Úvod Výstavy Navštívili jsme Galerii Tří generací Kodetů v Hradci Králové
Výstavy

Navštívili jsme Galerii Tří generací Kodetů v Hradci Králové

27

DSC_6582Salon republiky, jak byla svého času tato východočeská metropole nazývána, je dodnes velkým lákadlem pro cestující uměnímilovnou veřejnost. A to nejenom pro svou architekturu či místní pamětihodnosti a další turistická lákadla, ale i pro pulsující kulturní život, který zde neustále kvasí. V letošním roce zde slaví jedinečná galerie, specializující se na dílo děda, otce i syna Kodetových, nejenom deset let své činnosti, ale též sedmdesátku Kristiana Kodeta, kumštýře třetího v rodě toho jména.

 

Představovanou galerii najdeme na historickém Velkém náměstí, v reprezentačních místnostech staré Radnice. Právě před deseti shora jmenovanými roky ji zde založil a otevřel ing. Arch. Petr Vítek, specialista na interiéry. Znalec a sběratel díla všech tří slavných umělců, který se postupem času dokonce stal přítelem nejmladšího z Kodetů, malíře a světoběžníka Kristiana. I proto zde v druhé polovině roku proběhne jedna z komorních oslav narozenin oslavence, za jeho osobní přítomnosti, což bude pro celý Hradec Králové velká pocta i kulturně-společenská akce.DSC_6578
Galerie nejenom, že vystavuje průřez dílem slavné umělecké trojice, ale též nabízí zájemcům grafické listy, rámované grafiky i olejové obrazy malíře Kristiana Kodeta. Tento syn významného českého sochaře Jana Kodeta a vnuk sochaře Emanuela Juliana Kodeta se narodil 17. července 1948 v Praze. Mimo nabízených děl z jeho tvorby si mohou návštěvníci zakoupit katalogy Emanuela, Jana i Kristiana Kodeta s jeho vlastnoručním podpisem, což potěší především sběratele autogramů uměleckých osobností. Navíc konvolut  katalogů znamená nejenom malého leč významného průvodce tvorbou této trojice výtvarníků, ale též představuje hodnotný sběratelský suplement.
Mimo výběru z malířské tvorby Kristiana Kodeta, ať již malých grafik, olejů na kartonu, desce či na plátně, nebo plastik jeho otce, jsou v prodejní nabídce galerie i práce kupříkladu od Josefa Lieslera, koláže Miroslava Horníčka nebo grafiky Adolfa Borna. Příslovečnou třešničku na dortu pak představují díla Salvadora Dalího, nebo zarámovaná grafika Pabla Ruiz Picassa, jedné z největších osobností výtvarného umění 20. století. Výběr jmen vystavovaných a prodávaných kumštýřů naznačuje krédo galerie, jenž zní: Kvalita, kvalita a zase jen kvalita.
kodet1Galerie je, jak jsme již naznačili, nejenom prodejním a výstavním místem, ale rovněž prostorem pro různá společenská setkání, která zde probíhají v úžasné atmosféře pod historickou klenbou s reliéfem městského znaku bývalého primátorského salonu, jehož návštěva sama o sobě je mimořádným zážitkem. Zbývá dodat, že prohlídka Galerie Tří generací Kodetů je možná pouze po telefonické domluvě na čísle 724 046 987 nebo na 602 114 858.

Seznamte se: Emanuel Kodet
sochy

Nechceme na stránkách tohoto listu na výtvarné umění a kulturu nosit příslovečné sovy do Atén, ale malé připomenutí curriculum vitae všech tří Kodetů si nemůžeme odpustit. Emanuel Julian Kodet (23. 3 1880 Pelhřimov – 4.2 1954 Lučany nad Nisou), byl významný český sochař, malíř a grafik. Svou uměleckou cestu započal na legendární Odborné škole keramické v Bechyni. Později studoval na UMPRUM, kde byl žákem profesora Stanislava Suchardy. Po úspěšném absolvování strávil stipendijní rok na Akademii v Římě. Vytvořil mj. plastiky a pilastry pro novostavbu pražské Filozofické fakulty UK, z roku 1915 pocházejí jeho alegorické reliéfy Obchod a průmysl na vídeňské Živnobance. Proslul též postavou Jana Žižky u Sudoměře, obrovská postava husitského vojevůdce a národního hrdiny vévodí krajině od roku 1925. Po vzniku Československé republiky v roce 1918 vytvořil řadu vzpomínkových děl včetně sokolské tématiky. Byl též tvůrcem keramických skulptur ve stylu Art deco, které jsou dodnes ceněny ve světě.
Jeho dominantním tématem ale byla Žena, kdy podobně jako Alfons Mucha své modely nejen kreslil a posléze hnětl z hlíny, ale i fotografoval. Jeho dobové akty jsou vedle především komorních plastik dnes sběrateli velmi ceněny.

kodetJan Kodet

Tento rovněž slovutný sochař (1.6 1910 Praha – 11.11 1974 tamtéž), Emanuelův syn, vystudoval v letech 1928 – 1931 pražskou Uměleckoprůmyslovou školu u prof. Karla Dvořáka. V letech 1931- 1935 pak Akademii výtvarných umění u prof. Otakara Španiela. Byl členem Spolku výtvarných umělců Mánes. S poznámkovým blokem a skicákem procestoval Francii, Dánsko, Norsko, Švédsko i Holandsko a Maďarsko.
Ve své tvorbě byl zaujat a ovlivněn egyptským sochařstvím, značně též inspirován dobovými uměleckými směry, zejména kubismem a poetismem. Soustředil se na lyrické ztvárňování lidské postavy, zejména často vytvářel různě stylizované ženské figury.

Do třetice všeho dobrého: Kristian KodetDSC_6579

Na svou uměleckou dráhu se vydal roku 1963, kdy krátký čas pracoval jako výtvarník v Městských divadlech pražských. Poté odešel na studium do Bruselu na uměleckou akademii –  Académie des Beaux Arts. Po návratu z Bruselu do vlasti začal vystavovat svá díla. Po roce 1968 žil v emigraci nejprve ve Švýcarsku a později v USA, kde pokračoval v malířské tvorbě a uskutečnil řadu samostatných výstav.
Kristian Kodet je mezinárodně uznávaný umělec, jehož díla jsou zastoupena v galeriích a soukromých sbírkách v Bruselu, Paříži, Ženevě, Vídni, Curychu, New Yorku, Torontu, Otavě, Washingtonu, v Praze i Hradci Králové a v dalších centrech kultury. Ve svém osobitém, charakteristickém malířském stylu a rukopisu, se Kristian Kodet nechává především inspirovat hudbou, ženským tělem i až snovými portréty dvojic.Více na: www.galeriehradeckralove.cz

Ivan Černý
Foto archiv Galerie tří generací Kodetů

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...