Úvod Lifestyle Gurmán Setřeste zimu s lehkými a zdravými jarními recepty
GurmánLifestyle

Setřeste zimu s lehkými a zdravými jarními recepty

5

Dlouhá a lezavá zima zanechává na těle stopy. Často se cítíme těžcí nebo unavení a mnohdy přibylo i nějaké to kilo navíc. Naštěstí nás konečně vítá jaro a s ním chuť na lehká svěží jídla, která pomohou vyčistit a znovu nastartovat organismus.

Právě teď je ta nejlepší doba na detox. Oživte svůj jídelníček zeleninou, ovocem a vitamíny. Připravte si chutné špenátové tartaletky s mrkví a ovesnými vločkami a k svačině si nachystejte vitamínové smoothie.

Špenátové tartaletky 

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa těsto pro špenátové tartaletky budete potřebovat: 2 vejce, 6 lžic olivového oleje, 120 g mrkve (jemně nastrouhané), 100 g ovesných vloček (rozemletých), 140 g celozrnné mouky, 1 lžičku prášku do pečiva a sůl. Náplň pak budou tvořit:  4 šalotky, 2 lžíce olivového oleje, 80 g řezaného listového špenátu řezaného, 8-10 sušených rajčat, 200 ml mléka, 2 vejce, 100 g čedaru, sůl a mletý pepř.Do robotu dejte vejce s olivovým olejem a nechte prošlehat plochým nástavcem. Po chvíli přidejte nastrouhanou mrkev, najemno rozemleté vločky, mouku, prášek do pečiva a sůl dle chuti. Zpracované těsto si rozdělte na osm dílů a vytvarujte z každé části na pomoučněném válu kolečka, kterými plňte formičky na tartaletky. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 10 minut. Mezitím si připravte náplň. Na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku do zlatova. Přidejte špenát a směs osolte a opepřete. Nakonec přisypte nasekaná sušená rajčata a nechte vychladnout. V míse si smíchejte mléko s vejci, nastrouhaným sýrem a přidejte ke špenátové směsi. Upečené tartaletky plňte vzniklou náplní a pečte na 180 stupňů dalších 15 až 20 minut. Hotové koláčky můžete podávat v teplé i studené formě, skvěle poslouží k obědu, večeři i svačině.

Vitamínové smoothieOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Příprava vitamínového smoothie je opravdu velmi snadná. S jeho obsahem můžete experimentovat. Můžete přidat své oblíbené ovoce nebo sáhnout po sezónní nabídce ze zahrádky. Kromě máty je možné osvěžit nápoj například také meduňkou. A pokud chcete do těla dostat opravdu velkou porci vitamínů a minerálů, přidejte trochu kapusty. Díky malinám ji ve smoothie skoro neucítíte. Na nápoj si připravte: 1 zralé mango, 2 hrsti mražených malin , šťávu z 1 limetky, 2 hrsti Listového špenátu řezaného, , několik lístků čerstvé máty a 150 až 200 ml vody. Všechny ingredience důkladně promixujte a podávejte ozdobené malinou a lístkem špenátu.

 

Populární články

Kategorie

Rubriky

Související články

GurmánKnihy

Unikátní kuchařka základních receptů orientální kuchyně

Kavkaz, speciálně Gruzie, se honosí jednou z nejoceňovanějších kuchyní světa. Po staletí...

GurmánUměníVýstavy

Za dobrým vínem a…

… výborným výtvarným uměním zve požitkáře všeho druhu známá pražská vinárna U...

CestováníFilmyGurmánSpolečnost

Bobule konečně vyrazily do světa

Lépe řečeno do našich kin. Dlouho čekávaná premiéra závěrečného dílu úsměvné filmové...

Gurmán

Významný vinařský svátek

Gastrosoutěží, zaměřených na nápoj bohů, domácích i zahraničních, je spousta. Zadáním jsou...