Úvod Hudba Mezinárodní den flamenka v Praze
Hudba

Mezinárodní den flamenka v Praze

26

K mezinárodním oslavám Día del Flamenco se opět připojí Česká republika festivalem, který proběhne od 10. do 13. listopadu. Program nabízí taneční představení, koncerty, filmové projekce, besedu či flamenkový bazar. Mezi hlavní lákadla bohatého programu patří představení španělských mistrů flamenka Adely a Rafaela Campallo, taneční představení Vypravěčka Jany Drdácké a Anežky Hessové, které propojuje andaluské flamenko s indickým tancem kathak. Festival vyvrcholí flamenkovou fiestou, jež nabídne koncert polsko-indické sestavy Indalucía, exhibiční choreografie tanečních akademií a závěrečnou flamenco-latino diskotékou v režii DJ Ekirne.
Zajímavé spojení fotografie a flamenka přinese večer s maďarskou fotografkou Beatrix Mexi Molnar a souborem Trio Flamenco. Součástí festivalu bude také pestrý doprovodný program, zahrnující dílny pro začátečníky i taneční profesionály se španělskými lektory, filmové projekce, besedy pro školy i širokou veřejnost, flamenkový bazar, kurz španělské gastronomie, oživení španělských restaurací hudbou a tancem či den otevřených dveří flamenkových akademií.

Z programuadela-campallo_m

Vypravěčka je název tanečního projektu Jany Drdácké (flamenco) a Anežky Hessové (kathak). Přiblíží ve čtvrtek 10. listopadu od 19 hodin v La Fabrice dvě hudebně-taneční tradice, španělskou a indickou, skrze osobní příběhy interpretek. Flamenco a kathak měli v minulosti společné kořeny i nositele: Cikánské hudebníky a tanečníky, kteří prvky indického tance po cestě Asií a Evropou vnesli do andaluského flamenka. O živou hudební složku se postarají Tomáš Reindl (tabla), Stanislav Kohútek aka Morenito de Triana (flamenková kytara), Michael Cába (cajón) a Pavel Križovenský (flétna).
Španělští taneční mistři Adela a Rafael Campallo se představí se svými Campallerías v Divadle U Hasičů v sobotu 12. listopadu. Campallerías je unikátní představení, ve kterém proudí krev sourozenců Adely a Rafaela Campallo. Je naplněné uměním a poezií. Sourozenci jím vzdávají hold svému flamenkovému rodu a sevillské čtvrti Cerro del Águilla, která formovala jejich první flamenkové kroky. Díky zázemí v rodině s velkou flamenkovou tradicí Adela poprvé profesionálně tančila již ve svých 9 letech. Studovala u špičkových mistrů flamenka, včetně vlastního bratra Rafaela Campalla, se kterým mají několik společných tanečních projektů. Jako sólistka spolupracuje s předními flamenkovými soubory a věnuje se i vlastním projektům.
Kapela Indialucía, která vystoupí v rámci závěrečné flamenkové fiesty v neděli 13. září v pražském sále Retro Music Hall, je projekt, který hudebně i lidsky propojuje dva fascinující hudební žánry se společnými základy: tradiční indickou hudbu a flamenko. Improvizace a rytmus jsou elementárními prvky, klíčovými pro hudební vývoj obou stylů.

Podrobné informace na www.denflamenka.cz.

-sm-
Foto: SMART Communication

Populární články

Související články

DivadloHudbaKnihySpolečnostUmění

Ocenění nositelů dobré nálady

V mediální smršti kolem letošního ročníku Thálie, udělované od roku 1994 Hereckou asociací...

HudbaKnihyKultura

Napsal písňový text i na tácek od piva

Potkali jsme se před krátkým časem u příležitosti křtu monografie kreslíře-humoristy Slávy...

HudbaUmění

Recitál Lucie Zhory v ArcusGallery

Po více jak čtyřech letech se vrací kutnohorská ArcusGallery do magického prostoru...

HudbaKnihy

Slavní čeští skladatelé

Před krátkým časem vydalo Národní muzeum v Praze jedinečnou publikaci, zabývající se Bedřichem...