Skyr. Pod tímto názvem se skrývá fermentovaný mléčný produkt bohatý na bílkoviny, který má již více než tisíciletou tradici v islandské kuchyni. Neobsahuje téměř žádný tuk a má vysoký obsah proteinů.
Traduje se, že před více než 1100 lety přivezli skyr na Island Vikingové. Houževnatým válečníkům dodával potřebný přísun proteinů. V průběhu staletí si ostrované tuto delikatesu velmi oblíbili. Ujala se v místní kuchyni a zmínky o ní jsou dokonce dochovány i v nejstarších islandských eposech. Podle známé etnoložky a kulinární historičky Hallgerður Gísladóttir byla receptura mimo Island zcela zapomenuta, a až na konci 20. století začal skyr znovuobjevovat své fanoušky po celém severu Evropy či v Americe.
Bez tuku, zato s proteiny, vitamínem D a vápníkem
Mléčný skyr s hedvábnou strukturou je pro svoji jemně mléčnou kyselost a zbytkový nádech sladkosti ideální svačinou v souladu se zdravým životním stylem. Kromě téměř nulového procenta tuku a vysokého podílu proteinu obsahuje skyr vápník a vitamin D, tedy složky, jsou potřebné pro naše kosti a správné fungování imunitního systému.
Vikingskou pochoutku je možné nyní najít také v českých obchodech; její výrobu ovládli i tuzemští výrobci.
Monika Harčariková
Foto: ACCOM