Úvod Společnost Sedmero tipů, jak dostat po zimě vlasy do formy
Společnost

Sedmero tipů, jak dostat po zimě vlasy do formy

32

Mráz a ledový vítr, které jsou v našem podnebném pásu pro zimní období typické, dokážou krutě pustošit naše zdraví i vzhled. Kombinace mrazivého počasí venku a horkého suchého vzduchu v budovách je přímo vražedná také pro naše vlasy. Na jaře, kdy by mělo všechno rozkvétat a zářit zdravím, jsou pak naše kadeře naopak vysušené, polámané a bez lesku. Proto jsme spolu s Ivetou Slavíkovou z e-shopu Krasa.cz dali dohromady 7 tipů, jak dostat vlasy zničené zimou zase do kondice.

1. Navštivte kadeřníka
Konečky vlasů jsou jako první obranný val nejvíce na ráně a pro dobro věci je lepší je jednou za čas obětovat a dovolit kadeřníkovi provést zásah z milosti. „Roztřepené konečky většinou trápí suché vlasy, které vypadají matně, bez lesku na dotek jsou drsné, tvrdé a nepoddajné nejsou vůbec pružné a často se cuchají, lámou se a jsou velice křehké. Možná vás ale překvapí fakt, že roztřepené konečky trápí i vlasy jemné a mastnější,“ vysvětluje Iveta Slavíková z e-shopu Krasa.cz. Roztřepené konečky nelze nijak zacelit a je potřeba je prostě ustřihnout. Další z možností je použití přípravků, které konečky dočasně „slepí“, ale tento efekt vydrží maximálně do dalšího umytí. Jednodušší je proto navštívit kadeřníka, který vlasy o 1-2 cm zkrátí. U kadeřníka své zdecimované hřívě můžete navíc dopřát profesionální regenerační zábal.
2. Vylaďte jídelníček
To, jak budou vypadat vaše vlasy, ovlivňují tři faktory: dědičnost, kterou neovlivníme, výběr vhodné vlasové kosmetiky a míra namáhání např. trvalou nebo barvením a také správná strava. Po zimě, kdy náš příjem vitamínů nebyl právě nejvyšší, je třeba vlasy i celé tělo zdravě nadopovat. Přidejte do jídelníčku kvalitní olivový olej, který můžete použít do zeleninových salátů, pokapat jím pečivo nebo těstoviny a sýry. Podobně blahodárný vliv mají i vajíčka, který jsou bohatá na bílkoviny a zaručí vám zářivě lesklé kaskády. Zvyšte také příjem zeleniny a ovoce. Kyselina listová obsažená v listové zelenině dodává vlasům a pokožce pevnost, broskve, meruňky a banány zase vitalitu. Nezapomínejte ani na dostatečný příjem čisté vody. Dehydratace neprospívá tělu, pleti ani vlasům.
3. Nedělejte chyby
Na vlasech se projevují také prohřešky proti zdravému životnímu stylu. Věřte nebo ne, nezdravá mastná strava, přemíra alkoholu a časté kouření cigaret mohou i z té nejkrásnější hřívy udělat matnou koudel. „Nepomáhají ani domácí experimenty s odbarvovačem nebo levnými barvami z drogerie. Uškodit si můžete kovovým nebo plastovým hřebenem s ostrými zuby, které vlasy narušují,“ varuje Slavíková. Vhodnější jsou přírodní materiály jako dřevo nebo kančí štětiny.
4. Dopřejte si zábal
V zimě mají vlasy tendenci k vysušování pod vlivem mrazu a častých přechodů z tepla do zimy. Proto je třeba jim vrátit život s pomocí extra silných pomocníků. Zkuste např. extra výživnou intenzivní masku Wella Professional s komplexem látek z mandlového oleje, jež pronikají hluboko do struktury vlasů a vyživují a obnovují vlasy zevnitř, takže jsou hedvábně hebké a lesklé. „Naneste ji po umytí na vlhké vlasy a nechte působit asi deset minut. Pro posílení účinku zabalte vlasy do ručníku a zůstaňte ve vyhřáté koupelně. Teplo pomáhá účinným látkám proniknout hlouběji,“ radí Iveta Slavíková z e-shopu Krasa.cz. Vlasy můžete vyživit také s pomocí olivového oleje. Nalijte asi půl deci do skleněné misky, zahřejte v mikrovlnné troubě a namočte do něj délku vlasů. Olej pak s pomocí hřebenu rozčešte do celých vlasů. Jestli trpíte na mastné vlasy, vyhněte se aplikaci oleje na vlasovou pokožku. Zabalte vlasy do potravinové fólie a zahřejte s pomocí fénu. Nechte masku působit alespoň deset minut až hodinu. Pak smyjte šampónem a ošetřete vlasy, jak jste zvyklá.

