Úvod Knihy Boj o Zlatou stuhu
Knihy

Boj o Zlatou stuhu

31

Konec BednyNovinář a spisovatel Lubor Falteisek (*1951, Praha) byl svého času téměř deset let redaktorem dětského časopisu, posléze i šéfredaktorem populárního týdeníku Ahoj na sobotu a dlouholetým šéfredaktorem magazínu Naše rodina. Nyní se plně věnuje psaní tzv. detektivní prózy a knih pro děti a mládež. Jedno nevylučuje druhé, jak můžeme zjistit v jeho poslední knížce Konec bedny a jiné příběhy, která před krátkým časem vyšla v pražském nakladatelství Grada. (Více o knize jsme psali zde.)
Deset humorných i napínavých příběhu ze života školáků pobaví zcela jistě nejenom kluky a děvčata, ale i jejich rodiče, kteří budou chtíti přijít na kloub tomu, proč, že se jejich ratolesti při četbě jmenované knížky nahlas smějí. A jak se i oni začtou, hned tak se od půvabně ilustrované knížky neodtrhnou. Jak doufá její autor (otec dvou ratolestí), mládež v ní možná odhalí i špetku životní moudrosti.

Držíme palce

Křest knížky Konec Bedny a jiné příběhy se odehrál 16. prosince při literárním pořadu Slova mají křídla. Vlevo autor knihy, uprostřed spisovatel David Jan Novotný a vpravo novinář a básník Dušan Spáčil.
Křest knížky Konec Bedny a jiné příběhy se odehrál 16. prosince při literárním pořadu Slova mají křídla. Vlevo autor knihy, uprostřed spisovatel David Jan Novotný a vpravo novinář a básník Dušan Spáčil.

O úspěchu jmenované knížky povídek pro děti a mládež pochybovat nemusíme. Svědčí o něm nejenom zájem čtenářů, ale i kladné recenze, které ji po jejím umístění na knihkupecké pulty v předvánočním čase minulého roku doprovází. Není se co divit, v záplavě překladového literárního balastu ze zahraničí musíme dlouho příslovečným prstíkem hrabat, než z hromady hlušiny vydolujeme diamant v podobě dobrého českého titulu, jakým Konec Bedny a jiné příběhy bezesporu je. O to více náš těší, že se jedná o knížku pro děti a mládež. Kniha byla nominována do prestižní literární soutěže MAGNESIA LITERA a ještě velké celostátní autorské soutěže IBBY pro knihy pro děti O zlatou stuhu.
Jak jsme se již zmínili, knížka je nejenom  plná  humoru, ale i napětí. Jak by ne, když je Lubor Falteisek členem České asociace autorů detektivní a dobrodružné literatury (AIEP) a je též několikanásobným vítězem každoroční soutěže AIEP o nejlepší detektivní povídku.
Ilustrační snímky jsou ze křtu knihy, který se konal v předvečer vánočních svátku minulého roku, a pravidelném pražském literárním večeru, zvaném „Slova mají křídla“.

Ivan Černý
Foto: Miroslav Martinovský

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...

Knihy

Pouze pro silné nervy!

Jsou či nejsou? Toť otázka. Lidé mají pověrčivost v krvi. Od náboženských blouznivců...