Úvod Knihy Báječné Lhotákovo kalendárium
KnihyKultura

Báječné Lhotákovo kalendárium

27

Document-page-013Milovníky díla tohoto dnes již legendárního českého malíře a grafika jistě potěší nový nástěnný umělecký kalendář pro rok 2019, prostě nazvaný: Kamil Lhoták Kresby a ilustrace. Editor Miroslav Moravec, dobře si vědom podobných vydavatelských záměrů, především ze strany aktivního Spolku přátel Kamila Lhotáka, sáhl protentokrát do méně frekventované poličky se Lhotákovými díly. Nevybíral tudíž z obrazů, ale z bohatého zásobníku mistrových kreseb a ilustrací sbírkového fondu Galerie umění Karlovy Vary.

Vzpomínka na staré časy

Bezesporu již samotná „slabikářová“ obálka v nedozírném množství jiných nástěnných kalendářů na rok 2019 upoutá a potěší. Pohladí po srdci a navodí nejenom úsměv na líci, ale především vzbudí náš zájem. Přitáhne nás k prolistování následujících měsíců – od ledna až po prosinec, a my můžeme obdivovat především ilustrace k tak báječnému knižnímu titulu, jako je Twainův Tom Saywer či ilustrace ke knize Karla Poláčka Hrdinové jdou do boje, dnes již čtenářům nejmladších generací téměř neznámé.Document-page-009
Za vystřižení a zapaspartování pak jistě stojí Lhotákovy kolorované kresby, zdobící představovaný kalendář. Kupříkladu jeho Petřínská rozhledna, nebo výřez (rovněž kolorovaná kresba) z díla Dostihy či Dívka v modrém svetru, akvarel, jsou mistrnými doklady Lhotákova talentu a umění dívat se. Kresba tužkou Stroj pouště, a v neposlední řadě Konversace pak až zalechtají v žaludku každého ze sběratelů Lhotákova díla. A tak se zcela jistě sběratelskou záležitostí stane i toto Lhotákovo kalendárium, přístupné, na rozdíl od drahých originálů, každé kapse. Jako dárek k Novému roku rovněž nezklame.

Práce v rozpětí roku 1949 až 1973

Nejvíce je jich ale mezi léty 1950 až 1955. A každé z oněch Lhotákových raných děl  jen potvrzuje fakt, že se jedná o na výsost špičkového malíře, grafika a ilustrátora, který patří ke zlatému fondu českého výtvarného umění. Věcí názoru pak je, zda neměl být kalendář opatřen alespoň malým Lhotákovým curriculum vitae a několika fotografiemi či podobenkami. Autor těchto řádků ho osobně postrádal. Zbývá dodat, že tento zdařilý vydavatelský počin spatřil světlo světa díky společnosti Globus International, jako 8. svazek edice Miraculum Octavum Mundi.

Document-page-006 Více na: www.musicland.cz

-ič- Reprofoto archívDocument-page-001Document-page-014

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...