Úvod Knihy Jirka, Mirek, Slávek a ti druzí…
KnihyOsobnosti

Jirka, Mirek, Slávek a ti druzí…

46

Memoárová literatura patří ke čtenářsky nejoblíbenějším žánrům. Populární pražské Nakladatelství Olympia publikace životních příběhů slavných osobností pravidelně vydává. Díky tomu se rádi zastavíme u několika titulů s radou takříkajíc nad zlato – pokud zájemce o některou z představených knih zatouží, nechť si zaběhne přímo do žižkovského sídla nakladatelství, kde ji zakoupí s výraznou slevou oproti klasickému knihkupectví.

Jiří Krampol

Lákavá obálka prezentuje ještě lákavější tvůrčí i soukromý životopis herce, kabaretiéra, baviče a neméně skvělého dabéra a imitátora s bezkonkurenční schopností ztvárnit dvojníka jakékoliv figury světového kalibru. Polákův Kluk ze Žižkova s podtitulkem Jiří Krampol, jak ho znáte i neznáte je bulvárek jak se patří. Díky „otázkám kladným na tělo s odpověďmi natvrdo“ se postupně dočteme více, než coby nám mohl poskytnout pouhý kádrový posudek muže s vynikajícím smyslem pro nesmysl. Názvy kapitol Ke kořenům, Domov a domovské scény, Domácí štěstí přes Disidenti, emigranti, imigranti až po Déjá vú z kavárny Slavia a Vším čím jsem byl, byl jsem rád rámují portrét Krampola umělce, stejně jako člověka s pozoruhodnými osobnostními rysy. Vedle významných etap jeho herectví se čtenář seznamuje s historií jeho rodu, s umělcovým rodinnýmzázemím, jeho zájmy i s vnitřním životem, do kterého dal Jiří Krampol autorovi knihy Jiřímu Polákovi s nevšední otevřeností nahlédnout.  

Zdařilou tečkou představované publikace, zpestřené bohatým fotodokumentačním materiálem z dílny barrandovského fotografa, souputníka, kamaráda i manažera Jiřího Krampola Miloše Schmiedbergra, je vše dokreslující epilog Přátelství, které se nerozvádí.

Tato sehraná dvojice má na svém autorském kontu řadu literárních počinů. Kupříkladu i v Olympii svého času vydané knize Blbější vyhrává aneb Místo mozku malou kostku.

Bonusem představované knihy Kluk ze Žižkova je DVD, nabité semaforskými scénkami Šimek/Krampol, plných nehynoucích fórů, jak by se chtělo zavtipkovat.

Novinář, publicista a spisovatel tuctu knih převážně faktografického žánru Jiří Polák (nar. 1946 v Hradci Králové), odvedl z rozhovorů s Krampolem pěkný kus profesionální práce a jejich knížka patří k tomu nejlepšímu, co v naší memoárové literatuře posledních pěti let vyšlo.

Mirek

Další představovaným titulem je kniha autorek Jarmily Jirákové a Martiny Samkové, nazvaná Pocta panu Miroslavu Horníčkovi s podtitulkem Opojné setkání s Plzeňákem.

Publikace, věnovaná plzeňské legendě „prken, co znamenají svět“ není memoárový dílem v tom pravém slova smyslu, ale čtivou mozaikou střepů a střípků vzpomínek na Mistra z řad jeho nejbližších spolupracovníků a přátel. Pod taktovkou kulturních pracovnic Jarmily Jiráskové a herečky Martiny Samkové byl stvořen obraz filozofujícího umělce, který měl v sobě, slovy jednoho z Horníčkových přátel, neméně velkého herce Jana Pivce „Fluidum Sympatikus“.

Kniha vyšla ke stému výročí Mistrova narození (10.11. 1918 v Plzni) a jako bonus čtenáři nabízí záznam filmu na DVD „O Plzni vážně i nevážně s Miroslavem Horníčkem“.

