Úvod Kultura Prestižní ocenění Trebbia po devatenácté!
Kultura

Prestižní ocenění Trebbia po devatenácté!

28

I navzdory koronaviru se letos uskuteční již tradiční špičková kulturně-společenská akce – předávání Mezinárodních cen Trebbia laureátům 19. ročníku. Stane se tak, byť s posunem, v září tohoto roku. Jak známo, jedná se o ocenění významných osobností na poli kulturním z domova i zahraničí, o jejichž přínosu k mezinárodní kultuře rozhoduje přísná, leč spravedlivá mezinárodní nominační porota Trebbia. Záštitu převzali: Lubomír Zaorálek, ministr kultury ČR, Ľúbica Laššáková, ministryně kultury ČR a Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí ČR. Slavnostnímu večeru dodá lesk i videozdravice Miloše Zemana, prezidenta České republiky.

Mezi dříve oceněnými byl i Karel Gott
Mezi dříve oceněnými byl i Karel Gott

Trebbia 2020

Představovaná Trebbia je tedy mezinárodní ocenění, které vzniklo v roce 2000 jako výraz uznání a poděkování podnikatelům, mecenášům a umělcům. Otcem myšlenky a spoluzakladatelem této výjimečné akce je PhDr. Mga. Miro Smolák, historik umění a pražský galerista. Návrhy kandidátů na cenu předkládají Nadačnímu fondu osobnosti a instituce ze všech zemí světa! Laureáty vybírá Mezinárodní nominační porota, kterou tvoří známé osobnosti ze světa kultury, byznysu a politiky.
Slavnostní předávání cen se mělo uskutečnit v neděli 22. března ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Vzhledem k zákazu akcí s účastníky nad třicet osob se bude i tento slavnostní akt předávání cen předním kumštýřům napříč uměleckým spektrem konat v září tohoto roku, což však nijak neohrozí jak jeho vážnost, tak i vydání tohoto článku. Na konkrétní zářijové datum čtenáře včas upozorníme.

Ocenění ve čtyřech kategoriích2019-30

Za přímého přenosu České a Slovenské televize, a na YouTube kanálu Trebbia Foundation v anglickém simultánním překladu, se na pódium, až přijde ten pravý čas, dostaví postupně sedm umělců.

Cenu Za tvůrčí činnost obdrží Ludvík Feller (Německo / Česká republika, výtvarník a pedagog). Dále pak Jozef Leikert (Slovensko, básník, prozaik a pedagog).

Pražskou Galerii Miro najdeme v kostele sv. Rocha u areálu Strahovského kostela
Pražskou Galerii Miro najdeme v kostele sv. Rocha u areálu Strahovského kostela

V kategorii Za podporu kultury a umění  Peter Weibel (Rakousko/Německo, kurátor a umělec), následován Davidem Hereckym (USA/ Izrael, podnikatel, diplomat, filantrop a sběratel umění.

Ocenění Za přínos k dialogu národních kultur obdrží Jelena Silajdžič (Bosna a Hercegovina/ Česká republika, filmová a festivalová producentka) a Antonín Jaroslav Liehm (Česká republika, publicista, spisovatel, filmový a literární kritik).

Jako poslední v řadě se na pódium slávy dostaví Juraj Jakubisko (Slovensko/Česká republika). Světoznámý režisér obdrží cenu Trebbia Za celoživotní dílo.

Komu čest, tomu čest

Laureáti devatenáctého ročníku mezinárodní ceny Trebbia obdrží ceny z rukou čtrnáctičlenné skupiny mimořádných lidí, jako je kupříkladu Václav Klaus, bývalý prezident ČR, Rudolf Schuster, bývalý prezident SR, Andreje Babiše, předsedy vlády ČR či v neposlední řadě Petra Stronskiye, prezidenta Mezinárodní akademie kultury a umění v Moskvě či Ulricha Schreibera, ředitele Mezinárodního literárního festivalu v Berlíně.
image002Oceněné osobnosti obdrží diplom a bronzovou sošku Trebbia, kterou vytvořil přední český sochař Stefan Milkov. Soška symbolizuje anděla strážného, chránícího vejce Života. V průběhu galavečera se bude konat benefiční dražba obrazů z tvorby známých umělců: Jiřího Anderle, Michaela Rittsteina, Martina Šárovce a Barbory Kysilkové, přezdívané Barbar. Výnos z dražby bude předán Nadačnímu fondu Trebbia.Pohled - Klasicka moderna
Zbývá dodat, že ani při devatenáctém ročníku předávání Mezinárodních cen Trebbia nebude chybět hudební zážitek. Symfonický orchestr hl.m. Prahy SOČR bude dirigovat Rastislav Štúr (SR), zazpívají Alena Miro, soprán (ČR), Monika Fabiánová, mezzosoprán (SR) a tenor, Aleš Briscein (ČR).

Ivan Černý

Foto archiv Galerie Miro, ilustrační snímky z předchozích ročníků

Foto v záhlaví: S dražebním kladívkem v ruce vidíme doktora Smoláka, zřizovatele Nadačního fondu Trebbia a předsedy MNP Trebbia při benefiční aukci

 

 

 

 

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...