Úvod Vztahy Děti Čtyři základní otázky na téma zánět prsu
Děti

Čtyři základní otázky na téma zánět prsu

32

Právě si užíváte čerstvě narozeného miminka a příjemných zážitků u kojení, ale znenadání vám začne být špatně, cítíte únavu a přidává se i teplota? Pokud toto všechno doprovází ještě bolestivost prsou, která jsou plná mléka, začněte se příznaky zabývat včas. Může se totiž jednat o zánět prsu – takzvanou mastitidu.
Zánět prsní žlázy může způsobit několik příčin. Zánět je řešitelný problém, důsledkem však může být to, že kvůli léčbě je třeba přerušit kojení a během této pauzy se mléko přestává dále tvořit. V konečném důsledku je maminka nucena ukončit kojení dřív, než předpokládala či plánovala.

1. Jak vzniká zánět a jak ho poznat?

Zánět neboli mastitidu vyvolávají bakterie. Jedná se o relativně časté onemocnění, podle odhadu postihuje téměř každou třetí kojící ženu, a to nejčastěji ve 2–3 týdnu kojení. I když jsou příznaky hrozícího zánětu poměrně zřetelné, diagnózu by měl vždy určit váš lékař. Pokud se u vás objeví bolestivá zatvrdlina v prsu, pocit napětí a řezání v postiženém prsu, změna barvy kůže na ňadrech, vysoká horečka a bolest svalů nebo nateklé mízní uzliny, je na místě zpozornět a svěřit se do péče odborníka.

2. Je nutné přestat kojit?p+ꦏe o d+şt¦Ť1

Pokud je zánět – mastitida lehčího rázu, je možné nadále kojit. Kojení je totiž jednou z možností a nadějí na vyléčení, protože pravidelné kojení může odstranit překážku v mlékovodu. Mléko z postiženého prsu může být bohatší na soli, což kojenci nevadí, jelikož se na slanější mléko bez problémů adaptuje. Maminka může kojit i v případě horečnatého onemocnění, protože to představuje pro dítě významný zdroj vznikajících protilátek. V případě bakteriální infekce je ale na řadě léčba antibiotiky, může znamenat konec kojení. Pokud vás prs opravdu nepříjemně bolí a řeže, nejspíš se budete chtít této lapálie co nejrychleji zbavit. Jak?

3. Jak zánět vyléčit?

Kromě osvědčené rady – Upalujte co nejrychleji k lékaři! – existuje i řada tzv. „babských rad“. Některé maminky doporučují tvarohové nebo lihové zábaly. Tvaroh se nechá v lednici vychladnout, a pak ho na kusu látky po kojení přiložíte na bolavý prs. Bez odborné péče však riskujete, že se zánět „rozjede“. Někdo spoléhá na homeopatika, pokud však nezaberou do 24 hodin, je potřeba stejně vyhledat lékaře, který pacientce předepíše léčbu na míru. Pokud je zánět v pokročilé fázi nejrychlejší úlevu a nejefektivnější řešení představuje užívání antibiotik. Ty ovšem často mohou ukončit kojení. Rada nad zlato: potížím raději předcházejte.

4. Jak zánětu předcházet?

Nejlepším řešením je tedy prevence zajištěním dostatku laktobacilů, které pomáhají v mateřském mléce udržovat rovnováhu mezi mikroorganismy a brání přemnožení škodlivých bakterií, které by mohly způsobit zánět. Doplněk stravy Feminella Hereditum obsahuje laktobacily izolované přímo z mateřského mléka a slouží jako podpora zdravého kojení. Na základě dosavadních zkušeností se doporučuje jejich užívání 3 týdny před a 12 týdnů po porodu. Laktobacily prostupují do mateřského mléka a dále také osidlují střeva kojence. A je to právě zdravá střevní mikroflóra, která podporuje správný vývoj imunitního systému dítěte.

Populární články

Související články

DětiSpolečnost

Nastydlá strašidla aneb Nová audiokniha pro nejmladší čtenáře

Správně by asi mělo být řečeno – pro nejmladší posluchače. Nehrajme si...

CestováníDěti

Prázdninové Valašsko pro rodiny s dětmi, jak ho neznáte

Beskydské zvlněné kopce a pasoucí se ovečky už dnes dětem mnohdy ke...

DětiKnihy

Děti, čtete?

Čtení není nuda, ale báječné dobrodružství, hlásá osmý ročník literárně-dramatického festivalu Děti,...

Děti

Startují jarní Srdíčkové dny

Ulice měst zaplaví barevná srdíčka. S příchodem jara začíná tradiční sbírka Srdíčkové dny. O....