Úvod Lifestyle Cestování Pozvánka do nejsevernějších Čech
Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

8

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním předmětem ochrany jsou zde unikátní pískovcové útvary a na ně navázaný biotop. Nejznámějším skalním útvarem je doslova světový unikát tzv. Pravčická brána, která se stala symbolem parku a každoročně ji zhlédnou desítky tisíc turistů z domova i zahraničí. Od roku 2000, kdy byl tento NP vyhlášen, jeho popularita coby turistického magnetu neustále roste.

Krásná Lípa se má čím pochlubit

O národní park se stará Správa Národního parku a o turismus pak Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko. Obě organizace mají sídlo v Krásné Lípě. Ópéeska navíc provozuje i tzv. Dům Českého Švýcarska, kteří zájemci najdou na náměstí. V jeho nitru se nachází expozice o národním parku a také výborně fungující informační centrum.
Odtud je to jen pár minut jízdy vozem do populárního Kyjovského údolí, jedné z bran do Národního parku. Většina turistů se však před návštěvou líbezné krajiny nejdříve zastaví ve zmíněném „íčku“ pro nejrůznější informace, týkající se cílů jejich výletu. V čele usměvavého kolektivu ochotného personálu stojí vedoucí střediska slečna Klára Zvěřinová, které jsme položili pár otázek.

Krásnolipské Informační centrum

Excelentní turistická destinace

Tímto predikátem se NP České Švýcarsko chlubí od roku 2009, kdy jím byl mezinárodní komisí odborníků poctěn. Nás ale především zajímá, jako byly počátky turismu na Děčínsku a Krásnolipsku?
„Mám-li to vzít takříkajíc od Adama,“ usmívá se Klára Zvěřinová, „pak musím začít druhou polovinou 18. století, kdy krajinu začali objevovat umělci, především malíři a doslova se do ní zamilovali. Připomínala jim domovinu, a protože pocházeli ze Švýcarska, začali krajině říkat Saské Švýcarsko. Postupem času se název zažil i na české straně, tedy odtud název České Švýcarsko. O rozvoj turistiky se zasadily ve druhé polovině 19. století tři české šlechtické rody, rody Thunů, Clary-Aldringenů a Kinských. Díky nim byla zpřístupněná Pravčická brána, postavilo se Sokolí hnízdo, nebo bylo zpřístupněno několik skalních vyhlídek. Místa jsou často pojmenovaná po členech těchto rodů například Mariina vyhlídka, nebo Rudolfův kámen. Koncem 19. století byly také založeny dva turistické spolky a to Horský spolek pro České Švýcarsko v Děčíně a o pár let později vznikl Horský spolek pro nejsevernější Čechy v Krásné Lípě. České Švýcarsko pro svoje pískovcové útvary vždy lákalo i mnoho horolezců, tedy horolezectví má u nás také velkou tradici,“ vysvětlila nám vedoucí informačního střediska v Krásné Lípě.

Počty návštěvníků NP jdou do stovek tisíců, říká vedoucí Informačního střediska Klára Zvěřinová



Představujeme Dům Národního parku

„Dům byl otevřen v roce 2007 a stal se novým sídlem naší společnosti,“ říká nám Klára Zvěřinová. „V Domě je stálá expozice a informační středisko. Můžeme tu najít také velký sál, kde probíhají různé přednášky a workshopy. V domě máme také čtyři apartmány, které si hosté mohou rezervovat. Infocentrum vč. expozice má otevírací dobu dle turistické sezony. V hlavní sezoně máme otevřeno každý den a to od 9 do 18 hodin s 30 minutovou polední pauzou. Mimo sezonu se to liší. Doporučuji sledovat naše webové stránky www.ceskesvycarsko.cz , kde je uvedena podrobná otevírací doba.“
Vedoucí IS svého času absolvovala ve Varnsdorfu studium cestovního ruchu na Střední průmyslové škole, šestým rokem pracuje v Obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko v Krásné Lípě a třetím rokem na pozici vedoucí Informačního střediska. Osobně nás provází moderní halou s vitrínami a stojany i prodejnou turisticky laděných tiskovin a materiálů, včetně krajových suvenýrů. V nabízené literatuře nemůžeme přehlédnout paperbacky z produkce sportovního a turistického Nakladatelství Olympia, představující kupříkladu město Krásná Lípa a jeho historii, či netradičního průvodce po sklářských hutích z blízkého i dalekého okolí. Do nové turistické sezony, záhy klepající na dveře, je nabídka jmenovaných knižní průvodců rozšířena i další zajímavý titul výletů po nedaleké Horní Lužici.

