Trendy zdraví a krásy

Nejen jako uhel

32

Hypnotizující orámované oči vás promění v tu pravou femme fatale. Jako svého času královnu Nefertiti, Claudii Cardinale nebo Amy Winehouse. 

visual

Oční linky si malovali již staří Egypťané. Toužili pro dramatickém výrazu a chtěli se zavděčit bohu Horovi. Důvod, proč si oči rámovat černou barvou, však byl i čistě hygienický: linky prý částečně chránily zrak před pouštním prachem a pískem, ze kterého je pálily oči. Barvu totiž tvořila rozdrcená olovnatá ruda a desinfekčními účinky zvaná galenit smíchaná s olejem či smetanou. Tato směs bylo jak skvělé líčidlo, lék, ale i účinný repelent odpuzující dotěrný hmyz. Brzy si černé linky oblíbili Arabky, Evropanky mu přišly na chuť až okolo roku 1920, kdy se módní stalo vše, co zavánělo exotikou.

Od 60.let do současnosti  

Na silně a precizně obtažených rtech kontrastujících s dlouhými blond vlasy a nahými rty, tvořily základní kámen módy šedesátých let. Klenuté oblouky očních linek v roce 1961 proslavily Audrey Hepburn. Uhrančivé oči se sexy linkami má i ve filmu A bůh stvořil ženu nádherná Brigitte Bardotová. O orámování si říkaly i zelené kočičí oči Sophie Lorenové. A dlouhé hodiny v maskérně trávila i Elizabeth Taylor coby královna Kleopatra. Linky mají své místo i v dnešní době. Například Dita Von Teese vypadá jako z reklamního plakátu ze čtyřicátých let – bledá pleť, rudé rty a linky na horním víčku. A opomenout bychom neměli ani zesnulou Amy Winehouse, o které se říká, že si linky malovala fixem, by se neroztékaly.

Jak na to? 

Patříte-li mezi začátečnice, sáhněte po kajalové tužce. Pokud minete, můžete chybu snadno napravit. Pokud máte oči posazené blízko sebe, nikdy linku nemalujte až k vnitřnímu koutku. Pokud je naopak máte posazené daleko od sebe, můžete si je orámovat celé. Zajímavého efektu dosáhnete, pokud vytečkujete prostor mezi řasami. Linku můžete i rozmazat, bude pak vypadat nenuceně a přirozeně. Pokud jste si pořídila gelovou tužku, měla byste zpočátku trošku trénovat. Důležitý je zde štěteček, který by měl být kratší a tenký. Samotný gel se na oči nanáší malým plochým štětečkem. Vizážisté doporučují linku nejprve načrtnout tužkou a až poté gelovou bází.

Doporučujeme:

Helena Rubenstein, 780 Kč.
Helena Rubenstein, 780 Kč.
YSL, 859 Kč.
YSL, 859 Kč.
Urban Decay, 650 Kč, prodává Sephora.
Urban Decay, 650 Kč, prodává Sephora.

Populární články

Související články

Trendy zdraví a krásyWellness

Lázeňská sezóna 2021 zahájena!

Jako v ostatních případech, i světově proslulé Mariánské Lázně do toho svátku zdraví...

Krása a zdravíTrendy zdraví a krásyWellness

Nechte se hýčkat

Hotel Mandarin Oriental, Prague nabízí ve svém SPA exkluzivní světoznámou britskou kosmetiku značky...

GurmánTrendy zdraví a krásy

Odstartujte zimní rána s chutí! Vyzkoušejte skvělé snídaně s kaki Persimon Bouquet

Oranžové ovoce s nevšedním názvem kaki je ideální společník pro chladná podzimní...

Krása a zdravíSpolečnostTrendy zdraví a krásyWellness

La Praire atelier

V Praze se začátkem září otevřel exkluzivní prostor zasvěcený věčnému mládí a luxusním pečujícím produktům...