Úvod Knihy Stříbrné rolničky aneb Zvěrokruh v pověstech a příbězích Krušných hor
KnihyVýstavy

Stříbrné rolničky aneb Zvěrokruh v pověstech a příbězích Krušných hor

32
Kristina Folprechtová
Kristina Folprechtová

Knihy pro mládež  jsou oblíbeným čtenářským artiklem. V současném přetlaku překladových titulů abychom ale domácí autory příslovečným špendlíčkem v pyramidách publikací na knižních pultech hledali. Čestnou výjimku tvoří milé a čtivé sbírky pověstí a bájí z pera malířky a spisovatelky Kristiny Folprechtové. Její vlastnoručně ilustrované tři svazky pohádkových příběhů z Krušnohorska, před časem vydané, jsou již rozebrané. Ale nezoufejme, těšit se totiž můžeme na knížku novou, s názvem Stříbrné rolničky, která vyjde v průběhu letošního roku.

Jak nám řekla sama autorka, jedná se o rukopis s tuctem kapitol. Každý pohádkový příběh vychází z pověstí a ústním podáním předávaných lidových historek z drsného kraje česko-německého pomezí. Náměty se točí okolo dolování rud, stříbra, mědi a cínu a v neposlední řadě i uranové rudy, a především o dobrodružství horníků, kteří ve štolách zažívají mnoho neuvěřitelného a potkávají i skřítky-permony a jiné pohádkové bytosti. Strach má velké oči a tak kutající muži hluboko v podzemí viděli ledacos, o čemž se pak v hospodách nebo u ohňů na strništích, po dlouhá staletí vyprávělo. V bájích a historkách nechybí ale ani několik „vodnických“, neb autorčino příbuzenstvo pochází z Flájí, Dlouhé Louky, Lomu i Loučné.Sama několik let žila ve Vejprtech a zažila ještě

Namátkou vybrané obrazy Zvěrokruhu, které budou jmenovanou knihu pohádek ilustrovat
Namátkou vybrané obrazy Zvěrokruhu, které budou jmenovanou knihu pohádek ilustrovat

Přísečnici, než jí pohltila stejnojmenná vodní nádrž . Mystických míst v Krušných horách, vyhlášených svými rašeliništi, močály a bažinami, kde leckdo z vandrujících zmizel beze stopy. Někdy i celé povozy, s koňmi i kočím, popřípadě rozvernými svatebčany.

Podoba knížky

Úvodní kapitola představované pohádkové knížky z pera Kristiny Folprechtové bude uvedena obrazem znamení Zvěrokruhu, další následující list přinese informace o tom, jak tato znamení ovlivňuje lidi. Následují pověsti s kresbami, které budou ilustrovat, jaká, že se u hrdiny příběhu projevuje vlastnost, daná tím, v jakém znamení se narodil.
Půvabné, místy až něžné malby, s krásnými tvářemi i dívčími postavami výstižně ilustrují celou publikaci, vycházejíce ze symboliky zvěrokruhu, na kterém je ostatně, jak jsme si již říkali, celý záměr knihy Stříbrné rolničky postaven. Publikace zanedlouho spatří světlo světa v populárním pražském nakladatelství Olympia.

P1090077Tvůrčí životopis

Malířka a spisovatelka Kristina Folprechtová (14.10. 1940 v Lomu u Mostu), žije a tvoří v Lubenci u Karlových Var. Vystudovala malbu u akademického malíře docenta Kamila Linharta a konzervatoř v Ústí nad Labem u akademického malíře, profesora Václava Rykra. Od roku 1990 členka Unie výtvarných umělců. Má za sebou desítky samostatných i společných výstav v ČR i zahraničí. Jedná se o všestrannou umělkyni, je malířkou i návrhářkou, vitrážistkou a šperkařkou.
V současné době nachází inspiraci k malbě ve filozofii tarotových karet, ve znameních zvěrokruhu či v artušovských legendách, v bájích a pohádkách.
V neposlední řadě je Kristina Folprechtová i spisovatelkou. Dosud napsala a vydala tři knihy pohádek, které sama ilustrovala – Z kapsáře tetky Dejmalky – pohádky a pověsti z kraje pod Čertovkou ( 2007), dotisk rozšířeného vydání Dejmalka (2008) a Čarozemě aneb čarodějnicí proti své vůli (2017).

Všech dvanáct symbolů je v současné době možnost vidět v městské galerii výtvarného umění v Kadani
Všech dvanáct symbolů je v současné době možnost vidět v městské galerii výtvarného umění v Kadani

Ivan Černý
Foto archiv

 

 

 

 

Populární články

Související články

KnihySport

Černí andělé jsou holky!

Legendární dámský házenkářský klub Baník Most oslavil před krátkým časem 70 let...

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...