Úvod Knihy Osud monstra jménem Charles Manson
Knihy

Osud monstra jménem Charles Manson

34

Americký novinář a spisovatel Jeff Guinn před pár lety vydal obsažný literární dokument o historii, která rozbouřila hladiny světové veřejnosti. A před krátkým časem se díky zdařilému překladu pražského nakladatelství Grada tato objemná kniha dostala i k českým čtenářům. Její autor odvedl velký kus profesionální práce, i když se leckdy sám papír vzpíral zanést popisované. Guinn šel nejenom do policejních archivů, ale vyhledal pamětníky i některé z aktérů oné nesmazatelné stopy krve, na jejímž počátku stál psychopat patalogický lhář i náboženský pomatenec a manipulátor Manson.

60. léta v USA

Šedesáté léta minulého století mají u nás přezdívku “zlatá“. Ne tak v USA, které tou dobou žily pouličními protesty proti válce ve Vietnamu, hromadným pálením povolávacích rozkazů a brutální řežbou pendreky vypasených amerických policajtů do bezbranné mládeže. Na výsluní byli Beatles, na denodenním pořádku rasové nepokoje a vzpoura květinových dětí proti autoritám. Drogy, sex, násilí. A démon jménem Charles Manson, jehož převážně ženská sekta, kterou nazýval Rodinou, v létě 1969 zavraždila devět lidí. Mezi obětmi, jak si jistě vzpomenou dnešní sedmdesátníci, byla i herečka Sharon Tate, manželka oscarového režiséra Romana Polanskiho. Její smrt byla o to tragičtější, že mladá šestadvacetiletá žena byla v době vraždy v osmém měsíci těhotenství.

Životopis vraha v kontextu amerických dějin757292

Proč to všechno? Spisovatel Jeff Guinn se neváhal ponořit do hloubky Mansonova života a po dlouhých měsících příprav a sběru materiálu začal rekonstruovat průběh události a okolnosti, které vše doprovázely. Jako prvnímu novináři se mu dokonce podařilo vyzpovídat i některé členy Mansonovy „rodiny“. Jako zkušený autor se Jeff Guinn ale nezabývá pouze životopisem vraha, ale snaží se i o náčrtek americké kultury od Velké hospodářské krize až po konce 20. století.
Kniha Charles Manson s podtitulkem život a doba je díky svým pěti stům stránek skutečným čtením na dlouhé zimní večery. Je však třeba dodat, že nenudí a ocení ji nejenom novináři či studenti kriminologie nebo sociopatalogie, ale i řadový čtenáři, neboť je napsána svižným perem. Více na: www.grada.cz nebo www.cosmopolis.cz

-ič –
Foto Grada Publishing

Populární články

Související články

KnihySport

Černí andělé jsou holky!

Legendární dámský házenkářský klub Baník Most oslavil před krátkým časem 70 let...

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...