml sektu • 1 ks vanilkového lusku 
Postup: • Na fondant si rozpustíme 50 g hořké čokolády se 75 procenty kakaa a 40g másla. • Sundáme z ohně a přidáme 2 celá vejce, 3 žloutky, 45 g moučkového cukru a 45g hladké mouky. • Vše promícháme do hladka. • Těsto dáme do vymazané formy a pečeme na 180 C po dobu 6 minut. • Mezitím v misce ušleháme 4 žloutky se 70 g cukru a semínky z jednoho vanilkového lusku. • Misku postavíme na rendlík s vroucí vodou tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny. • Postupně všleháme 125 ml sektu a ve šlehání pokračujeme tak dlouho, dokud není zabaglione husté a krémovité.

Populární články

Související články

Svépomocný průvodce long covidem
KnihyKrása a zdravíTipy DÁMYTrendy zdraví a krásy

Svépomocný průvodce long covidem

Kniha, kterou uvítají všichni ti, kterým covid zhoršil zdraví. „Nikdy jsem tolikrát...

Prim slaví své výročí modelem Spartak Respekt LE
HodinkyLifestyleZaujalo vás

Na výstavě SEW 2024 návštěvníci zvolili „nej“ hodinky roku

V pořadí zatím poslední ročník pražské výstavy hodinek SEW se oprávněně může pochlubit...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

Lifestyle

Moser strom v hotelu Mandarin Oriental

Křišťál Moser se letos poprvé ukazuje v novém kabátě. V rámci re-brandingu značky představila...