Úvod Lifestyle Cestování Trojská kotlina jako na dlani
Cestování

Trojská kotlina jako na dlani

32

Slavnostní otevření rozhledny_Věra Bidlová_Čestmír SuškaOblíbeným nedělním výletem Pražanů i domácích a zahraničních návštěvníků našeho hlavního města je Botanická zahrada v Troji.  Jak známo, rozkládá se na rozloze cca 70 ha. Její nejznámější částí je unikátní skleník Fata Morgana, ale k zahradě patří i bohaté venkovní expozice včetně obnovené historické vinice Salabka. Z terasy viničního domku s posezením u lahodného vína je nádherný výhled na jeden z nekrásnějších barokních zámků ze 17. století v Čechách a na jedinečné pražské panorama přes zeleň trojských stromů. Naprosto nový pohled nám ale nabízí novotou vonící unikátní rozhledna v severní části botanické, na svahu na Trojou. Při prvním pohledu na ni si totiž člověk není jistý, zda je to skulptura či rozhledna. Nebo snad rozhledna v plastice?
Trojská botanická zahrada zas a znovu vymýšlí, čím obohatit své expozice, co nového a lákavého nabídnout návštěvníkům. Těch atraktivit je celá řada, mezi poslední patří i rozměrné ocelové plastiky talentovaných výtvarníků Čestmíra Sušky a Lukáše Raise. Jedná se o 17 objektů, kterým je společná inspirace  přírodou a použitý materiál, kdy kov vystřídal pískovec a sochařské dláto nahradil autogen.
Suškovu objekty vznikají ze starých rozměrných železných nádržích. Kovové trubky a další železné průmyslové produkty jsou používaným materiálem i pro Lukáše Raise.

Desetimetrový kolos 

Osmnáctým objektem je pak šestitunová ocelová rozhledna z dílny Čestmíra Sušky. Jedinečný nápad, skvělé provedení –  chce se při pohledu na tuto rozhlednu smeknout příslovečný klobouk. Díky otvorům, které výtvarník do skulptury vypálil autogenem, a vřetenovitému vnitřnímu schodišti, je k rozhlížení se po krajině skvěle uzpůsobena. Rozhledna je navíc situována tak, aby plnila nejenom estetickou, ale i edukativní funkci. Skrz okénka v plášti tubusu může zvídavý divák a návštěvník zblízka pozorovat koruny stromů a jejich obyvatele z živočišné říše. První zvědavci vystoupali po točitém schodišti do výšky zhruba deseti metrů v sobotu 27. září.
Pohled na metropoli ze Suškovy rozhledny„Rozhledna je přístupná dle otevíracích hodin botanické zahrady až do konce října. Pak ji z bezpečnostních důvodů uzavřeme a opět odemkneme prvního dubna příštího roku,“ řekla Věra Bidlová, ředitelka trojské botanické zahrady. „Zároveň jsme se rozhodli, že celou výstavu SUŠKA – RAIS, která nyní probíhá, prodloužíme až do jara. Nechceme návštěvníky ochudit o pohled na sochy zasazené do pestrého koberce podzimních barev nebo zasypané sněhem. Rozhledna nám tu ale zůstane už natrvalo,“ dodala Bidlová.

Více na: www.botanicka.cz

 

Ivan Černý

Foto: archiv

 

Klikněte pro zvětšení obrázků.

První návštěvníci rozhledny

 

 

 

 

 

SUŠKA_RAIS_Poupě_Čestmír Suška_(c) Jindřich Nosek

 

 

 

 

 

SUŠKA_RAIS_Metamorfloris_Lukáš Rais_(c) Jinřich Nosek

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...