Úvod Knihy Napínavé čtení (nejen) na léto
Knihy

Napínavé čtení (nejen) na léto

30

Zkušený autor Jan Žáček vydal v druhé polovině tohoto roku v populárním  pražském nakladatelství Olympia další svazek. Nyní se jedná o až dokumentárně líčený příběh člověka, který takříkajíc v životě zkazil téměř vše, na co sáhnul. Představovaná kniha nám vypráví o osudu Postrachu Moravy, jak byl svého času přezdíván sériový vrah Martin Lecián, který byl ve svých sedmadvaceti lety za své zločiny popraven v Olomouci.

Leciánův  proces svého času hojně plnil stránky médií tzv. 1. republiky. Jednalo se o jednoho z mála mužů, které prezident republiky T.G. Masaryk neomilostnil. A tak skončil na popravišti za sérii brutálních vražd a dalších zločinů.  Jak potrhuje autor v úvodu své knihy, počet Leciánových deliktů, ve vztahu ke krátké době, během níž se odehrály, lze považovat v historii čsl. zločinu za rekordní. Za pouhých 134 dní spáchal 104 zločinů!

Nový román o vrahovi a jeho milenceVrah Lecian (1)

Jan Žáček bezesporu odvedl skvělý kus literární a badatelské práce ve své knize Vrah Lecián. Je však na místě dodat, že u všeho prvně stál jeho děd, univerzitní profesor, který za mlada koketoval s žurnalistikou. I  jeho tenkrát „téma Lecián“ zaujalo, ale nakonec, i přes napsané, novinám svou verzi neodevzdal.
„Nechtěl jsem tomu grázlovi dělat ještě větší reklamu, než jakou měl…“ onehdy řekl děda Jendovi při jedné příležitosti. “Nemyslím, že se někomu, kdo krade a zabíjí, má dělat reklama…“
Všechno má svůj čas. Až jeho vnuk tedy po dlouhých desetiletích zpracoval zápisky starého pána, včetně nikdy nepublikovaného rozhovoru s Leciánem. A tak nám Žáček čtivou formu dnes vypráví příběh legendárního zločince prostřednictvím starých zápisků i citací z desítek a desítek dobových článků. Rukopis graduje kapitolami, jako kupříkladu Psychologický portrét vraha, Proces, Rozsudek a Poprava. Nechybí ale ani charakteristiky vrahovy milenky Marie Křenovské a medailonky předsedy Divisního soudu plukovníka JUDr. Františka Přikryla, který dostal Leciána na šibenici, či jeho kata Wohlschlἃgera.

Curriculum vitae

Jan Žáček (1963) je rozhlasový a dabingový režisér, dramaturg a spisovatel. Vystudoval žurnalistiku na Universitě Karlově a obor Sociální a mediální komunikace na UJAKu. Pracoval jako redaktor Lidových novin, byl režisérem dramatické redakce Čs. rozhlasu a mj. vyučoval na SPŠ. Je autorem řady knih pro děti, detektivních románů i titulů žánru literatury faktu. V Olympii mu kupříkladu vyšly knihy Vrah rodu císařského, Vražedné povídky, Karlův most nebo Kytičkový kouzelník Karlíček.

Ivan Černý
Foto archiv

 

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...

Knihy

Pouze pro silné nervy!

Jsou či nejsou? Toť otázka. Lidé mají pověrčivost v krvi. Od náboženských blouznivců...