Úvod Lifestyle Gurmán Setřeste zimu s lehkými a zdravými jarními recepty
GurmánLifestyle

Setřeste zimu s lehkými a zdravými jarními recepty

21

Dlouhá a lezavá zima zanechává na těle stopy. Často se cítíme těžcí nebo unavení a mnohdy přibylo i nějaké to kilo navíc. Naštěstí nás konečně vítá jaro a s ním chuť na lehká svěží jídla, která pomohou vyčistit a znovu nastartovat organismus.

Právě teď je ta nejlepší doba na detox. Oživte svůj jídelníček zeleninou, ovocem a vitamíny. Připravte si chutné špenátové tartaletky s mrkví a ovesnými vločkami a k svačině si nachystejte vitamínové smoothie.

Špenátové tartaletky 

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa těsto pro špenátové tartaletky budete potřebovat: 2 vejce, 6 lžic olivového oleje, 120 g mrkve (jemně nastrouhané), 100 g ovesných vloček (rozemletých), 140 g celozrnné mouky, 1 lžičku prášku do pečiva a sůl. Náplň pak budou tvořit:  4 šalotky, 2 lžíce olivového oleje, 80 g řezaného listového špenátu řezaného, 8-10 sušených rajčat, 200 ml mléka, 2 vejce, 100 g čedaru, sůl a mletý pepř.Do robotu dejte vejce s olivovým olejem a nechte prošlehat plochým nástavcem. Po chvíli přidejte nastrouhanou mrkev, najemno rozemleté vločky, mouku, prášek do pečiva a sůl dle chuti. Zpracované těsto si rozdělte na osm dílů a vytvarujte z každé části na pomoučněném válu kolečka, kterými plňte formičky na tartaletky. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 10 minut. Mezitím si připravte náplň. Na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku do zlatova. Přidejte špenát a směs osolte a opepřete. Nakonec přisypte nasekaná sušená rajčata a nechte vychladnout. V míse si smíchejte mléko s vejci, nastrouhaným sýrem a přidejte ke špenátové směsi. Upečené tartaletky plňte vzniklou náplní a pečte na 180 stupňů dalších 15 až 20 minut. Hotové koláčky můžete podávat v teplé i studené formě, skvěle poslouží k obědu, večeři i svačině.

Vitamínové smoothieOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Příprava vitamínového smoothie je opravdu velmi snadná. S jeho obsahem můžete experimentovat. Můžete přidat své oblíbené ovoce nebo sáhnout po sezónní nabídce ze zahrádky. Kromě máty je možné osvěžit nápoj například také meduňkou. A pokud chcete do těla dostat opravdu velkou porci vitamínů a minerálů, přidejte trochu kapusty. Díky malinám ji ve smoothie skoro neucítíte. Na nápoj si připravte: 1 zralé mango, 2 hrsti mražených malin , šťávu z 1 limetky, 2 hrsti Listového špenátu řezaného, , několik lístků čerstvé máty a 150 až 200 ml vody. Všechny ingredience důkladně promixujte a podávejte ozdobené malinou a lístkem špenátu.

 

Populární články

Související články

GurmánKnihy

Unikátní kuchařka snadných receptů orientální kuchyně

Kavkaz, speciálně Gruzie, se honosí jednou z nejoceňovanějších kuchyní světa. Po staletí...

GurmánKnihy

Unikátní kuchařka základních receptů orientální kuchyně

Kavkaz, speciálně Gruzie, se honosí jednou z nejoceňovanějších kuchyní světa. Po staletí...

GurmánUměníVýstavy

Za dobrým vínem a…

… výborným výtvarným uměním zve požitkáře všeho druhu známá pražská vinárna U...

CestováníFilmyGurmánSpolečnost

Bobule konečně vyrazily do světa

Lépe řečeno do našich kin. Dlouho čekávaná premiéra závěrečného dílu úsměvné filmové...