Vitamíny člověk většinou narychlo doplňuje, když pociťuje, že na něj takzvaně „něco leze“. Využijte ale i období, kdy se cítíte fit a místo pilulek se soustřeďte na pestrý jídelníček.
Vyzkoušejte třeba recept na špenátový závin, kam padne skoro půlkilové balení zmrazeného špenátu. Ten obsahuje beta karoten, antioxidanty, vitamíny a kyselinu listovou. I přesto, že závin obsahuje spoustu zeleniny, můžete ho podávat i zarytým masožravcům. Najdete v něm i maso, sýr a oblíbený česnek, takže se jedná o hodně syté jídlo. Ostatně podívejte se, co všechno budete potřebovat: 500 g vepřového mletého masa, balení listového těsta, 1 balení zmrazeného listového špenátu, 125 g mozzarelly, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 1 velké rajče, 1 cibuli, strouhanku, sůl, pepř a provensálské koření.
Na rozpáleném oleji zpěňte cibulku, později česnek a špenát, který si předem připravíte podle návodu na obalu. Maso osmahněte na pánvi, osolte, opepřete a přidejte provensálské koření. Poté obě směsi promíchejte a nechejte vychladnout. Mezitím si rozválejte těsto a posypejte ho trochou strouhanky. Na těsto poklaďte vychlazenou špenátovou směs. Na směs nakrájejte plátky rajčat a mozzarelly. Všechno pak zatočte jako závin, potřete vajíčkem a dejte zapéct do trouby při 180 stupních asi na půl hodiny.
Zázrak jménem smoothie
Dalším snadným trikem, jak do jídelníčku dostat více vitamínů, jsou ovocné a zeleninové smoothies. Začněte třeba jahodo–borůvkovým smoothie. Stačit vám na něj bude 1 balení zmrazených jahod (350 g) a 1 balení zmrazených borůvek (200 g). Až ovoce trošku povolí, nasypte ho do mixéru a rozmixujte. Když přidáte trochu vody nebo třeba rostlinného mléka, bude smoothie řidší. Když necháte jen ovoce, bude připomínat spíš zmrzlinu. Příště můžete zkusit přidat třeba ještě banán nebo trochu špenátu. Nebojte se experimentovat.
Jana Abelson Tržilová
Zdroj a foto: mojedione.cz