Tvaroh je potravinou přímo stvořenou k hubnutí. Nejenže má málo kalorií, ale tělo zásobuje bílkovinami a směsí aminokyselin. Kasein v něm obsažený ochraňuje jaterní buňky a ovlivňuje růstovou aktivitu člověka.
Na mléko a jeho konzumaci existují dva názory. Někteří ho doporučují, jiní zatracují. Jak to tedy je ? Pravda je taková, že jednoznačná pravda neexistuje a že žádná jednotlivá potravina není jenom dobrá ani jenom špatná. Zatímco pro jednoho může být lékem, pro druhého může být jedem. A teď babo, raď. Něco ale určitě bude na heslu všeho s mírou. A hlavně tu ještě máme tvaroh, na který tak přísná kritéria jako na mléko rozhodně neplatí. Ten si díky svým výživovým vlastnostem si jednoznačně zaslouží označení „zdravá potravina“.
Starý známý tvaroh
Tvaroh je velmi hodnotnou potravinou, která k jídelníčku českých strávníků patří snad od nepaměti. Ve vhodných úpravách a v kombinaci s jinými surovinami už staletí poskytuje zdravé, syté a velmi výživné jídlo. Co to ale tvaroh vlastně je? Tradiční mléčný výrobek smetanové chuti, tužší konzistence, obvykle bílé barvy, který zahrnuje všechny nezralé sýry připravované z odstředěného kravského nebo kozího mléka. Jednoduše řečeno se jedná o sraženinu, která vzniká z mléka působením kyseliny mléčné popřípadě malého množství syřidla.
Tvaroh a redukční diety
S dietou má tvaroh (odtučněný nebo polotučný) spojený většina z nás. Jednou z jeho nejpodstatnějších předností je totiž jeho nízký glykemický index. Dobře zasytí a obsahuje málo energie. Plnotučný tvaroh obsahuje energie a tuku poněkud více, ale pro zdraví stále prospěšnější než salám nebo klobása. Pokud ale sledujete každý kilogram, zvaže i konzumaci olomouckých tvarůžků, které se vyrábějí právě z tvarohu. Ty totiž obsahují jen jedno procento tuku. Tvaroh je také skvělým zdrojem vápníku, ale i fosforu, železa, zinku, hořčíku, vitamínů A, E a K. K tomu díky konzumaci tvarohu do těla dostáváme bílkoviny spolu s vyváženým spektrem aminokyselin. Nejvíce tvaroh vyniká množstvím proteinu kasein, který je důležitým prvkem při ochraně jaterních buněk. K tomu významně podporuje mozkovou činnost a má vliv na růst člověka. Další předností tvarohu je jeho snadná stravitelnost, tedy snadná stravitelnost mléčných bílkovin, což má příznívý vliv na duševní námahu. Jejich nedostatek naopak vede ke snížení výkonu a koncentrace. Právě proto by tvaroh měly konzumaovat i malé děti a školáci.
Tvaroh univerzální
Výhodou tvarohu je bezesporu jeho univerzálnost. Dá se připravit opravdu na mnoho způsobů a téměř vždy zasytí. A věděli jste, že ve tvarohu (vyrobeném v mlékárně) by se neměly objevit listérie, které občas napadají jiné mléčné výrobky? Pozor si ale určitě dejte na tvarohy, u kterých je riziko nakažení listerií poměrně vysoké. Sečteno podtrženo tvaroh je pro lidské zdraví jednoznačně prospěšný, existují ovšem i lidé, kteří by se ho měli vyvarovat. Jedná se především o lidi s problémy s ledvinami, kteří musí snižovat příjem bílkovin.