Úvod Knihy Produkce takříkajíc samizdatová…
KnihyTéma dne

Produkce takříkajíc samizdatová…

25

… to je hlavní náplní úspěšného slovenského nakladatelství TORDEN, jehož motto zní: Pokud chcete poznat pravdu, čtěte zakazované knihy. Představovaný vydavatelský dům patří k těm nejmladším ve SR, letos slaví čtvrtý rok úspěšného života. Jak nám řekl ředitel Robert Merva, za jeho založením stála touha přinášet lidem pravdu v knihách.

Samizdatovou literaturou je nazýváno písemnictví z časů normalizace, které vznikalo v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století a šířilo se v rozporu s politickými zájmy vládnoucí třídy bývalého režimu. Samizdaty se tenkrát vydávaly takříkajíc na vlastní nebezpečí. Historie se ale opakuje. A to právě dnes, kdy máme fialovou totalitní demokracii, která plíživě zavádí cenzuru a zpochybňuje občanské svobody i práva názoru a projevu, zakotvené Ústavou i v Listině lidských práv.

TORDEN – název představuje tvrdou sílu světla i DNA vydavatelství

První tituly představovaného nakladatelství byly věnované hlavně tématům slovanstva a historie národů. Postupně přibyly publikace z ediční řady Koncepce sociální bezpečnosti a hlavně z Geopolitiky, které na Slovensku prakticky chyběly. Za tři roky TORDEN uvedlo na trh více než stovku překladových i původních titulů a okamžitě si našlo čtenáře a fanoušky i z České republiky, kteří s obdivem sledovali vycházející tituly, za které by se v Praze bezesporu i soudně popotahovalo. Nebo si dovedete představit, že by v současné ČR někdo vydal kupříkladu tituly Islámský terorismus ve službách CIA – USA, nebo Lišák severu – Velká strategie Vladimíra Putina, či knihu rozhovorů Vladimír Putin?

„Cílem našeho nakladatelství je publikovat především knihy, které přinášejí nové poznání a nabízejí kritický pohled na různé oblasti napříč společnosti…“ upřesňuje shora jmenovaný ředitel vydavatelství TORDEN Robert Merva.

Ředitel vydavatelství TORDEN Robert Merva: „Rád bych poznamenal, že čtení našich knih je, jako byste se přátelili s nejmoudřejšími lidmi planety a nabývali jejich poznání, myšlenky a názory o světě, životě, politice, historii a vesmíru“

Komplexní nabídka titulů do roku 2024

„Plánujeme nabídnout našim čtenářům během dvou příštích let více než dvě stovky titulů pestré žánrové palety. Kromě edice Geopolitika a Historie pro vás připravujeme i pořád oblíbené kuchařky, knihy o zdraví, psychologii či osobním rozvoji, především pak o vzdělávání…“ vypočítává ředitel Merva. Doplňme, že kežmarocké nakladatelství vydalo úspěšnou kuchařku orientálních receptů, kterou jsme recenzovali zde.

Stranou zájmu TORDENu nezůstane ani klasická próza v podobě překladů nových románů a sbírek povídek světových autorů, které se v posledních desetiletích staly bestsellery a které čtenáři najdou pouze v edičním plánu vydavatelství TORDEN.

„Také s velkou chutí připravujeme klasické pohádkové knížky pro děti, stejně jako díla takových velikánů, jako jsou ruští autoři A. S. Puškin nebo L. N. Tolstoj,“ dodává Robert Merva.

Doufejme jen, že nejsou oni autoři na ukrajinském sankčním seznamu, a tak nebude jejich vydání ohroženo. Pravda, tyto manýry se netýkají Slovenska, kde na rozdíl od České republiky se v Praze nekompromisně stavělo politické vedení hl. města v čele s Jiřím Pospíšilem (TOP09) proti říjnovému vystoupení ruské sopranistky, umělkyni světového jména Anny Netrebko v Obecním domě.

Vrátit literatuře její vážnost, jméno a postavení

Vydavatelství TORDEN je velmi znepokojeno současným trendem, kdy nejmladší generace téměř již nečtou knihy a pouze sledují displeje svých elektronických zařízení. Nejenom, že tak vzdělanost národa všeobecně klesá, ale děti mají potíže s malou slovní zásobou, ba i psaním delších souvětí. Učitelé mateřského jazyka potvrzují, že potíže žákům dělá popsat prostými slovy nějakou menší událost, slohy jsou již leckdy těžko řešitelným úkolem. Tomu nelze jen nečinně přihlížet s rukami složenými v klíně.

A když už se o nápravu té situace nesnaží ministerstva kultury, školství, ba ani spisovatelské svazy, novinářské organizace a další kulturní instituce, rozhodlo se vedení vydavatelství se svými spolupracovníky vystoupit osobně, v rámci svých možností. TORDEN chce opět spřátelit děti s knihami a knihy s dětmi. V prvé řadě edičním plánem, kdy rozšíří své portfolio o publikace s příběhy o lásce, o životě, o štěstí i o poznání. Jako druhý, výrazný krok je považováno za oživení kdysi tolik populárních knižních klubů.

„Rozhodli jsme se postupně vybudovat síť čtenářských klubů vydavatelství TORDEN,“ usmívá se závěrem ředitel Merva. „Princip je jednoduchý, od slev za vydané tituly pro členy klubu a nejrůznější čtenářské soutěže o ceny až po besedy našich redaktorů a autorů, včetně zahraničních, se čtenáři. Plánujeme i křty knih a podobně. A postupně tak oživit pořekadlo, že kniha je nejlepším přítelem člověka, která mu otevírá obzory, baví a vzdělává.“

Více na www.torden.sk

Ivan Černý 
Foto archiv TORDEN

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...

Knihy

Pouze pro silné nervy!

Jsou či nejsou? Toť otázka. Lidé mají pověrčivost v krvi. Od náboženských blouznivců...