Úvod Vztahy Děti Květen ve znamení květinových dezertů
DětiGurmán

Květen ve znamení květinových dezertů

32

Cupcakes1Teplé dny pomalu přicházejí a s nimi se objevuje nespočet kvetoucích rostlin, které kdekomu vykouzlí úsměv na rtech. Přineste letos originálně tematiku květin i na váš stůl a vykouzlete dezerty, které přímo čiší pozitivní náladou. Vytvořte třeba květinové čokoládové cupcakes nebo rozkvetlý piškot s tvarohovým krémem a malinami. Do zdobení můžete zapojit i děti a připravit tak pohoštění třeba pro maminku ke Dni matek (8.5.).

Květinové čokoládové cupcakes

Na těsto
• 95 g hladké mouky
• lžička prášku do pečiva
• 20 g holandského kakaa
• špetka soli
• 70 g cukru krupiceCupcakes2
• 15 g vanilkového cukru
• 50 g másla
• 100 ml mléka
• 2 vejce

Na krém
• 100 tvarohu z vaničky
• 100 g mascarpone
• 3 lžíce moučkové cukru vanilkového

Na ozdobu
• Kytičky Haribo
CupcakesMain1. Troubu si zapneme na 170 stupňů a necháme rozpálit.
2. Máslo rozpustíme v misce (můžeme použít mikrovlnnou troubu nebo máslo opatrně rozpustit na sporáku).
3. Mezitím smícháme všechny suché suroviny a pořádně promícháme.
4. K suché směsi přidáme mléko, rozklepneme vejce a opatrně vlijeme máslo – nesmí být moc horké!
5. Vše řádně promícháme.
6. Na plech na muffiny vyskládáme papírové formičky a ty plníme do 3/4 těstem.
7. Pečeme zhruba 10 – 15 minut. Použijeme špejli, abychom poznali, zda jsou dortíčky upečené.
8. Vyndáme je z formy a necháme ideálně na mřížce vychladnout.
9. Mezitím, co chladnou, si připravíme polevu.
10. Mascarpone vyšleháme spolu s tvarohem a moučkovým cukrem. Přendáme do zdobícího sáčku s kulatou špičkou a necháme chvíli ztuhnout v lednici, než dortíčky vychladnou.
11. Zdobíme krémem a následně pak kytičkami Haribo.
Rozkvetlý piškot s tvarohovým krémem a malinamiPiškot3

Na těsto
• 6 vajec
• 240 g polohrubé mouky
• 140 g třtinového cukru
• 6 lžic rostlinného oleje
• špetka soli

Na krém
• 150 g vysokoprocentní smetany
• 200 g tvarohu z vaničky
• mražené maliny
• vanilkový extrakt
• moučkový cukr
• zelené potravinářské barvivo

Piškot2Na ozdobu
• Kytičky Haribo

1. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky do bílků.
2. Bílky dáme do mísy a začneme šlehat se špetkou soli. Jakmile se začne tvořit sníh, přidáme cukr a šleháme do úplného zhoustnutí – vznikne cukrová pěna. Do pěny zašleháme žloutky s olejem a nakonec vmícháme opatrně mouku.PiškotMain
3. Dáme do obdélníkového pekáče péct zhruba na 170 stupňů. Pečeme 15 minut, ale pro jistotu hlídáme špejlí, protože každá trouba peče jinak.
4. Jakmile bude piškot upečený, vyndejte z trouby, vyklopte z formy a nechte úplně vychladnout.
5. Krém si připravte, než piškot vychladne. Vyšlehejte smetanu, přidejte tvaroh, vanilkový extrakt a cukr.
6. 1/3 krému si odeberte a obarvěte pomocí potravinářské barvy, to bude základ pro trávník.
7. Jakmile je piškot studený, podélně ho rozřízněte, pomažte bílým krémem a položte na něj maliny. Přiklopte druhou polovinou korpusu a ten svrchu pomažte zeleným krémem a ozdobte kytičkami Haribo.

Populární články

Související články

GurmánKnihy

Unikátní kuchařka snadných receptů orientální kuchyně

Kavkaz, speciálně Gruzie, se honosí jednou z nejoceňovanějších kuchyní světa. Po staletí...

GurmánKnihy

Unikátní kuchařka základních receptů orientální kuchyně

Kavkaz, speciálně Gruzie, se honosí jednou z nejoceňovanějších kuchyní světa. Po staletí...

GurmánUměníVýstavy

Za dobrým vínem a…

… výborným výtvarným uměním zve požitkáře všeho druhu známá pražská vinárna U...

CestováníFilmyGurmánSpolečnost

Bobule konečně vyrazily do světa

Lépe řečeno do našich kin. Dlouho čekávaná premiéra závěrečného dílu úsměvné filmové...