Kavkaz, speciálně Gruzie, se honosí jednou z nejoceňovanějších kuchyní světa. Po staletí se zde míchaly kulturní vlivy včetně kulinářských tradicí, které rozvíjely to nejlepší z kuchařského umění celého turkického pásu, od Turecka až po Kazachstán.
Tamní kuchyně si pro svojí pestrost, lehkost a soulad se zásadami zdravého životního stylu získává Evropu. Například v Polsku jsou v posledních letech hitem gruzínské pekárny a bistra, které nechybí v žádném větším městě. A první např. uzbecké restaurace se objevují i v Praze; bez rezervace si sednete jen se štěstím.
Jak chutná orient
Díky nové publikaci slovenského vydavatelství TORDEN si však můžete připravit mnohé z chutných východních pokrmů sami! Autorka knihy „Jak chutná orient“ Zarema Chadžieva pochází z Čečenska. Šestačtyřicetiletá maminka pěti dětí patří mezi nejlepší světové foodblogery s miliony fanoušků. Narodila se v chudých poměrech, rodiče tvrdě pracovali. I když byla její matka velmi unavená z práce, jen zřídka kdy ošidila večeři pro mnohačetnou rodinu. Právě od ní si budoucí blogerka vzala ponaučení, že všichni členové rodiny by měli být vždy dobře najedeni, ne jídlem kupovaným v obchodě, ale zdravou vydatnou domácí stravou.
Společné rodinné posezení za stolem je jednou ze základních hodnot východních národů, posilující vzájemnou lásku a mezigenerační vztahy. A k tomu neodmyslitelně patří talíře plné dobrot připravených podle rodinných receptů, slaných i sladkých.
Maminka Zaremy neměla čas dceru učit vařit, a tak si dívka vše osvojila sama. Příbuzní chválili mladou hostitelku a její jídla začala být proslulá. Zarema sbírala varianty receptů různých jídel, které se liší vesnici od vesnice a dělila se s nimi na internetu. Později zkoušela recepty sousedních zemí. Odtud byl jen krok k dráze populární autorky blogů a hvězdy kulinářských pořadů.
Nenáročná příprava
V roce 2019 Zarema Chadžieva vydala svoji první kuchařku klasických receptů z Ázerbajdžánu, Gruzie, Dagestánu, Kazachstánu, Tatarstánu, Turecka, Uzbekistánu a Čečenska. Najdete v ní bezmála stovku návodů na přípravu vynikajících pokrmů pro každou příležitost. Při jejich výběru se autorka držela pravidla, aby nebyly příliš náročné, jak na přípravu, tak na ingredience. Recepty adaptovala pro evropské vybavení kuchyní, a tak si při vaření plovu místo tradičního litinového kotlíku kazanu vystačíte s běžným hrncem. Stejně tak na smažení tureckých plněných placek gözleme místo vypouklé pánve saj postačí obyčejná pánvička.
Nechybí ani recepty na nakládanou zeleninu včetně nasolovaných celých cibulí česneku, které najdete na tržištích na východ od slovenských hranic skoro v každém městě. Českého gurmána mj. potěší recept na smažené ančovičky, které důvěrně zná z dovolených např. v Bulharsku nebo Řecku.
Překladu se zhostil Robert Merva, který kuchařku doplnil užitečnými poznámkami. Knihu si lze objednat v eshopu nakladatelství TORDEN.
Ivan Černý
reprofoto nakladatelství TORDEN