Úvod Výstavy Liberec prozářila Křišťálová zahrada
Výstavy

Liberec prozářila Křišťálová zahrada

32

DSC_7938Zdejší vyhlášená umělecká Kavárna Pošta je 18. července do 23. srpna tohoto roku dějištěm výstavy jednoho z nejvýraznějších uměleckých sklářů současnosti, Jiřího Pačinka. Expozice s názvem Křišťálová zahrada zve diváka do světa sklářovy fantazie a obklopí ho skleněnými květinami, mušlemi, kraby, rybami, ptáky, koňmi a dalšími bizarními tvory, kteří se ve fantaskních podobách zrodili ze žhavé skloviny a společně vytvořili zdánlivě nesourodý a tím unikátní svět imaginární zahrady…

Hra barev, tvarů, struktur a rozverných podob moderního skla se protne s noblesní atmosférou historické kavárny a jejími zlatými ornamenty, křišťálovými zrcadly a lustry v jedinečném a jinde neopakovatelném spojení, navíc na místě, které je srdcem Křišťálového údolí.
Z Liberce se výstava po skončení odebere na svou mezinárodní pouť, která začne 26. září v Národním muzeu Kazachstánu v Nur-Sultanu, kam přijíždí na pozvání Velvyslanectví České republiky.

Záštitu převzali…DSC_7926

Na tuto kulturní událost letošního léta zve Krajské ředitelství policie Libereckého kraje a jeho ředitel plk. Mgr. Vladislav Husák, který nad výstavou převzal osobní záštitu. Tu rovněž, této mimořádné akci uměleckého řemesla, poskytl hejtman Libereckého kraje Martin Půta a destinační projekt Křišťálové údolí / Crystal Valley.
V této souvislosti musíme poznamenat, že se jedná o mimořádný, dosud u nás nevídaný projekt, který má přilákat domácí i zahraniční návštěvníky do Libereckého kraje, který je kolébkou našeho sklářství. Slavnostní vernisáž za přítomnosti autora, jeho týmu a pozvaných hostů se uskutečnila ve středu 17. července 2019 v 17.00 hodin v Kavárně Pošta v budově Krajského ředitelství policie Libereckého kraje na náměstí Dr. E. Beneše 24 v Liberci.

20190717_173537…nejen zahradní architektura

Jiří Pačinek, nazývaný nekorunovaným králem našich současných sklářů, je žák legendárního sklářského mága René Roubíčka a spolupracovník neméně známého Bořka Šípka. Svou kariéru zahájil v roce 1990 nástupem do historické sklárny Chřibská 1414, poté následovala dlouholetá praxe ve sklárně Ajeto.V roce 2007 se uplatnil ve vlastní manufaktuře, kterou přebudoval přestavbou velké dřevěnice v Lindavě u Cvikova roku 2007. Tady již více než deset let vytváří technicky náročné dekorativní plastiky různých podob, včetně zvířecích motivů i užitkové skleněné objekty – vázy, mísy, talíře a další předměty. Jeho díla jsou součástí soukromých uměleckých sbírek a kolekcí designových firem a galerií, doma i v zahraničí. Pačinek mj. navrhuje a vytváří i nejrůznější dekorativní předměty tzv. zahradní architektury. Jeho skleněné květiny, keře ba i stromy zdobí řadu městských center nejsevernějších Čech i soukromých pozemků. Lindavská manufaktura slouží Pačinkovi jako tvůrčí dílna, své

Na momentce z vernisáže vidíme Jiřího Pačinka (vlevo) s kolegou a spolupracovníkem Davidem Sobotkou
Na momentce z vernisáže vidíme Jiřího Pačinka (vlevo) s kolegou a spolupracovníkem Davidem Sobotkou

projekty pak se svou partou sklářských spolupracovníků realizuje ve sklárně, kterou najdeme v nedalekých Kunraticích. I zde je možné, po telefonní objednávce, huť v rámci turistickém exkurze, navštívit. Kontakt na tel.: 774 039 376
Výstava je otevřena od 18. července do 23. srpna 2019 vždy ve středu a sobotu, kdy budou v čase od 10.00 do 18.00 hodin probíhat komentované prohlídky a promítání nového filmu o Jiřím Pačinkovi.

Více na:  www.pacinekglass.com

Ivan Černý
Foto Miroslav Feszanicz a Milena Městecká

20190717_171423

 

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...