Úvod Krása a zdraví Jak poznáme kvalitní práškový čaj mačča?
Krása a zdravíLifestyleTipy DÁMY

Jak poznáme kvalitní práškový čaj mačča?

32

miska-s-matchaVrcholem čajové kultury je japonský čajový obřad. Při něm se podává práškový čaj mačča, našlehaný jemnou bambusovou metličkou do husté pěny. Milovníci čaje si tento silný a zdravý čaj stále častěji připravují doma sami. Do ČR se dováží mnoho druhů a jakostí, ne všechny jsou ale originál. Rozpoznat kvalitní a nekvalitní Matcha Tea není nijak složité, postačí důkladně si prohlédnout čaj a ochutnat.
„Matcha Tea dovážíme do České republiky už druhým rokem. Stejně jako například u vína, existuje u maččy široké spektrum tříd a jakostí. Je určitě důležité přemýšlet nad kvalitou čaje, rukama mi už prošlo hodně vzorků a mohu tedy říci, že kvalita čaje nabízeného na tuzemském trhu není vždy valná. Jsou tu prodejci poctiví, kteří kvalitu tohoto čaje drží, ale bohužel je tu i pár prodejců, kteří spíše zneužívají dobrého jména čaje a nakupují levné náhražky, nejčastěji v Číně,“ vysvětlil Petr Patočka, ředitel Čajové květiny, své zkušenosti s dovozem japonského BIO Matcha Tea.
Mačča je naštěstí produktem, u kterého se kvalita poměrně jednoduše pozná. Tím prvním faktorem je určitě cena. „V případě, že prodejce deklaruje cenu např. 1 Kč za gram, tak je to podezřelé. Optimální cena za gram v základní kvalitě by se měla pohybovat v rozmezí od 5 – 7 Kč. Matcha té nejvyšší kvality může jít až k 30 Kč za gram,“ upřesnil Petr Patočka.

matcha_versus_green_teaCo je mačča?

Matcha je ve svém základu jen usušená a rozemletá dužina čajovníkových lístků, která se přímo konzumuje buď ve formě nápoje, nebo se může přidávat do jídla. Svou barvu získává díky zastínění plantáží, které podporuje tvorbu chlorofylu. Jde tedy o čistý čajovník, žádný extrakt či louh. Díky tomu obsahuje mačča velké množství vlákniny, katechinů a aminokyselin. Pokud je ale namlet nekvalitní čaj nebo jsou do čajového prášku přidávány příměsi, už se nejedná o slavný čaj, ale o podvrh.
Každý dovozce japonských čajů ručí za kvalitu produktu, který kupuje a prodává. „Každý čaj, tedy šarži, testujeme, bez toho by to ani nešlo. Pokud nemá správnou barvu, chuť, patřičné certifikace či doklady o původu, nelze ho v žádném případě nabízet zákazníkům. Tyto faktory by měl splňovat každý dovozce a zákazníkovi by měly být výsledky rozborů a kontrol zpřístupněny, má na to plné právo. Na www.matchatea.cz jsou všechny tyto dokumenty volně k nahlédnutí,“ dodal Petr Patočka. Z důvodu, aby dovozce sám předcházel možnému převzetí nekvalitního zboží, musí mít vždy v pořádku základní certifikáty, mít jistotu, že jsou v naprostém pořádku chemické rozbory a nezbytné doklady o původu a složení čaje.

matcha_gastro3Tři důkazy kvality

Dobrý čaj pozná každý konzument podle několika laických pouček. Stačí se zaměřit na barvu, chuť a podívat se, zda má dovozce v pořádku všechny potřebné doklady. Matcha je původně čajem samurajů a císařského dvora a tento status z něj má být stále cítit.
1. Chuť: „Pravý Matcha Tea má mít svěží a lehce nasládlou chuť s téměř nepatrnou trpkostí,“ upřesnil Petr Patočka. Sladká chuť pochází z přirozeně se vyskytující aminokyseliny L-theanin a rostlinných vláken. Matcha vyšší kvality by měl obsahovat minimálně 19,5 mg L-theaninu na 1 gram čaje. „V žádném případě nesmí být čaj hořký. Pak nejde s největší pravděpodobností o Matcha, ale o powdered green tea. To je podstatný rozdíl, protože powdered green tea je rozemletý celý čajový list a ne pouze jeho dužina. Stručně řečeno je to náhražka a proto by měl zákazník požadovat doklad toho, že se skutečně jedná o Matcha a potvrzení o jasném původu čaje,“ dodal. Čaj musí být správně usušen a skladován. Pokud prášek navlhne, utvoří hrudky a jeho původní kvalita je nenávratně ztracena.
2. Barva: Kvalitní Matcha má jasně smaragdově zelenou barvu a v případě nižších stupňů se barva mění spíše na žlutohnědou. „Kvalitní Matcha by nikdy neměl být žlutý nebo hnědý. Zelená barva je znamením, že čaj byl pěstován a zpracován správným způsobem. Čím méně zelené, tím méně chlorofylu. Setkal jsem si i s pravým Matcha, který byl lehce nažloutlý a v BIO kvalitě, ale v tomto případě byla špatná barva způsobena stářím čaje a špatným skladováním. Obecně platí, že čím vyšší kvalita čaje Matcha, tím jasnější zelenou má barvu a chuť je výrazně jemnější,“ dodal Petr Patočka. Při rozmíchání ve vodě se barva nemění, pouze při delším stání a poklesu čajových částic ke dnu může být méně sytá.
3. Certifikáty: Každý dovozce BIO japonských čajů by měl mít k dispozici 7 základních dokumentů, kterými může prokázat legitimitu prodávaného produktu a jeho kvalitu. Jedná se o BIO certifikát, Certifikát o nulovém výskytu radiace, Specifikaci produktu, tzv. „Rodný list“ čaje, Chemickou analýzu včetně nutričního složení čaje, HACCAP (Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů), Rozbor pesticidů a Doložení původu čaje.

 

Populární články

Související články

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

Krása a zdraví

Představujeme jedinečné Ozdravné centrum FUZHI

V čase respiračních chorob, dlouhotrvajícího boje s pandemií covidu a dalších nástrah, oslabujících naší...

Krása a zdravíWellness

Věnujte v novém roce více času péči o tělo a mysl

Že je novoroční předsevzetí považováno za klišé? Ne tak docela. Zvolíte-li si...

Lifestyle

Moser strom v hotelu Mandarin Oriental

Křišťál Moser se letos poprvé ukazuje v novém kabátě. V rámci re-brandingu značky představila...