Úvod Společnost Hold fotbalové legendě
Společnost

Hold fotbalové legendě

21

Nové pražské nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí potěšilo (nejen) milovníky bezesporu nejpopulárnější sportovní hry doplněným vydáním autobiografické knihy slavného fotbalisty Josefa Bicana, z pera neméně populárního sportovního novináře a publicisty Josefa Pondělíka. Představovaná publikace, napsaná živým jazykem a fakty nabitým textem, bezesporu patří k jednomu z hlavních pilířů historie československé kopané.

Josef „Pepi“ Bican se narodil 25.9 1913 ve Vídni a zemřel 12.12 2001 v Praze. Jedná se o česko-rakouského fotbalistu, který je označován za jednoho z nejlepších fotbalistů 20. století. Bilance jeho gólů je více než bohatá, neboť vstřelil 676 ligových branek a je navždy zapsán do legendárního Klubu ligových kanonýrů. Celkem v oficiálních zápasech nastřílel 821 gólů. Začínal ve vídeňských klubech a většinu své sportovní kariéry hrál ve Slávii Praha. Josef Bican reprezentoval rodné Rakousko a posléze i Československo. Své životní osudy a rozvíjející se sportovní kariéru i klikatou osobní cestu včetně života v protektorátu či padesátých letech sleduje krok po kroku od svých mladých let přes odchod do Prahy až po závěrečnou šestou kapitolu s podkapitolami Tři generace u míče a Kopaná nezemře.

Když se ruka k ruce vine, tak se dílo podaří

Známé rakouské pořekadlo takříkajíc mistrně pasuje na spolupráci špičkového fotbalisty a výtečného sportovního novináře, redaktora a publicistu, kterým Josef Pondělík bezesporu byl. Bican vyprávěl a vzpomínal, Pondělík vytrvale bušil do mechanického psacího stroje. Současné, druhé vydání jejich knihy Bican – Pět tisíc gólů, je na rozdíl od prvního, před léty vydaného, doplněn především cennou statistikou v tzv. Výsledkové části. Zde se dočteme pasáže věnované vzájemným utkáním Československa a Rakouska, zachyceny jsou Bicanovy zápasy v barvách Rakouska i v barvách Československa. Mistrovství Rakouska i Soutěže v Československu. Neméně zajímavý je seznam nejlepší střelci ligy a tabulka Mistrovství světa v kopané od roku 1930 až do 1970. Statistickou část v závěru končí kapitolka Středoevropský pohár.
Závěrem musíme ale konstatovat, že jinak skvělá knížka postrádá pár řádek o spoluautoru publikace, která patří do knihovny každého fotbalového nadšence. Pokusíme se zmíněnou chybičku za Nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí alespoň stručně napravit:
Josef Pondělík (nar. 1920, zem. 1986) začínal ve sportovní rubrice deníku Práce (1945 – 1950), poté působil v deníku Československý sport a týdeníku Gól. Vyšla mu řada sportovních publikací, včetně Století fotbalu.

Ivan Černý

Populární články

Související články

SpolečnostUmění

Za jedinečnou krásou vitráží…

…  se můžeme vydat koncem měsíce září na Karlovarsko, do obce Lubenec...

DivadloHudbaKnihySpolečnostUmění

Ocenění nositelů dobré nálady

V mediální smršti kolem letošního ročníku Thálie, udělované od roku 1994 Hereckou asociací...

Společnost

Neuvěřitelná výdrž Jiřího Suchého

V roce 1931 u nás ještě vládl jako prezident Tomáš Garrigue Masaryk, v Duchcově...

Společnost

Knížka plná srandy do podmračených časů

Před krátkým časem vyšel jedinečný paperback, plný legrace, psiny nebo srandy, chcete-li....