5. Myjte správně
I na tak běžné činnosti, jako je mytí vlasů, se dá ledacos zkazit. Nesprávným postupem můžete vlasům více uškodit než prospět, protože mokrý vlas díky vlhkosti nabobtná, zvětší svůj objem a stanou se mnohem citlivějšími a zranitelnějšími, proto s nimi musíme zacházet mnohem šetrněji. Před mytím vlasů si vlasy dokonale pročešte, uvolníte tak vypadané a zachycené vlasy a usnadníte si rozčesávání po mytí. Vlasy si hodně namočte a naneste šampon na několik míst hlavy. Jemnými krouživými pohyby si myjte hlavu a vyhýbejte se drhnutí a drsnému zacházení během mytí. Opláchněte vodou a zopakujte. Pokud si však umýváte vlasy každý den, dvojité mytí nemusí být podmínkou. Poté vlasy jemně vymačkejte v ručníku a v žádném případě je ručníkem netřete.
6. Nezapomínejte na kondicionér
Po každém umytí vlasy ošetřete balzámem, který uzavře vlasovou kutikulu a usnadní česání. „Šampon funguje tak, že jeho složky vlas částečně otevírají, aby z něho odstranily co největší podíl nečistot. Šampony obsahují anionty, negativně nabité atomy, které zbavují vlasy nečistot, ale také odvádějí přirozenou mastnotu, což může způsobovat právě cuchání a postupné vysušování vlasových vláken. Kondicionéry proto obsahují kationty, pozitivně nabité atomy, které se naváží na anionty ze šamponu a vytvoří na každém vlasu ochranný film,“ vysvětluje Iveta Slavíková z e-shopu Krasa.cz. Po uplynutí doporučené doby kondicionér spláchněte a na závěr použijte co nejstudenější vodu, která posílí vlasové kořínky a navíc se po ní vlasy budou krásně lesknout.
7. Nebuďte na vlasy přísná
Stahujete-li si vlasy do přísného drdolu nebo nosíte vysoko vyčesaný ohon, můžete si zadělat na prořídlou kštici. Na vypadávání vlasů má totiž časté nošení silně stažených účesů, copánků a dredů silný vliv. V jeho důsledku mohou vlasové folikuly odumřít a zaniknout. Používejte proto raději volnější gumičky obalené látkou. „Vlasům neprospívá ani nošení pěšinky na stále stejném místě. Po několika letech mohou vlasy v okolí pěšinky začít vypadávat. Proto pěšinku jednou za čas přečešte doprostřed nebo naopak na stranu,“ radí Iveta Slavíková z e-shopu Krasa.cz Striktní rovnání vlasů žehličkou několikrát týdně vlasy taktéž nadměrně zatěžuje. Nechte je proto alespoň jednou týdně uschnout volně na vzduchu a přirozeně se zvlnit. Používání ochranných sprejů by pro „žehlitelky“ mělo být pravidlem.

Populární články

Související články

Společnost

Hold fotbalové legendě

Nové pražské nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí potěšilo (nejen) milovníky bezesporu...

SpolečnostUmění

Za jedinečnou krásou vitráží…

…  se můžeme vydat koncem měsíce září na Karlovarsko, do obce Lubenec...

DivadloHudbaKnihySpolečnostUmění

Ocenění nositelů dobré nálady

V mediální smršti kolem letošního ročníku Thálie, udělované od roku 1994 Hereckou asociací...

Společnost

Neuvěřitelná výdrž Jiřího Suchého

V roce 1931 u nás ještě vládl jako prezident Tomáš Garrigue Masaryk, v Duchcově...