Úvod Knihy Procházka po Demelových Pastvinách
KnihyUmění

Procházka po Demelových Pastvinách

25

Pražský Grafický ateliér Černý, nejenom, že nabízí možnost kompletního servisu při výrobě nejrůznějších tiskovin, ale i sám čas od času vydává jedinečné knihy a publikace o výtvarných umělcích na vysoké polygrafické o obsahové úrovni. Nyní držíme v ruce skvělý, formátově atypický příspěvek k tvorbě jednoho z nejznámějších českých grafiků své generace.

V zajetí tvých představ. V zajetí mých snů.
V zajetí tvých představ. V zajetí mých snů.

Karel Demel – Deník

Do díla tohoto světově známého výtvarníka nás uvádí dvojice takříkajíc též na slovo vzatá, kunsthistorici a znalci umění Jiří Šerých a Břetislav Ditrych. Jejich zasvěcené texty nám poodhrnují závěsy třinácté Demelovy komnaty. Od lásky k hudbě až po neméně silný vztahDemel obalka k výtvarnému umění. I o trnité cestě za úspěchem. Jako první se ke slovu v představované publikaci dostal Šerých, přičemž shrnul z jeho úst o Demelově tvorbě a autorském hledání to nejdůležitější, z mnohokráte již řečeného. Po tomto, svižným perem zkušeného kunsthistorika napsaného grafikova curriculum vitae, nastupuje Ditrich. I on, jako jeho kolega, se s Karlem Demelem zná „…dlouho, hodně dlouho…“ Jako vyznamenání přijal Břetislav Ditrych umělcovo přání, aby k vybraným kresbám v chystané knize připojil pár slov. Což s potěšením učinil. A my dnes můžeme jen obdivovat, jak se s nelehkým úkolem vyrovnal, a zdařile okomentoval Demelovy ilustrace, leckdy neklidné, spletité a mnohovýznamné i symbolické.

Téměř dvě stovky ilustrací

Kartonová kazeta, ve které je kniha uložena, z publikace činí dárkovou záležitost. Tím to ale nekončí! Milovník umění a díla Karla Demela najde úžasný bonus v podobě Mistrova podpisu s číslováním této bibliofile a především pak díky grafickému listu, přichycenému na samotném závěru této jedinečné publikace. Přichycenému jemně, podtrhujeme jemně, aby se dal snadno za účelem zapaspartování či zarámování vyjmout.

Grafik, malíř a ilustrátor

Karel Demel se narodil 28.2.1942. V letech 1957 – 1963 studoval pražskou Státní konzervatoř. Jako mimořádně talentovaný byl přijat do ateliéru prof. Zdeňka Sklenáře na AVU. Jedná se o brilantního kreslíře, jehož dílo je zastoupeno v řadě galerií a soukromých sbírkách doma i v zahraničí, kde vystavoval, kupř. V Německu, Belgii, Holandsku či USA. Jeho ilustrátorská i grafická tvorba byla mnohokráte oceněna, je též nositelem prestižního francouzského řádu – Rytíř Řádu umění a literatury.

Karel Demel
Karel Demel

Demelovou velkou inspirací je hudba a poezie. Mimo jiné se nechal inspirovat Komenského knihou Labyrint světa a ráj srdce – díky tomu vznikly tři desítky jeho nádherných ilustrací. Velkým zážitkem pro něho mj. též bylo setkání s egyptským uměním, se kterým se podrobně seznámil svého času při příležitosti výstavy svých prací v Káhiře.Demel_01

 

Ivan Černý
Foto archiv Art D – Grafický atelier Černý s.r.o

Foto v záhlaví: On bez tváře, ona bez tváře. I slova už jsou marná, nepotřebná, zbytečná.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

Umění

Šípkova čínská karta

Bylo to právě osm let, kdy třináctého února roku 2016 zemřel světoznámý...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...