Nejlepší recept letošního Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu vymysleli, tak jako vloni, i letos studenti potravinářské školy z pražské Písnice. Špičatou chuť letošního salátu postavili čeští mistři na ředkvičkách a česnekových klíčcích. „Salát servírujeme na podušku z plátků červené řepy a zdobíme ji nakadeřenými klíčky česneku“ vysvětlila tajemství nejlepšího letošního salátu kapitánka vítězného týmu, Blanka Nováková.
Letošní mistrovství mělo i svůj příběh opravdového „fair play“. Na druhém místě se umístilo družstvo kuchařských učitelů ze Střední školy řemesel a služeb v Děčíně. Zvláštní prosbu pronesl její ředitel těsně před zahájením mistrovství: „chtěl bych požádat své soupeře, jestli by nám nepůjčili část svých brambor. My jsme je zapomněli v Děčíně“. Jak se záhy ukázalo, situace děčínského týmu nakonec nebyla tak zoufalá. Jeden z týmů se s nimi o své brambory rozdělil a děčínští si s jeho pomocí odvezli titul vicemistrů.
Do poroty vedle odborníků z řad výrobců majonéz a potravinových prodejců usedly i osobnosti české kultury. Mlsné jazýčky herečky Světlany Nálepkové a moderátorky Pavly Charvátové měly svou nezastupitelnou úlohu v těžkém rozhodování mezi patnácti přihlášenými saláty.
A pokud chcete na svůj štědrovečerní stůl salát letošních mistrů, zde máte jeho recept.
Vítězný recept:
1200g Brambor loupaných
200g Cibule červená
500g Mrkve
300g Ředkviček
200g Kyselých okurek
440g Majonézy
2 Zakysané smetany 15%
2 Krabičky zahradní řeřichy
Zálivka:
3 polévkové lžíce vinného octa
1 – 2 lžíce cukru krupice podle chuti
1 – 2 lžíce olivového oleje
sůl a bílý pepř mletý dle chuti
Na ozdobu:
200g Parmazánových hoblinek
200g Červené řepy
Smíchané klíčky z česneku a červené řepy, posypat zahradní řeřichou a snítky pažitky
Hellmann´s Cup – Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu každým rokem pořádá občanské sdružení Agentura pro Mratín, sídlící ve středočeském Mratíně. Soutěž je otevřená všem amatérským i profesionálním kuchařů. Soutěží v ní tříčlenné týmy, které porotě předkládají dva kilogramy této míchané pochutiny. Svůj salát připravují na místě před zraky poroty a veřejnosti. Porota na soutěžním salátu hodnotí především jeho vůni, chuť, vzhled, originalitu a celkový dojem.