Úvod Knihy Dělat zábavu není žádná sranda!
Knihy

Dělat zábavu není žádná sranda!

34

IMG_4091Tato legendární a okřídlená Werichova věta bude platit až do skonání světa, jak svého času pravil neméně vtipný Horníček. Češi se rádi smějí a povětšinou mají silně vyvinutý smysl pro humor (což se o většině jiných národů až tak vždycky říci nedá). A váží si svých bavičů, kterým na rozdíl od středověkých králů neříkají šašci. O tom ostatně svědčí i aktivity pražského uměleckého sdružení Artes.

Tento bohulibý spolek byl založen před několika málo lety s přáním sdružovat nejenom samotné tvůrce dobré nálady, ale i jejich příznivce z oblasti zábavního umění. Jednou z pracovních náplní ARTESu je i každoroční udělování prestižního titulu osobnostem z této nelehké branže.

Mistr zábavního umění 2019_DSC0230

Již po čtvrté se tedy v první říjnovou neděli loňského roku uskutečnil ve Studiu Dva v Praze na Perštýně ceremoniál udělování ocenění MISTR a Zlatých masek komedie předním osobnostem naší zábavy. Na základě hlasování členů kolegia Artesu si na pódium došlo osm populárních osobností lehkých múz: Jožka Černým, Stanislav Hložek, Petr Janda, Iva Janžurová, Magda Malá i Karel Šíp, Zdeněk Troška a Josef Laufer. Předání prestižních cen doprovázel ohromný aplaus z řad obecenstva, včetně Karla Gotta s obličejem prozářeným jeho hřejivým lidským úsměvem, na který sotva lze zapomenout.
Sluší se poznamenat, že ocenění udělovalo Umělecké sdružení ARTES spolu s řadou dalších, jako kupř. Integramem, Sdružením výkonných umělců, Nadací Život umělce, Hereckou asociací či v neposlední řadě i Konfederací umění a zábavy. Záštitu celému slavnostnímu večeru poskytlo Ministerstvo kultury ČR, spolu s Českým rozhlasem a městkou částí Prahy 1.

43257403_1036375906543884_4993474040850022400_oTřešničkou na příslovečném dortu…

… byl i křest knihy Tvůrci zábavy aneb Setkání s rozhovory (2017 – 2019), kterou ARTES vydal ve spolupráci s předním pražským nakladatelstvím OLYMPIA. Jedná se o čtivou a úsměvnou publikaci rozhovorů s více jak s třiceti zpěváky, herci, i režiséry z pera Václava Soldáta na téma, jak jde na prknech, která znamenají svět, život. A věřte, že je to prima čtení.  Jak by ne, když se scénárista, režisér a publicista Soldát dlouhodobě věnuje uměleckému prostředí, ať už se jedná o hudbu, literaturu, divadlo nebo film. Díky tomu je jeho adresář plný jmen významných figur české kultury, z nichž většina jsou dodnes jeho dobří přátelé. Kromě_DSC0230 nich se však Václav Soldát živě zajímá i o celkové dění v oblasti kultury a zábavy.
Jak nám o něco později řekl šéfredaktor nakladatelství Olympia Tomáš Hejna, výsledkem je jmenovaná kniha jedinečných rozhovorů, v nichž zpovídané osobnosti prozrazují, jak se dostaly ke své profesi a jaké byly jejich životní i profesní osudy. Publikace je o to přitažlivější, že ve výběru známých jmen čtenáři objeví i několik jmen, která jsou v umění, slovy šéfredaktora Hejny, jaksi upozaděná, ale bez nichž by se žádné ve skutečnosti nekonalo.

Více na: www.zabava-artes.cz
Tvurci zabavy
Ivan Černý
Foto archiv sdružení ARTES

 

Populární články

Související články

KnihySport

Černí andělé jsou holky!

Legendární dámský házenkářský klub Baník Most oslavil před krátkým časem 70 let...

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...