Úvod Společnost Soutěž Stříbrný Lukostřelec zná své vítěze
Společnost

Soutěž Stříbrný Lukostřelec zná své vítěze

27
Jiří Nesét po slavnostním vyhlášení soutěže v Břevnovském klášteře
Jiří Nesét po slavnostním vyhlášení soutěže v Břevnovském klášteře

Před krátkým časem se pod záštitou prezidenta ČR Miloše Zemana a Velvyslanectví Ruské federace konalo v tereziánském sále Břevnovského kláštera v Praze udílení cen vítězům prestižní soutěže, která má za cíl představit a podpořit projekty, které napomáhají k rozvoji dialogu a komunikaci mezi národy ČR a RF.

V této souvislosti řekl při zahájení slavnostního večera člen dozorčí rady a soutěže, předseda Asociace českých rusistů Jiří Klapka, že naše národy byly vždy vzájemně propojeny, především v kulturní oblasti. Dokonce i mezi Břevnovským klášterem, založeným roku 993, a Ruskem, existuje spojnice. Zakladateli kláštera biskupu Vojtěchovi je připisováno autorství nejstarší české duchovní písně Hospodine, pomiluj ny!, která byla přeložená do ruštiny a dodnes je v Rusku rozšířena a zpívána. Vedoucí zastupitelství Stříbrný Lukostřelec v Praze Elena Sorokinová pak připomněla jak nezměrné hrdinství sovětských vojáků, bojujících během druhé světové války proti německému fašismu, tak i společný boj rudoarmějců a Čechoslováků s nacisty, od Sokolova přes Duklu až po Prahu.

Čtyři kategorie, dvě desítky oceněných

Elena Sorokinová
Elena Sorokinová

Letos již po čtvrté se tedy soutěžilo v následujících kategoriích: Historické dědictví, Mezikulturní komunikace, Vzdělávací programy a byznys a Obchodní komunikace. Odborná porota se při výběru oceněných opět zapotila, nebylo lehké z laviny příspěvků vybrat dvacet nejlepších. O to více jsme pak hrdi na díla našich badatelů a publicistů, kteří zabodovali v kategorii Historické dědictví. V prvé řadě je třeba jmenovat publikaci Cesta k Dukle plná potu, bláta a krve z tvůrčí dílny kulturně osvětového spolku na Moravě, a pak knihu Pochody hladu a smrti 1944 – 1945 z pera Jiřího Neséta, kronikáře moravské obce Třeština, který se badatelsky dlouhodobě a průkopnicky toto problematikou zabývá. Oba jmenované rukopisy jsou mimořádným příspěvkem k tragickým letům druhé světové války, k jejím událostem i průběhu na území bývalého Československa. Jejich autoři si jmenované prestižní ocenění bezesporu velmi zaslouží.

Nesétovy Pochody smrti

Obalka_kniha jpgJedná se o ojedinělé a velmi detailně zpracované svědectví o pochodech smrti válečných zajatců, především přes oblast Moravy a Slezska. V knize badatel a publicista Nesét shromáždil obsáhlá svědectví od téměř 200 očitých svědků oněch událostí. Nechybí ani unikátní fotografie. Svědectví zpovídaných doplnil autor o vzácné ukázky z regionální literatury a archivní dokumenty, které se mu k tématu podařilo za 15 let výzkumu a práce na publikaci vyhledat.
Jiří Nesét tedy popsal průchod největšího pochodu smrti 60 000 -70 000 válečných zajatců přes 220 obcí Slezska a Moravy, i 50 obcemi východních Čech. Ve své badatelské práci mj. zachytil i otřesné a nelidské podmínky pochodů smrti očima pamětníků. V knize je kromě přehledného seznamu jejich jmen a obcí také kompletní, doposud takto detailně nezpracovaná evidence ubitých a zastřelených zajatců.
Kniha mj. nabízí pozornému čtenáři řadu témat k zamyšlení. Od rozdílných podmínek přístupu německých stráží k západním spojeneckým zajatcům, oproti jejich sadistickému a likvidačnímu přístupu k sovětským vojákům, přes chování českého obyvatelstva, snažícího se i přes hrozbu trestu smrti zajatcům pomoci až po chování německých stráží Volksturmu a chlapců z Hitlerjugend, podílejících se naopak na násilí i vraždách zajatců.

Curriculum vitae

Jiří Nesét
Jiří Nesét

Jiří Nesét se narodil roku 1953 a žije Třeštině. Od roku 2003 je zdejším kronikářem. Mimo jiné napsal Kroniku obce Třeština z let 1937 – 1967 a Paměti obce Třeština. Vydal též publikaci I. světová válka – Na památku našim vojínům 1914 – 1920. V současné době dokončil práci na rukopisu knihy Vzpomínky na předválečné, válečné a poválečné Sudety, která by měla vyjít zjara příštího roku.

 

Ivan Černý
Foto Milena Městecká

 

Populární články

Související články

Společnost

Hold fotbalové legendě

Nové pražské nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí potěšilo (nejen) milovníky bezesporu...

SpolečnostUmění

Za jedinečnou krásou vitráží…

…  se můžeme vydat koncem měsíce září na Karlovarsko, do obce Lubenec...

DivadloHudbaKnihySpolečnostUmění

Ocenění nositelů dobré nálady

V mediální smršti kolem letošního ročníku Thálie, udělované od roku 1994 Hereckou asociací...

Společnost

Neuvěřitelná výdrž Jiřího Suchého

V roce 1931 u nás ještě vládl jako prezident Tomáš Garrigue Masaryk, v Duchcově...