Úvod Lifestyle Cestování Lákavé Jindřichohradecko
CestováníLifestyle

Lákavé Jindřichohradecko

42
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jižní Čechy jsou tradičně jedna z nejpopulárnějších turistických oblastí České republiky. Zvláště pak Jindřichohradecko, se svými městskými památkovými zónami, hrady a zámky, muzei i hraničním opevněním z třicátých let minulého století. V neposlední řadě pak musíme připočítat báječná místa určená k relaxační a odpočinkové rekreaci, která zároveň slouží svým návštěvníkům jako ideální turistický výchozí bod k řadě výletů do blízkého či vzdáleného okolí.

foto_285Polosamota u řeky

Jedním z takových je kupříkladu Fἅhnrichův mlýn na Nežárce, ležící v romantickém údolí nedaleko nádherného zámku s muzeem legendární operní zpěvačky Emy Destinové. O bohaté historii tohoto místa, kde se mlelo již za středověku, každému snílkovi rád u jezu, kde je báječné koupání, povypráví místní vodník ve chvílích volna, kdy zrovna nemusí šít svůj zelený kabátek. Tato pohádková bytost je ale dosti plachá, takže role průvodce celým rekreačním areálem se zhostíme my tímto článkem.
Dvoupatrový mlýn s hospodářskými budovami, postavenými do čtverce tak trochu připomíná tvrz. Především pak díky své poloze a tvaru zajišťuje naprostý klid pro hosty a bezpečí i pro rozpustilé děti. Celý objekt prošel náročnou rekonstrukcí a tak návštěvníky čeká ubytování v sedmnácti 2-5 lůžkových pokojích, 4 apartmány a dvě studia. Všechny pokoje jsou s vlastním sociálním zázemím, k dispozici je i reprezentativní místnost o velikosti 90 metrů čtverečních, kde lze pořádat školení, kurzy a nejrůznější společenské akce.
K bohatým snídaním formou studeného i teplého bufetu, obědům a večeřím zve útulná jídelna mlýna. Zde si rekreanti mohou mj. pochutnat i na vynikajících čerstvých pstruzích a objednávat z širokého sortimentů nealko i alkoholických nápojů, kterým kralují lahodná (lahvová i rozlévaná) moravská vína a kvalitní slivovice za přijatelné ceny. Ve společenské místnosti je k dispozici TV, video a hifi. Ve dvoře  pak zahradní restaurace Bumbalka s pivnicí a venkovní krb ke grilování.

Slastné nicnedělánífoto_282

Jak nám mužík s věčně kapajícím šosem připomněl, je třeba zdůraznit, že Fἅhnrichův mlýn nejraději vyhledávají jak vodáci a turisti. Právě tak ale i milovníci památek, kterých je v okolí spousta, a rovněž vyznavači odpočinkové dovolené, která je zde moc hezká i v čase babího či indiánského léta, kdy se v září i říjnu tady chodí do okolních lesů na houby s příslovečnou kosou.
Děti se zde zabaví na pískovišti, houpačkách a hrazdách či malém dětském hřišti, výrostci i dospělí se mj. vyřádí na venkovním travnatém volejbalovém hřišti. Vybavení na kriket, badminton a stolní tenis je samozřejmostí. Nežárka je zde tak čistá, že se v ní dá bez obav koupat, případně se rekreanti a vyznavači nudismu mohou vydat do nedaleké pískovny, zahalené nezvaným očím zvědavců mladým lesním porostem. Kanoisté a kajakáři, kterým třeba zrovna Nežárka nevyhovuje, mohou vyrazit na nedalekou Lužnici, která je opět po deštích v závěru srpna plná vody. Cyklistům je zdarma k dispozici úschovna kol, automobily hostů lze též bezplatně odstavit na parkovišti u penzionu.
Má douška, mlýn pořádá i nejrůznější kulturně-společenské akce a využívat ho mohou jak školy, tak i nejrůznější pracovní či podnikové skupiny jak k rekreaci, tak i výjezdovým zasedáním apod.

SG204548Výlety do blízkého i vzdáleného okolí

Vybírat můžeme z pestrého spektra nabídky, takže, jak nám závěrem radí kamarád vodník, vezmeme to telegraficky:
Zámek Emy Destinové ve Stráži nad Nežárkou (1,5 km), zámek Jemčina (6 km), Třeboň (15 km) s rybníkem Svět s možností koupání, sportovního rybolovu a vyhlídkových plaveb motorovým člunem. Třeboň sama o sobě je skvělým tipem na výlet, neboť je zde hodnotná Městská památková rezervace, rozsáhlý zámek s muzeem a parkem, Schwarzenberská hrobka i pivovar Bohemia Regent s možností exkurze a ochutnávkami. V přilehlých lázních Autora s možností koupání na přání hostů manažer mlýna zajišťuje ozdravné a rehabilitační pobyty.
Při našem výčtu by neměl chybět ani tip na výlet do Holašovic ( 50 km), což je jediná česká vesnice, zařazená do seznamu UNESCO, shora vzpomínaná Jindřichův Hradec se všemi svými turistickými magnety, či vodní zámek Červená Lhota (30 km).Velkým zážitkem pro děti i dospělé je pak jízda úzkokolejkou z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice územím Česká Kanada. A pokud někdo z rekreantů zatouží po návštěvě Rakouska, tak nejbližší přechod od Fἅhnrichova mlýna je v Nové Bystřici ( 16 km).
Více na: www.trebonsko.cz/rekreacni-stredisko-fahnrichuv-mlyn

Ivan Černý, foto archiv

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...