Úvod Lifestyle Gurmán Skyr aneb kam chodili Vikingové na proteiny
GurmánNovinky

Skyr aneb kam chodili Vikingové na proteiny

23

Skyr. Pod tímto názvem se skrývá fermentovaný mléčný produkt bohatý na bílkoviny, který má již více než tisíciletou tradici v islandské kuchyni. Neobsahuje téměř žádný tuk a má vysoký obsah proteinů.
Traduje se, že před více než 1100 lety přivezli skyr na Island Vikingové. Houževnatým válečníkům dodával potřebný přísun proteinů. V průběhu staletí si ostrované tuto delikatesu velmi oblíbili. Ujala se v místní kuchyni a zmínky o ní jsou dokonce dochovány i v nejstarších islandských eposech. Podle známé etnoložky a kulinární historičky Hallgerður Gísladóttir byla receptura mimo Island zcela zapomenuta, a až na konci 20. století začal skyr znovuobjevovat své fanoušky po celém severu Evropy či v Americe.

Bez tuku, zato s proteiny, vitamínem D a vápníkem

Mléčný skyr s hedvábnou strukturou je pro svoji jemně mléčnou kyselost a zbytkový nádech sladkosti ideální svačinou v souladu se zdravým životním stylem. Kromě téměř nulového procenta tuku a vysokého podílu proteinu obsahuje skyr vápník a vitamin D, tedy složky, jsou potřebné pro naše kosti a správné fungování imunitního systému.
Vikingskou pochoutku je možné nyní najít také v českých obchodech; její výrobu ovládli i tuzemští výrobci.

Monika Harčariková
Foto: ACCOM

Populární články

Související články

GurmánKnihy

Unikátní kuchařka snadných receptů orientální kuchyně

Kavkaz, speciálně Gruzie, se honosí jednou z nejoceňovanějších kuchyní světa. Po staletí...

GurmánKnihy

Unikátní kuchařka základních receptů orientální kuchyně

Kavkaz, speciálně Gruzie, se honosí jednou z nejoceňovanějších kuchyní světa. Po staletí...

CestováníNovinkyTéma dne

Prožijte ve zdraví bezstarostnou dovolenou snů, stáhněte si aplikaci s lékařem v telefonu

Okamžitá lékařská péče není jen výsadním právem majetných. Věděli jste, že opravdu...

GurmánUměníVýstavy

Za dobrým vínem a…

… výborným výtvarným uměním zve požitkáře všeho druhu známá pražská vinárna U...