Úvod Knihy Zajiskřilo noční nebe
Knihy

Zajiskřilo noční nebe

34

titulVe známé edici Miraculum Octavum Mundi která se zaměřuje na vydávání zajímavých, výtvarně i typograficky pečlivě vyvedených knih a publikací, jako jsou například Paměti z Fastrova mlýna, nebo půvabná dětská kniha výtvarnice, hudebnice a spisovatelky Petry Vychytilové Nastydlá strašidla vyšla před krátkým časem další bibliofilie, která potěší jak milovníky grafiky, tak jemné poezie.

Po Dvojbaladě o bláznovství v lásce, ve které vynikající český grafik a výtvarník Pavel Sukdolák doprovodil verše Francoise Villona souborem barevných akvatint, bylo ve jmenované edici připraveno vydání souboru signovaných a číslovaných faksimileDSC_3542 originálních obrazů známé pražské malířky a básnířky Inky Delevové. Základ bibliofilie vznikl při její nedávné komorní výstavě nazvané Inspirace v prostorách vršovické umělecké kavárny LéKavárna, pražské pobočce kutnohorské galerie ArcusGalery. Populární hudebník a básník Pavel Štědrý výtvarnici pomáhal s výběrem a přípravou výstavy. Obrazy, vesměs s hudebními a tanečními motivy, ho natolik okouzlily, že ještě během téže noci napsal prvních patnáct působivých básní. Jejich poetika malířku natolik oslovila, že v představě mimořádného vydání Inka Delevová dotvořila další obrazy, takže konečný počet signovaných a číslovaných faksimile na ručním papíru v bibliofilii je dvaadvacet.

DSC_3514Kmotrem Vlastimil Harapes

Múzou políbený Pavel Štědrý rychle dopsal zbývající verše a v pondělí 27. března 2017 se v pražském Café Kampus na Betlémském náměstí konal křest bibliofilie Zajiskřilo noční nebe. Jedním z kmotrů byl i tanečník Vlastimil Harapes, jehož skvělé baletní výkony při práci na grafikách Inku Delevovou rovněž inspirovaly. Báječnou atmosféru této kulturní události vytvořila i hudební produkce. Nejenom, že na zobcovou flétnu zahrála Petra Vychytilová, aleStrana 18-19-page-001 zazpíval a na kytaru zahrál i sám autor veršů. Při této příležitosti připomínáme, že komorní výstavu originálních grafik Inky Delevové, konající se ve vzpomínané LéKavárně v pražských Vršovicích, lze shlédnout každodenně mimo pondělí až do konce tohoto měsíce. Více na: www.arcusgallery.cz

-ič-
Foto Miroslav Feszanicz

Populární články

Související články

KnihySport

Černí andělé jsou holky!

Legendární dámský házenkářský klub Baník Most oslavil před krátkým časem 70 let...

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...