Úvod Lifestyle Gurmán Léto plné chutí s tuňákem
GurmánLifestyle

Léto plné chutí s tuňákem

11

Léto je oblíbeným obdobím fanoušků zdravého životního stylu i gurmánů a šéfkuchařů. Čerstvá zelenina a voňavé bylinky jsou v tomto ročním období jednoduše dostupné a přímo vybízí k přípravě zdravých jídel a objevování nových chuťových kombinací.
Recepty s tuňákem Calvo byly sestaveny tak, aby obsahovaly zdravé tuky a bílkoviny, které organismu v našich krajích často chybí. Recepty sestávají z čerstvé zeleniny plné vitamínů a minerálních látek. Náročnější strávníky jistě zaujme koláč s tuňákem ze špaldové mouky, který zaručeně zasytí a zároveň představuje ideální volbu pro letní výlety. Dostaňte z letošního léta maximum a nabijte organismus vitaminy, minerály a potřebnými omega-3 mastnými kyselinami. 

Avokádo plněné tuňákemavocado_3

Ingredience (pro 2 osoby):
• 4 zralá avokáda
• 2 plechovky tuňáka Calvo v olivovém oleji 80 g
• 1 větší rajče
• 1 červená cibule
• 2 stroužky česneku
• hrst nasekaného koriandru
• 1 citrón
• sůl a pepř
• cherry rajčátka a koriandrová nebo petrželová nať na ozdobu
Doba přípravy: 20 minut

Avokáda oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme pecky. Vzniklé poloviny pokapeme citrónem, aby nedošlo k oxidaci. Pomocí lžíce prohloubíme otvory po peckách u šesti polovin avokád. Získanou dužinu spolu se zbylými dvěma polovinami avokád rozmačkáme vidličkou nebo rozetřeme nožem. Najemno nakrájíme červenou cibuli, rajče a česnek. Maso z tuňáka necháme odkapat a smícháme spolu s rajčaty, červenou cibulí, česnekem a rozmačkaným avokádem. Nakonec vzniklou směs dochutíme přidáním koriandru, soli a pepře. Směsí plníme půlky avokáda, které můžeme ozdobit půlkou cherry rajčátka a lístky koriandru. Podávat můžeme samostatně nebo s opečeným chlebem ochuceným olivovým olejem, česnekem a bylinkami.

cuketa_1Cuketové nudličky s tuňákem

Ingredience (pro 2 osoby):
• 1 filé z tuňáka Calvo ve skle
• 2 menší mladé cukety
• 2 hrsti slunečnicových semínek
• 2 až 3 stroužky česneku
• 6 cherry rajčátek
• 2 hrsti čerstvé bazalky
• sůl, pepř a olivový olej
Doba přípravy: 25 minut

Cukety nakrájíme na nudličky o tloušťce asi 4 milimetry.  Nudličky prosolíme a necháme odležet. Připravíme si filé z tuňáka a necháme jej okapat. Najemno nakrájíme česnek.  Na olivovém oleji orestujeme celá cherry rajčátka a následně přidáme osušené cuketové nudličky, jež také lehce orestujeme.  Nakonec přidáme nakrájený česnek a bazalku a dochutíme solí a pepřem. Cuketové nudličky nandáme na talíř, přidáme tuňákové maso a posypeme slunečnicovými semínky opraženými na suché pánvi. Hotové jídlo ozdobíme čerstvou bazalkou.

Koláč s tuňákemquich_1

Ingredience (2 osoby):
Těsto:
• 250 g špaldové mouky
• 1 vejce
• 125 g másla
• hrst čerstvého oregana
• 25 ml studené vody
• sůl
Náplň:
• 1 balení tuňáka Calvo v olivovém oleji nebo s oreganem 3 x 80 g
• hrst vypeckovaných černých oliv
• 100 g sýru feta nebo sýru balkánského typu nakrájeného na kousky
• 5 cherry rajčátek rozkrojených na polovinu
• ½ středně velkého pórku nakrájeného na kolečka
• hrst čerstvého oregana
• 2 vejce
Doba přípravy: 60 minut

Mouku prosejeme a nasypeme do mísy, přidáme vejce, nakrájené máslo a najemno nasekané čerstvé oregano. Směs osolíme, přidáme studenou vodu a vytvarujeme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu odležet v chladu. Z odpočatého  těsta vyválíme placku, kterou přeneseme do formy a dotvarujeme tak, abychom měli těsto ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Těsto na dně propícháme na několika místech špejlí nebo vidličkou, pokryjeme pečícím papírem a zasypeme syrovými fazolemi, aby se těsto při pečení nezvedlo a zachovalo si tvar. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 15 minut. Následně koláč z trouby vyjmeme a necháme vychladnout. Po vychladnutí na koláč rovnoměrně pokládáme jednotlivé suroviny.  Nakonec povrch koláče posypeme sekaným oreganem a zalejeme rozšlehanými vejci. Dáme opět do trouby a dopékáme asi 25 minut.

Více receptů najdete na facebookových  stránkách Calvo: https://www.facebook.com/CalvoCR

Populární články

Kategorie

Rubriky

Související články

GurmánKnihy

Unikátní kuchařka základních receptů orientální kuchyně

Kavkaz, speciálně Gruzie, se honosí jednou z nejoceňovanějších kuchyní světa. Po staletí...

GurmánUměníVýstavy

Za dobrým vínem a…

… výborným výtvarným uměním zve požitkáře všeho druhu známá pražská vinárna U...

CestováníFilmyGurmánSpolečnost

Bobule konečně vyrazily do světa

Lépe řečeno do našich kin. Dlouho čekávaná premiéra závěrečného dílu úsměvné filmové...

Gurmán

Významný vinařský svátek

Gastrosoutěží, zaměřených na nápoj bohů, domácích i zahraničních, je spousta. Zadáním jsou...