Úvod Filmy Marhoul hlásí další úspěch Nabarveného ptáčete v USA
FilmyKultura

Marhoul hlásí další úspěch Nabarveného ptáčete v USA

30

Režisér a producent Václav Marhoul je nesmírně hrdý na další úspěch svého snímku Nabarvené ptáče. Aktuální poctou je nominace International Press Academy na cenu Satellite Award za nejlepší cizojazyčný film.

AA008 © Jan Dobrovský

IPA předává ceny v oblasti televize a filmu již po čtyřiadvacáté a v tomto ročníku jsou nominovány na různá ocenění také tvůrci a herci filmů jako Tenkrát v Hollywoodu, Joker, Rocketman, Irčan nebo Le Mans ´66. V kategorii s Nabarveným ptáčetem jsou pak například i jihokorejský Parazit, francouzští Bídníci nebo španělská Bolest a sláva. „To je výborná společnost, obrovsky si této nominace vážím,“ okomentoval ocenění své práce Václav Marhoul. O vítězích by se mělo rozhodnout v únoru 2020.

AA029-© Jan Dobrovský

Snímek Nabarvené ptáče vidělo v českých kinech již téměř 100 tisíc diváků. Před sebou má kromě dalších festivalů také klání o nominaci na cenu Zlatý Glóbus a zároveň s tím i na cenu za Nejlepší zahraniční film v rámci 92. ročníku amerických filmových cen Oscar, kam snímek vyslala Česká filmová a televizní akademie. Realizace filmu Nabarvené ptáče zabrala 100 filmovacích dnů během šestnácti měsíců v celkem 43 lokacích na Ukrajině, Slovensku, v Polsku a Česku. Poslední, v pořadí 3 531. klapka padla 5. července 2018. Kameraman Vladimír Smutný natáčel na černobílý 35 mm negativ ve formátu Cinemascope.

L1210886-© Jan Dobrovský

Ve filmu se vedle hlavní role, kterou ztvárnil Petr Kotlár z Českého Krumlova, objevilo mezinárodní herecké obsazení v čele s hvězdami jako jsou Harvey Keitel, Stellan Skarsgård, Udo Kier, Julian Sands či Barry Pepper. Další postavy si zahráli Tim Kalkhof, Alla Sokolova, Aleksej Kravčenko, Lech Dyblik, Júlia Valentová, Martin Nahálka, Jitka Čvančarová, Radim Fiala nebo Petr Vaněk.

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...