Úvod Krása a zdraví Jak poznáme kvalitní práškový čaj mačča?
Krása a zdravíLifestyleTipy DÁMY

Jak poznáme kvalitní práškový čaj mačča?

52

miska-s-matchaVrcholem čajové kultury je japonský čajový obřad. Při něm se podává práškový čaj mačča, našlehaný jemnou bambusovou metličkou do husté pěny. Milovníci čaje si tento silný a zdravý čaj stále častěji připravují doma sami. Do ČR se dováží mnoho druhů a jakostí, ne všechny jsou ale originál. Rozpoznat kvalitní a nekvalitní Matcha Tea není nijak složité, postačí důkladně si prohlédnout čaj a ochutnat.
„Matcha Tea dovážíme do České republiky už druhým rokem. Stejně jako například u vína, existuje u maččy široké spektrum tříd a jakostí. Je určitě důležité přemýšlet nad kvalitou čaje, rukama mi už prošlo hodně vzorků a mohu tedy říci, že kvalita čaje nabízeného na tuzemském trhu není vždy valná. Jsou tu prodejci poctiví, kteří kvalitu tohoto čaje drží, ale bohužel je tu i pár prodejců, kteří spíše zneužívají dobrého jména čaje a nakupují levné náhražky, nejčastěji v Číně,“ vysvětlil Petr Patočka, ředitel Čajové květiny, své zkušenosti s dovozem japonského BIO Matcha Tea.
Mačča je naštěstí produktem, u kterého se kvalita poměrně jednoduše pozná. Tím prvním faktorem je určitě cena. „V případě, že prodejce deklaruje cenu např. 1 Kč za gram, tak je to podezřelé. Optimální cena za gram v základní kvalitě by se měla pohybovat v rozmezí od 5 – 7 Kč. Matcha té nejvyšší kvality může jít až k 30 Kč za gram,“ upřesnil Petr Patočka.

matcha_versus_green_teaCo je mačča?

Matcha je ve svém základu jen usušená a rozemletá dužina čajovníkových lístků, která se přímo konzumuje buď ve formě nápoje, nebo se může přidávat do jídla. Svou barvu získává díky zastínění plantáží, které podporuje tvorbu chlorofylu. Jde tedy o čistý čajovník, žádný extrakt či louh. Díky tomu obsahuje mačča velké množství vlákniny, katechinů a aminokyselin. Pokud je ale namlet nekvalitní čaj nebo jsou do čajového prášku přidávány příměsi, už se nejedná o slavný čaj, ale o podvrh.
Každý dovozce japonských čajů ručí za kvalitu produktu, který kupuje a prodává. „Každý čaj, tedy šarži, testujeme, bez toho by to ani nešlo. Pokud nemá správnou barvu, chuť, patřičné certifikace či doklady o původu, nelze ho v žádném případě nabízet zákazníkům. Tyto faktory by měl splňovat každý dovozce a zákazníkovi by měly být výsledky rozborů a kontrol zpřístupněny, má na to plné právo. Na www.matchatea.cz jsou všechny tyto dokumenty volně k nahlédnutí,“ dodal Petr Patočka. Z důvodu, aby dovozce sám předcházel možnému převzetí nekvalitního zboží, musí mít vždy v pořádku základní certifikáty, mít jistotu, že jsou v naprostém pořádku chemické rozbory a nezbytné doklady o původu a složení čaje.

matcha_gastro3Tři důkazy kvality

Dobrý čaj pozná každý konzument podle několika laických pouček. Stačí se zaměřit na barvu, chuť a podívat se, zda má dovozce v pořádku všechny potřebné doklady. Matcha je původně čajem samurajů a císařského dvora a tento status z něj má být stále cítit.
1. Chuť: „Pravý Matcha Tea má mít svěží a lehce nasládlou chuť s téměř nepatrnou trpkostí,“ upřesnil Petr Patočka. Sladká chuť pochází z přirozeně se vyskytující aminokyseliny L-theanin a rostlinných vláken. Matcha vyšší kvality by měl obsahovat minimálně 19,5 mg L-theaninu na 1 gram čaje. „V žádném případě nesmí být čaj hořký. Pak nejde s největší pravděpodobností o Matcha, ale o powdered green tea. To je podstatný rozdíl, protože powdered green tea je rozemletý celý čajový list a ne pouze jeho dužina. Stručně řečeno je to náhražka a proto by měl zákazník požadovat doklad toho, že se skutečně jedná o Matcha a potvrzení o jasném původu čaje,“ dodal. Čaj musí být správně usušen a skladován. Pokud prášek navlhne, utvoří hrudky a jeho původní kvalita je nenávratně ztracena.
2. Barva: Kvalitní Matcha má jasně smaragdově zelenou barvu a v případě nižších stupňů se barva mění spíše na žlutohnědou. „Kvalitní Matcha by nikdy neměl být žlutý nebo hnědý. Zelená barva je znamením, že čaj byl pěstován a zpracován správným způsobem. Čím méně zelené, tím méně chlorofylu. Setkal jsem si i s pravým Matcha, který byl lehce nažloutlý a v BIO kvalitě, ale v tomto případě byla špatná barva způsobena stářím čaje a špatným skladováním. Obecně platí, že čím vyšší kvalita čaje Matcha, tím jasnější zelenou má barvu a chuť je výrazně jemnější,“ dodal Petr Patočka. Při rozmíchání ve vodě se barva nemění, pouze při delším stání a poklesu čajových částic ke dnu může být méně sytá.
3. Certifikáty: Každý dovozce BIO japonských čajů by měl mít k dispozici 7 základních dokumentů, kterými může prokázat legitimitu prodávaného produktu a jeho kvalitu. Jedná se o BIO certifikát, Certifikát o nulovém výskytu radiace, Specifikaci produktu, tzv. „Rodný list“ čaje, Chemickou analýzu včetně nutričního složení čaje, HACCAP (Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů), Rozbor pesticidů a Doložení původu čaje.

 

Populární články

Související články

Svépomocný průvodce long covidem
KnihyKrása a zdravíTipy DÁMYTrendy zdraví a krásy

Svépomocný průvodce long covidem

Kniha, kterou uvítají všichni ti, kterým covid zhoršil zdraví. „Nikdy jsem tolikrát...

Prim slaví své výročí modelem Spartak Respekt LE
HodinkyLifestyleZaujalo vás

Na výstavě SEW 2024 návštěvníci zvolili „nej“ hodinky roku

V pořadí zatím poslední ročník pražské výstavy hodinek SEW se oprávněně může pochlubit...

Krása a zdraví

Za zdravím do Fuzhi

Jedinečné centrum zdraví, postavené na tradiční čínské medicíně, která je prověřena dlouhými...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...