Úvod Krása a zdraví Bolí vás záda? Vyzkoušejte pilates!
Krása a zdravíTrendy zdraví a krásy

Bolí vás záda? Vyzkoušejte pilates!

30

Zbaví vás bolestí zad i mnohých gynekologických potíží. Z problematických partií vyžene tuk a zpevní je. Jeho tajemstvím jsou pohyby prováděné s klidnou myslí. Pilates je rozhodně více než fitness trend posledního desetiletí. Je to klíč ke zdravějšímu životnímu stylu.

I když svůj boom tento styl cvičení přecijen zažíval už před několika lety, jeho popularita je stále závratná. V roce 2009 se jen ve Spojených státech do něj zapojilo 9 milionů lidí. Od roku 2000 se jednalo o nárůst o 456 procent! To, že se jedná o efektivní cvičení, dokazuje i fakt, že si jej oblíbila i řada hollywoodských celebrit včele s herečkou Jennifer Aniston. Pilates je podle ní ideální fyzickou aktivitou, po které budete dobře vypadat i se dobře cítit. „Za píli a trpělivost se vám toto bezpečné cvičení těla a ducha odmění pěknou postavou a klidnou myslí,“ říká.

Historie pilates

Pilates se na scéně objevilo asi před deseti lety, kdy někdejší cvičení vybraných elit vstoupilo do hlavního proudu fitnessového světa. Cvičení se rozvinulo na základě principů Josepha Pilata, od mládí velmi aktivního sportovce, který se věnoval gymnastice, šermu, boxování, potápění a lyžování. Jako malý chlapec Joseph trpěl chronickým astmatem, rachitidou a dalšími chorobami, které ho donutily, aby začal pracovat na svém těle a kondici. Ve čtrnácti letech měl perfektně vypracované tělo a poznával nové sporty jako jóga či thán-či, které také studoval. Při těchto cvičeních obdivoval především koncentraci při cvičení a úlohu dechu. A s tímto poznáním vymýšlel nové cviky a pohyby. V roce 1912 Joseph odjel do Anglie, kde pracoval jako instruktor sebeobrany pro detektivy ve Scotlant Yardu. Po vypuknutí první světové války byl s ostatními německými nacionalisty internován jako „nepřítelský přistěhovalec“. Během své internace vylepšil své myšlenky a trénoval ostatní internanty ve svém systému cvičení. Vymyslel cviky, díky kterým je možné nejenom hubnout a zpevnit své tělo, ale i se zbavit různých zdravotních neduhů. K nemocničním postelím nainstaloval pružiny, čímž umožnil ležícím pacientům cvičit bez odporu. Tato inovace později vedla k jeho pozdějším návrhům cvičících nástrojů. Zkoušce efektivnosti byl Josephův cvičební systém vystaven v roce 1918, kdy Anglii postihla epidemie chřipky. Ta si vyžádala životy tisíce lidí vyjma Josephových účastníků výcviku, ze kterých nezemřel ani jeden. Joseph zabodoval. Byla to právě jeho cvičební technika, která dle jeho slov před chřipkovou epidemií jeho cvičence uchránila.

Cvičení těla a mysli

To, že na jeho slovech něco bude, se ukázalo záhy. Výčet předností tohoto cvičení těla a ducha je poměrně dlouhý. Jedno z nejzásadnějších spočívá v tom, že dokáže doslova „vymodelovat“ elegantní, vytónované tělo se štíhlými stehny a plochým břichem. A kdo by po takovém těle netoužil? Pilates ovšem není jen cvičením těla. Instruktoři při provádění cviků často používají slovní spojení jako kvalita dýchání, rytmické vdechování a vydechování a správná podpora. S prováděnými fyzickými cvičeními tato fyzická aktivita zkrátka slaďuje i mentální stránku věci. Vaše tělo naučí vnímavosti, správnému držení a jednoduchým a elegantním pohybům. Zlepší vaši flexibilitu, hbytost, mrštnost a naučí vás s pohyby „hospodařit“. Naučíte se, jak své pohyby ovládat. Jejich kvalita je totiž v pilates, které stejně jako tělo zaměstnává i mysl, ostatně ceněna mnohem více než jejich kvantita.

Dýcháním proti stresu

Velmi důležité je v pilates správné tzv. laterální dýchání, tedy dýchání do žeber. To napomáhá okysličovat tělo, což se vedle správné pozice páteře a pánve podepisuje i na dobrém psychickém stavu. Koncentrací na plynulé pohyby se dostanete do ideální harmonie s vlastním tělem. A právě správné dýchání vám pomůže pohyby provádět s požadovanou silou a efektivitou. Přitom vás nevyčerpá. Naopak vás nadopuje energií, zbaví stresu a obnoví vaši celkovou vitalitu. Z mého pohledu (i já tomuto cvičení svého času propadla) se jedná o perfektní cvičení, které ve srovnání s těmi klasickými konvenčními rozhodně vyhrává na plné čáře. Buďme ale konkrétní. Pilates zpevňuje svaly, aniž by na rozdíl od jiných cvičeních v posilovnách nabývaly na objemu. Tradiční cvičení vedou ke tvorbě krátých a velkých svalů, které jsou ale náchylnější ke zraněním, zatímco svaly pružné a flexibilní vykazují pravý opak. Pilates svaly protahuje a posiluje, zlepšuje jejich elasticitu a pohyblivost kloubů. Toto cvičení je výjimečné proto, protože v první řadě posiluje tzv. „jádro“ těla, hluboko uložené svaly, spodní abdominální spolu se svaly poblíž páteře a svaly hýžďovými, bederními a pánevními. Právě z tohoto místa by totiž měl vycházet každý pohyb. Výsledkem jsou svaly dlouhé a štíhlé, ne ty narostlé do šířky, což na rozdíl od kulturistů ocení především ženy. Další nevýhodou konvenčních cvičení je, že pracují s těmi stejnými svaly. To má za následek, že slabé svaly se stávají ještě slabšími a ze silných se stávají silnější. Výsledkem je svalová nerovnováha, která primárně způsobuje zranění a bolesti zad. Pilates procvičuje celé tělo včetně kotníků a chodidel. Žádná svalová skupina není přecvičená ani nedocvičená. Muskulatura se tak dostane do rovnováhy a kondice, sportovní aktivity jsou vykonávané s větší lehkostí, větším výkonem a menší šancí ke zraněním. To je také důvod, proč se pilates v současné době věnuje řada fyzioterapeutů a rehabilitačníchpracovníků stejně jako profesionálních sportovců, kteří jej zařazují do svého tréninkového režimu. No, není to hodně důvodů, proč se je nepokusit následovat?

Populární články

Související články

Krása a zdraví

Představujeme jedinečné Ozdravné centrum FUZHI

V čase respiračních chorob, dlouhotrvajícího boje s pandemií covidu a dalších nástrah, oslabujících naší...

Krása a zdravíWellness

Věnujte v novém roce více času péči o tělo a mysl

Že je novoroční předsevzetí považováno za klišé? Ne tak docela. Zvolíte-li si...

Trendy zdraví a krásyWellness

Lázeňská sezóna 2021 zahájena!

Jako v ostatních případech, i světově proslulé Mariánské Lázně do toho svátku zdraví...

Krása a zdravíTrendy zdraví a krásyWellness

Nechte se hýčkat

Hotel Mandarin Oriental, Prague nabízí ve svém SPA exkluzivní světoznámou britskou kosmetiku značky...