Přítel a kolega Jana Wericha a dalších hvězd československého divadla, filmu i televize byl ke konci svého života rozesmutnělý, jak režimní změny a neviditelná ruka trhu již krátce po oslavách milénia negativně ovlivnily kulturní dění v ČR. V té době se zrodil jeden z jeho mnoha citátů:

„Dnes ubylo humoru a přibylo dělání legrace. A mezi těmi dvěma kategoriemi je velký rozdíl!“

Vzpomeňme si na tento bonmot, až budeme listovat dlouhou řádkou jeho vydaných knih, nebo si pustíme zmínění DVD s filmem O Plzni vážně i nevážně s Miroslavem Horníčkem aneb Být Plzeňákem. Jedná se o jediný hraný dokument svého druhu, který -MH- natočil v Plzni a o Plzni.

Toulky rodným městem Horníček pojednal po svém, s humorem i jímavě. Divákům přitom střídavě nabízí léčebnou očistu smíchem i své laskavé pohlazení.

„A toho všeho je nám dnem možná více než kdykoliv dříve, v tom současném světě plném protikladů, bezesporu zapotřebí…“ jak konstatuje autorská dvojice Jj-Ms v závěru představované knížky.

Slávek

Když se dají dohromady dva profíci (navíc přátelé), jako je Martin Bezouška (1955) a Vítězslav Jandák (1947), tak je úspěch zaručen. Zvláště pak, když je téma jejich spolupráce tak zajímavé, jako je osobní i tvůrčí život talentovaného herce Vítězslava Jandáka. Ti dva se do toho dali formou klasického novinářského rozhovoru: Otázka – odpověď. Na téměř dvou stech stranách s řadou rodinných snímků i fotografií, pořízených během Jandákovy herecké kariéry, máme možnost vysledovat života běh i osobní názory umělce, který hrál ve více než stovce celovečerních filmů. Dlouhá léta byl též prezidentem Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně a po roce 1989 se úspěšně angažoval v politice. V roce 2005 byl Jandák ministrem kultury ČR a ve třech volebních obdobích i poslancem Parlamentu České republiky.  Dlouhou dobu vedl žebříček nejpopulárnějších politiků a dodnes je širokou veřejností brán jako politik, který si nebere servítky a nazývá věci pravými jmény – komu padni, tomu padni. Takříkajíc: Co na srdci, tak na jazyku. Vzpomínat je tedy opravdu na co…

Kniha je rozdělena do sedmi bloků:

Dynastie Jandáků, Rodná hrouda, Srážka s papalášem, V Čechách se úspěch neodpouští, Lekce z herectví, Komedianti a ti druzí a Umělecké a jiné zážitky. Naprostou tečkou je pak Jandákův epilog Ještě pár slov závěrem.

Otázky kladoucí a odpovědi zpracovávající Martin Bezouška je dramaturg, scénárista a spisovatel. Ve Filmovém studiu Barrandov se podílel na mnoha celovečerních filmech, získal několik prestižních mezinárodních ocenění, mimo jiné i Stříbrného lva z Cannes. Napsal šest knih a je autorem řady televizních filmů a seriálů.

Vybíráme z připravovaných novinek Nakladatelství Olympia

Mimo řady titulů ze sportovního a turistického prostředí, knih literatury faktu i románů a publikací pro děti a mládež Olympia pokračuje ve vydávání autobiografických vzpomínek či pamětí nejrůznějších osobností. Pro letošní rok má kupříkladu připravenou atypickou kuchařku nejenom receptů zpěváka Milana Drobného nebo

knihu, která vyjde k osmdesátým narozeninám muže, který rozezpíval klarinet i saxofon Felixe Slováčka. Skvělé jsou tituly Střípky české zábavy nebo Tvůrci zábavy (Setkání s rozhovory 2017 – 2019).

Více na  www.olympiaforum.cz, popř. www.iolympia.cz. Ideální nákup zlevněných knih je na adrese Havlíčkovo nám. 2, Praha 3 – Žižkov.

Ivan Černý 
Foto archiv

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...

Knihy

Pouze pro silné nervy!

Jsou či nejsou? Toť otázka. Lidé mají pověrčivost v krvi. Od náboženských blouznivců...