Tip pro vašeho partnera: vezměte ho na degustaci doutníků na nejkrásnější osobní lodi v Praze, s kotvištěm na nejkrásnějším místě, přímo u Karlova mostu. Sem především míří kroky domácích i zahraničních turistů, toužících se pobavit plavbou po Vltavě flotily společnosti Pražské Benátky, sem míří i účastníci nejrůznějších společenských a kulturních akcí, které pravidelně pořádá zmíněná společnost s populárním „převozníkem pražským“ Bergmanem v čele. Na palubě nejstarší osobní lodi v Praze se v současnosti připravuje odpoledne věnované doutníkům, jedné z nejsilnějších požitkářských vášní milovníků špičkového životního stylu.
Salonní Rychloloď Nepomuk – seznamte se
Nikdo by asi nevěřil, že je této stylové krasavici již osmdesát let. Ač je nejstarší osobní lodí v Praze, je třeba dodat, a to nikoli ze slušnosti, že je též nejkrásnější. Vyrobena v belgické loděnici z ušlechtilého dřeva, mosazi a vzorně zachovalých dobových prvků lahodí oku, znalci pak hodnotí původní švýcarský motor, který ji pohání. Srdce plavidla, zmíněný motor Sulzer je zapalovaný doutnáky a hovoří se o něm jako o technické památce. Rychloloď má kapacitu stovky cestujících, prostorné paluby a veškeré potřebné zařízení k pořádání společenských akcí, od rautových prostor, baru i výčepu až po romantické toalety.
O pouhých deset let je mladší její kapitán, statný sedmdesátník Mario Juhas (nar. 1943), pravý to mořský vlk s věčným čibukem v ústech. Celá život se plavil po mořích i evropských řekách. S lodí ho spojuje i místo narození – Belgie.
Na palubě Nepomuku tedy brzy zavoní kvalitní doutníky – majstrštyky předních světových výrobců, vyráběné z fermentovaného tabáku a obalené tabákovým listem., které do ČR již rok dováží společnost Santaluisa. Jak říká zakladatel společnosti a její šéf Luigi Cosentino, firemním cílem je nabídnout svým zákazníkům špičkové doutníky, příslušenství a služby za zajímavé ceny. V neposlední řadě i aktivity na poli osvětovém, tedy šíření povědomí o vášni zvané doutníky i zasvěcení do celého rituálu kouření této pochoutky, které holdovaly a holduje i mnoho legendárních světových osobnosti z řad politiků, umělců i podnikatelů.
„Kouření doutníků je prožitková záležitost,“ dodává ředitel Cosentino, „Správný výběr a informace tento zážitek znásobují. Proto pořádáme pravidelně řízené degustace, jako je právě připravovaná na Salonní lodi Nepomuk, kde si budou moci hosté vybrat z bohaté nabídky s degustační slevou. Věřím, že naše nabídka zaujme a uspokojí nejen začátečníky, ale i zkušené a velmi náročné milovníky kvalitních doutníků a k tomu potřebného příslušenství, včetně hurmidorů.“
Zbývá dodat, že společnost Santaluisa se specializuje na velmi kvalitní doutníky, které buď nejsou v nabídce jiných dovozců, nebo na doutníky, které se na trhu v ČR objevovaly a pak zmizely, případně které jsou nabízeny za ceny, které považuje Luigi Cosentino za absurdní.
Ivan Černý
Foto: archiv