Příkladná spolupráce s městem

Při zrodu Národního parku České Švýcarsko se velmi angažoval Děčín, aby řídící orgány NP měly právě v tomto městě své sídlo a to i navzdory tomu, že ze jmenovaného města na Labi je to na hranice NP takříkajíc z ruky. Nakonec zvítězil zdravý rozum a nový vznikající Národní park vzala pod svá křídla Krásná Lípa. Svou roli tehdy bezesporu sehrál i fakt, že v národní kulturní památce na náměstí v Krásné Lípě, v čerstvě zrekonstruované ukázce vzácné lidové architektury tzv. domu s podstávkou v městské zástavbě, přezdívané Dům u Frinda vzniklo tehdy první soukromé informační centrum v republice a Muzeum Českého Švýcarska. Zde se tehdy vyráběly i první pohledy krás krajiny připravovaného NP, včetně mapky budoucích hranic NP, efektní materiál pro osvíceného tehdejšího starostu města Součka a jeho kolegy, kteří v parlamentu takříkajíc lobovali za sídlo NP v Krásné Lípě.
„Město Krásná Lípa je jedním ze zakladatelů naší společnosti České Švýcarsko o.p.s., dalšími zakladateli jsou Ústecký kraj, Správa NP ČŠ a ČSOP Tilia. Spolupracujeme společně na mnoha projektech, jak s městem, tak s ostatními zakladateli. Ráda bych kupříkladu zmínila projekt Studie na obnovu expozice a informačního centra v DČŠ na kterém úzce spolupracujeme s městem Krásná Lípa. Projekt byl vyhlášen SFŽP ČR a jeho realizace stále probíhá. Díky městu také sídlíme v našem Domě Českého Švýcarska, jehož je majitelem,“ vzpomíná Klára Zvěřinová.

Dům U Frinda z roku 1724, nesoucí jméno slavného krásnolipského rodáka a skvělého malíře, unikát lidové architektury tzv. domu s podstávkou v městské zástavbě, najdeme pár metrů od představovaného íčka.

Pracovní náplň představovaného íčka

„Turistům poskytujeme turistické informace týkající se národního parku ČŠ a jeho okolí, například informace o dopravě, akcích, výletů pro pěší i cyklo a uzavírek v národním parku. Informujeme i o pohostinských a ubytovacích službách, také prodáváme vstupenky na kulturní akce a do divadla a samozřejmě prodáváme suvenýry. V našich prostorách nabízíme i ubytování. Mj. spravujeme eshop Českého Švýcarska, kde nabízíme především naše produkty, jako kalendář s fotografiemi Českého a Saského Švýcarska, nebo merch s logem našeho podcastu obrysy ČŠ, lze zakoupit i v našem infocentru. Součástí DČŠ je i stálá expozice.“

Edmundova soutěska, státem chráněná od roku 1933

Bohatá nabídka informačních materiálů i dárků z pěkného výletu

„V infocentru máme širokou nabídku suvenýru, map a publikací, také spolupracujeme s regionálními výrobci. Troufám si říci, že máme nejširší portfolio regionálních výrobků v destinace. Návštěvníci zde najdou vše od přírodní kosmetiky, dřevěných výrobků, plyšových hraček, šperků i skleněných suvenýrů, až po pivo a destiláty. Mohu zmínit dřevěné výrobky od pana Kříže, nebo přírodní kosmetiku firmy Nobilis Tilia, také pivo z místních pivovarů, jako jsou pivovar Falkenštejn, nebo pivovar Kocour. Rozhodně stojí za vyzkoušení i prémiová káva z rumburské pražírny a kavárny Bohemian Coffee House a také lokální lihovar Galli Distiller…,“ usmívá se vedoucí.
Slečna Zvěřinová je znalkyní kraje, co nejlepšího by nám při prohlídce parku nabídla?
„Většina návštěvníků naší destinace vyráží na legendární Pravčickou bránu a do soutěsek, to je ale velká škoda, protože naše destinace má rozhodně daleko více krásných míst, které je možné objevovat i v poklidu, sami v souladu s přírodou. Takovým místem je pro mě třeba vyhlídka Karlova výšina nedaleko Krásné Lípy. I když už s větším množstvím lidí, tak stojí za pozornost i úzké schody poblíž Doubice, Jetřichovické vyhlídky, Pavlínino údolí, Rynartičtí trpaslíci, Kyjovské údolí, a mnoho dalších. Pokud chcete navštívit ta nejhezčí místa destinace, zkuste projít Hřebenovku Českým Švýcarskem. Prima jsou turistické stezky okolím, na které návštěvníky upozorňujeme na prodejně. Když se u nás ubytujete na měsíc, garantuji vám, že nestihnete všechno projít.“

Populární články

Související články

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

CestováníKnihy

Za starými Slovany

S chlebem a slaninou, šlapeme krajinou…zpívá se v jedné z trempských písniček takříkajíc do kroku....